2024. április 2., 19:40

Dunaszerdahelyen is megemlékeztek az autizmus világnapjáról – VIDEÓVAL

Ma délután a dunaszerdahelyi Egyesített Iskola szervezésében harmadszor találkoztak azok, akik fel szeretnék hívni a figyelmet az autizmussal élő emberekre. A figyelemfelkeltés célja az, hogy az autizmussal élők iránt empatikusabb hozzáállás alakuljon ki a társadalomban.

repulnek-a-leggombok_
Galéria
+11 kép a galériában
Repülnek a léggömbök
Fotó: Lacza Gergely

A MAX bevásárlóközpontban a szervezők már 13 óra 30 perckor elkezdték osztogatni a kék léggömböket a Séta az autizmussal élőkért nevű akcióba bekapcsolódó embereknek. 14 órakor ugyanis egy sétával, majd kék léggömbök felengedésével fejezték ki együttérzésüket azok, akiknek fontos, hogy úgy tekintsünk az autistákra, mint egyenrangú emberekre, és minél többet beszéljünk a témáról. Ugyan az utóbbi években már nem úgy tekintünk az autistákra, mint „csodabogarakra”, mégis nagyon sok tévhit övezi a témát.

Sokszor a más, indokolatlanul túlreprezentált, ideológiai és politikai szósszal „nyakon öntött” témák mögött az autisták és Asperger-szindrómások mindennapos küzdelme a háttérbe szorul.
nagy-aniko-igazgatohelyettes
Nagy Anikó igazgatóhelyettes
Fotó:  Lacza Gergely

Nagy Anikó, az intézmény igazgatóhelyettese elmondta, hogy már harmadszor rendezik meg az eseményt.

Az alapgondolat kolléganőnktől, Hausleitner Edinától származik, és az elképzelés az volt, hogy ezzel a sétával szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy az autisták is velünk vannak, s igaz, hogy ők egy »más« világban élnek, de éppen úgy embertársaink és hozzánk tartoznak, akiket éppúgy el kell fogadnunk, mint a többieket. A sétát először a belvárosban szerveztük meg, tavalytól azonban már a MAX üzletközpontból indulunk, akik támogatják is a rendezvényt. A lufikat a sport- és szabadidőparkban engedjük fel mintegy a nagyvilágnak szóló üzenetként, figyelemfelhívásként. Mivel mi speciális iskola vagyunk, nálunk már az óvodában megkezdődik az autisták fejlesztése, ami az alapiskolában és a készségfejlesztő középiskolában is folytatódik”,

ecsetelte az igazgatóhelyettes.

a-seta-resztvevoi-a-max-uzletkozpontban-gyulekeztek
A séta résztvevői a MAX üzletközpontban gyülekeztek
Fotó:  Lacza Gergely

A lufi osztogatása során több, autizmussal kapcsolatos dal is felcsendült, többek között az Amíg lélegzem című vadonatúj szerzemény, amely Z. Kiss Zalán, a Pokolgép együttes gitárosának ösztönzésére íródott, és a Bon-Bon zenekarból ismert Szolnoki Péter énekli. Zalán személyesen is érintett nagyobbik fia, Csongi révén, aki autizmussal él. 2019- ben az ő hatására kezdett dalokat készíteni más-más énekesekkel azért, hogy felhívja a figyelmet sorstársaik mindennapjaira és az egyszerű hétköznapok kihívásaira. Zalán projektjében korábban többek között olyan közismert előadók szerepeltek már, mint Charlie, Pásztor Anna, Nagy Feró, Boros Csaba vagy Keresztes Ildikó.

A séta megkezdése előtt az iskola igazgatója, Katona Szabina köszöntötte a megjelenteket. Rövid beszédében kifejtette, hogy iskolájukban szinte nincs olyan osztály, amelyet ne látogatna autizmussal élő tanuló. Ezért is rendezik meg már harmadik alkalommal a felvonulást, amit „kék sétának” is nevezhetünk, tette hozzá.

Kékbe öltözve szeretnénk elmondani azt, hogy a mi iskolánk és óvodánk befogadó és elfogadó, tanítóink, tanáraink és óvodapedagógusaink pedig türelmesek, toleránsak. Fontosnak tartjuk, hogy egyre több embernek legyen tudása arról, hogy mi is az autizmus. Tesszük ezt azért is, hogy a városunk az autizmussal élő gyermekek és felnőttek számára is minél jobb hely legyen. Az autizmus nem betegség, hanem egy állapot, ami jelen van minden értelmi szinten. Kék sétánk célja, hogy minél jobban odafigyeljük az autizmussal élő embertársainkra, segítsük őket beilleszkedni a társadalomba, támogassuk és elfogadjuk őket olyannak, amilyenek.”
katona-szabina-igazgato
Katona Szabina igazgató
Fotó:  Lacza Gergely

Ezután a menet elindult a városi sport- és szabadidőparkba, ahol először az iskola középiskolás tanulója, Lipkovics Péter adott elő egy, szövegében az eseményhez illő Road-dalt, amelyet követően a jelenlévők az égnek eresztették kék léggömbjeiket.

a-kek-seta
A kék séta
Fotó:  Lacza Gergely

A szervezők a séta résztvevőinek rétessel, süteménnyel, üdítővel, kávéval és teával kedveskedtek.

a-kek-seta
Galéria
+11 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.