Dunaszerdahelyen idén nem lesz karácsonyi vásár, és elmarad a szilveszteri utcabál is

2020. november 25., 18:13
Bíró Éva

A dunaszerdahelyi karácsonyi vásár a hagyományok szerint advent első vasárnapján nyílik meg. Idén az érvényben lévő járványügyi intézkedések miatt azonban elmarad az ünnepi esemény. A városi rendezvények programtárából továbbá törölték a szilveszteri utcai mulatságot, valamint elmarad az új évet köszöntő tűzijáték is.

A karácsonyi vásár minden évben több száz érdeklődőtt vonzott, idén decemberben azonban üres marad a kultúrház előtti tér. Nem állítják fel a karácsonyi portékát kínáló standokat, elmaradnak a helyi óvodások és iskolások ünnepi műsorai, valamint a karácsonyi koncertek. Az ünnepi hangulatot az előző évektől eltérően csak a város díszkivilágítása és az adventi koszorú idézi meg.

Dunaszerdahely karácsonyi vásár
A városi adventi koszorú elkészült, az ünnepi beszédek csak online hangzanak el

A város adventi koszorúját azonban elkészítették, amely a megszokott helyen, a kultúrház előtti téren lévő szökőkúton kap helyet. A koszorún advent egyes vasárnapjain a város vezetése, a polgármester, a két alpolgármester, valamint a városi kulturális és oktatási bizottság elnöke gyújtja meg a gyertyákat. Ünnepi beszédeiket a városi televízió rögzíti, amelyeket vasárnaponként 17 órától a város honlapján, a www.dunaszerdahelyi.sk honlapon és a közösségi hálók felületeken is meg lehet tekinteni.

Dunaszerdahely adventi koszorú
Mindannyian azt reméltük, hogy az év végéhez közeledve enyhíteni fogják a koronavírussal kapcsolatos megszorításokat, és a  karácsonyi készülődés már a  megszokott keretek között telhet. Bizonyára sokunknak jólesne egy pohár forralt bor vagy gyümölcsös puncs, jó lenne érezni az ínycsiklandó vásári illatokat. Többen igénylik a kellemes baráti találkozásokat is a város karácsonyfájánál. Ebben az évben  mint sok más helyen Európában, azonban mi sem tarthatjuk meg a karácsonyi vásárt. Idén csendesebb lesz a  várakozás, a  készülődés. Most így kell megtalálni a  szeretetet, a  megbékélést és a reményt

– fogalmazott Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere.

Nem lesz szilveszteri utcabál, és elmarad az újévi tűzijáték is

Dunaszerdahely minden évben szilveszteri utcabállal szokta búcsúztatni az óévet. Az elmúlt években a városi művelődési központ előtt ökumenikus istentiszteletet tartottak, majd este zenés szilveszteri mulatság vette kezdetét. A dunaszerdahelyiek az új esztendőt hagyományosan látványos tűzijátékkal köszöntötték. 2020-ban minderről le kell mondani, mert ezek a programok is elmaradnak.

Szilveszter