Dunamocsi és ógyallai siker a Katedra Irodalomverseny országos döntőjén

2021. június 12., 15:59
ma7

Az idei évben a kialakult járványhelyzet miatt a Katedra Irodalomverseny országos döntője a szokásos májusi hónap helyett 2021. június 11-én került megrendezésre Dunaszerdahelyen.

katedra
Fotó: Tóth Mónika

A hetedik éve két kategóriában zajló verseny két irodalmi mű feldolgozása, értelmezése köré szerveződött. Az I. kategóriát az 5–6. osztályosok alkották, akik Csukás István Nyár a szigeten című ifjúsági regényét olvasták a tanév folyamán, a 7–9.-es tanulók pedig Berg Judit nagy sikerű művét, Az őrzők című krimit dolgozták fel hónapról hónapra.

A döntőre végül az I. kategóriában 15, a II. kategóriában 17 csapat érkezett a következő iskolákból: II. Koháry István Alapiskola, Fülek; Alapiskola, Nyárasd; Czuczor Gergely Alapiskola, Érsekújvár; Alapiskola és Óvoda, Eperjes; József Attila Alapiskola és Óvoda, Vásárút; Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont, Gúta; Corvin Mátyás Alapiskola, Somorja; II. Rákóczi Ferenc Alapiskola, Gúta; Alapiskola, Zselíz; Pongrácz Lajos Alapiskola, Ipolyság; Tompa Mihály Alapiskola, Rimaszombat; Alapiskola, Dunamocs; Móra Ferenc Alapiskola, Nyékvárkony; Juhász Gyula Alapiskola, Léva; Magyar Tannyelvű Alapiskola, Nagymagyar; Bartók Béla Alapiskola, Nagymegyer; Vámbéry Ármin Alapiskola, Dunaszerdahely; Borsos Mihály Alapiskola, Nagyfödémes; Szombathy Viktor Alapiskola, Feled és Feszty Árpád Alapiskola, Ógyalla.

Reggel 9 órakor a tornaterem és az étterem megtelt vidámsággal, élettel: 96 versenyző és felkészítő pedagógusa várta lelkesen a döntő kezdetét. A nagy megmérettetés két fordulóból állt, ahol a diákok különböző szintű szövegértelmezési feladatokat oldottak meg játékos formában. A tanulók az irodalmi felkészültségük mellett megmutatták logikus gondolkodásukat, az összefüggések felismerésének képességét, s bizonyították együttműködési készségüket is.

Az első kategóriában az első helyet Bibi és a Nagyok csapata szerezte meg Dunamocsról, felkészítőjük Nagy Katalin tanító néni volt.  A csapat tagjai: Nagy Csaba, Nagy Kristóf, Zámbó Bíborka Jázmin.

A második helyezettek Nagymagyarról érkeztek a döntőre. Ők a Vérfarkasok csapata, akikkel Bohák Csaba tanító bácsi foglalkozott. Csapattagok: Bohák Enikő, Csáder Dóra és Holubiczky Richard. A harmadik helyezést a rimaszombati Sziget olvasói vihették haza, Talpas Kamarás Eszter tanító néni vezetésével. Magy Sebestián, Plesivčák Sofia, Lukács Lýdia alkották a csoportot.

A második kategóriában az első helyezést az ógyallai Őrzők serege szerezte meg. A győztes csapat tagjai: Fekeč Angelika, Lebó Klaudia, Lebó Nikoleta. Felkészítőjük Bagin Tünde tanító néni volt.

Második helyen végzett az AZK csapata: Farkas Anna, Mács Zille Anna, Vincze Kristóf, felkészítő: Lukács Veronika. A dobogó harmadik fokára pedig Renard apródjai állhattak fel Nyárasdról. A Frühvald Adrienn, Bacsó Luca és Tóth Gábor István alkotta csapatot Presinszky Ildikó tanító néni készítette fel. Szeretettel gratulálok a csapatoknak és a felkészítő pedagógusoknak is.

Végezetül szeretném megköszönni a versenyzőknek a szorgalmas, kitartó felkészülést, a kollégáknak pedig a diákokkal végzett közös munkát.

Tóth Mónika, a verseny gesztora

Kövesse facebook oldalunkat is!