2020. szeptember 16., 17:26

Diákmediátor-képzés Pozsonyban

 A FutuReg Polgári Társulás a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával szeptember elején „Többet joggal, mint erővel!” címmel három helyszínen is megvalósította az iskolai mediátor oktatási projektjét, többek között a Duna utcai Magyar Tannyelvű Gimnáziumban Pozsonyban.

Médialapozó
Fotó: FutuReg PT

A szlovák tannyelvű iskolákban már több éve zajlik, a magyar középiskolákban viszont akár premiernek is számíthat ez a hiánypótló kezdeményezés. Az interaktív képzési eseményen a gyermekjogokról, a konfliktusoldásról, a mediáció eszközeiről, a családon belüli erőszakról és a verbális bántalmazás kivédésének módjairól is szó esett.

A pozsonyi Magyar Tannyelvű Gimnáziumban, a jól ismert Duna utcai gimiben szeptember 7-től 9-ig tartó előadásokkal és workshopokkal színesített program keretén belül ismerkedtek a pedagógusok és a diákok a három téma köré gyűjtött tudásanyaggal.

A két előadó, PhDr. Bott Domonkos Lívia és Mészáros Krisztina, akik évek óta foglalkoznak e kérdésekkel, gyermekjogi, illetve mediátori szempontból közelítették meg a problémakört, és gyakorlati elemekkel gazdagítva komplex rálátást igyekeztek adni erre a korántsem egyszerű témára.

Az első napon az iskola három évfolyamának tanulói „Többet joggal, mint erővel!” címen interaktív előadást hallgattak meg az emberi, a gyermek- és a kisebbségi jogokról. Az előadók bemutatták a Minority Kids projektet, majd gyakorlati helyzetek és esettanulmányok segítségével mutatták be a diákoknak, hogyan lehet kivédeni a verbális bántalmazást.

Sor került a hallgatósággal történő együttgondolkodásra a gyermekjogok és mediáció kapcsolatáról.

A diákok megosztották eddig tapasztalataikat, aktívan és jókedvűen kapcsolódtak be a beszélgetésekbe. A véleményük fontosságáról is nyilatkoztak, valamint arról, hogyan és milyen eszközökkel tudnak annak hangot adni az asszertív kommunikáció segítségével. Tudatosították, hogy a konfliktusoldásra, az asszertivitásra és a párbeszédre mindenütt szükség van. Az iskolai konfliktusok megoldásának alapja lehet az évfolyamtársi mediáció és a gyermekjogok ismerete.

A második napon külön workshop keretén belül az iskola tanári kara ismerhette meg a mediáció és a konfliktusoldás aspektusait. A pedagógusok hallhattak arról, miért jött létre ez a projekt, megismerkedtek az évfolyamtársi mediáció múltjával és jövőjével. Ennek a napnak a fő témája a kommunikáció volt, ezért is kapta a foglalkozás a „Több megoldást, mint konfliktust!” címet. A tanárok górcső alá vették a gyermekvédelmi irányelveket esettanulmányokon keresztül, valamint néhány technikát is elsajátíthattak a konfliktusoldás gyakorlatáról.

A harmadik napon a „Többet szavakkal, mint erővel!” témát járta körül a projekt a harmadik évfolyam két osztályának diákjaival, akik közül kiválasztásra került az évfolyamtársi mediátor, aki az osztályközösséggel együtt gyakorlatot szerzett mediációs folyamat vezetésére. A foglalkozás érdekessége az volt, hogy a múltban a két osztály közt is akadt rá példa, hogy kialakult nézeteltérés, kisebb konfliktus. A nap során maguk a diákok javasolták, hogy lehetett volna az akkor kialakult helyzetet máshogy megoldani.

A projekt célja az erőszak eliminálása, az effektívebb konfliktusoldás, a tudatosabb, asszertívabb kommunikáció elérése volt osztálytársak és pedagógusok közt.

A projektben részt vevő három iskola és az iskolai mediátor a tanév során szoros kapcsolatot tarthat majd a mediátorral, aki szükség esetén támogató eligazítást nyújt. A rendezvény pedig folytatódhat további iskolákban felkéréses vagy projektalapon. További információk a projektről a minoritykids.sk és a futureg.sk weboldalakon találhatók.

+7 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.