Dunai árhullám: Révkomárom minden eshetőségre felkészült

hirek.sk 2013. június 04., 21:15
RÉVKOMÁROM. A dunai árhullámra készül Révkomárom is. Anton Marek polgármester a mai nap folyamán késő estig tárgyalásokat folytatott, a révkomáromi válságstáb elnökeként az árvízvédelmi előkészületeket szervezte.

 

Tegnap még 1. fokú árvízvédelmi készültség volt érvényben Révkomáromban, ezt ma délelőtt 2. fokúra változtatták. Anton Marek polgármester kérdésünkre megerősítette: vélhetően Révkomáromban is ki kell majd hirdetni a 3. fokú árvízvédelmi készültséget, ami 710 cm-s vízmagasságnál esedékes. Hozzáfűzte: a város helyzetét a Vág (Váh) folyó áradása is nehezítheti, de nem lehet előre látni, hogy a Tátra (Tatry) alól milyen mennyiségű vízáradat zúdulhat dél felé.

A Városi Hivatal árvízvédelmi bizottsága tegnap megvitatta a szükséges a teendőket, ma pedig Molnár Attilával, Dél-Komárom polgármesterével is egyeztetett Anton Marek. "Közös a Duna, közösek a problémáink. Molnár Attila polgármester úr megkért bennünket arra, hogy ha esetleg odaát, az alacsonyabb sánccal védett területekről evakuálniuk kell a lakosaikat, itt is nyújtsunk nekik kényszerszállást. Megígértem, hogy rendelkezésükre bocsátjuk az iskoláink tornatermeit és a sportlétesítményeinket, sőt, járműveinkkel is segítséget nyújtunk az átköltöztetésnél“ – mondta portálunknak Anton Marek.

A révkomáromiak közül sokan aggódva várják a választ arra a kérdésre, hogy mi történne velük gátszakadás esetén. „Reméljük, nem következik be a legrosszabb eshetőség, de óvintézkedésként a vészhelyzetre is időben felkészülünk" – válaszolta Anton Marek. Ezzel kapcsolatban tárgyaltam Milan Belicával, Nyitra megye elnökével, aki ígéretet tett arra, hogy komolyabb problémák esetén azonnal segítséget nyújt a Városi Hivatalnak, például rendelkezésünkre bocsátja az evakuáláshoz szükséges járműveket, és tőlünk északabbra átmeneti menhelyeket létesítenek lakosaink számára. Ugyancsak számíthatunk a hadsereg és a tűzoltóság, illetve az önkéntesek segítségére is. Vészhelyzetben gyors, részletes információkkal szolgálunk a városi hivatal honlapján, valamint a közszolgálati rádión keresztül is tájékoztatnánk a lakosságot“ – fűzte hozzá. 

 

Révkomárom polgármesterétől megtudtuk azt is, hogy kedden az Árvízmentesítő Vállalat emberei minden átjárót elzártak a várost övező betongáton, kivéve a nagyobb bejáratokat a kikötőbe, amelyeket utoljára hagynak. A Komáromi Körzeti Hivatal ma homokzsákokat kért a várostól az Állami Levéltár révkomáromi részlege részére. A kérésnek a hivatal eleget tett.  A Komáromi Városi Hivatal polgári védelemmel megbízott munkatársai látogatást tettek az őrsújfalui (Nová Stráž) Szociális Otthonban és felhívták az igazgatónő figyelmét az esetleges kitelepítéssel kapcsolatos teendők menetrendjére. A Nyitra Megyei Önkormányzat egyébként külön szakembert bízott meg a Szociális Otthonnal összefüggő árvízvédelmi tevékenység és az esetleges kitelepítés lebonyolításával.

Miután ma több olvasónk hiányolta az árvízvédelemmel kapcsolatos lakossági tájékoztatást, megérdeklődtük, hogy ezen a téren várható-e változás. „Eddig javarészt a műszaki előkészületekkel voltunk elfoglalva, a lakosság részletesebb tájékoztatása városunk weboldala által tegnap délután vette kezdetét, azóta viszont folyamatosan frissítjük. Már feltettük honlapunkra, hogy azok az önkéntesek, akik szeretnének a városnak segíteni az árvízvédelmi munkálatoknál, jelentkezzenek a 0911 703 328 illetve 0911 300 470 telefonszámon. Ezeken a vonalakon adott esetben a nehéz helyzetbe került lakosok is segítséget kérhetnek tőlünk. Tervbe vettük azt is, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel ezekben a napokban a városi televízióban rendkívüli adást sugárzunk, s a későbbiekben sajtótájékoztatót is tartunk“ – mondta Anton Marek.

A polgármester végezetül kifejtette: szeretné megnyugtatni a város lakóit, hogy az illetékes szervekkel közösen megteszik a szükséges lépéseket az árvízvédelem terén, ugyanakkor  türelmet kér, mert minderről ezekben a napokban nem tudnak minden esetben gyors  tájékoztatást nyújtani.

0 HOZZÁSZÓLÁS