Détéri győzelem a IV. Barkó Virtus Napján

Szvorák Emese 2019. augusztus 25., 10:47

A hagyományápolás és közösségépítés jegyében, negyedik alkalommal szerveztek Barkó Virtus Napját, avagy Barkósági Parasztolimpiát a gömörpéterfali sportpályán. A népi játékokra és a falusi szokásokra épülő vetélkedő évről-évre egyre több résztvevőt vonz.

Fotó: Szvorák Emese

A Barkósági Parasztolimpia alapvetően csapatversenyekből áll. Idén 12 csapat nevezett, akik két korcsoportban, Sűdők 25 éves korig, illetve felnőttek 25 év fölött, mérték össze erejüket. Ezen kívül, egyéni férfi virtus gyanánt, meghirdették a Barkó Bika, illetve a lányokra/nőkre való tekintettel, a Barkó Tehen címet is. A szervezők igyekeznek minden évben újdonságot is csempészni a jól bevált programok közé.

Fotó: Szvorák Emese

„Szinte minden korosztály képviseli magát az eseményen. Idén például a péterfali nyugdíjasok egy külön standdal készültek, főznek, sütnek. Úgyhogy hálistennek növi ki magát a rendezvény. Új versenyszámokat is alakítottunk, de a legélvezetesebbeket természetesen meghagyjuk, mindig szem előtt tartva, hogy a hagyományok útján maradjunk”- tájékoztatta portálunkat Kopecsni Gábor, szervező.

Fotó: Szvorák Emese

A nem mindennapi erőpróbák között volt boszi szlalom, zsákban ugrás, vasvilla dobás, zsákkal guggolás, traktorhúzás, parasztdarc, csizmalerúgás, sörpörgő és sok más. A rendezvényre az ország több pontjáról, sőt Magyarországról is érkeztek nevezők, de legnagyobb számban mindig a Barkóság és Medvesalja falvai képviselik magukat.

Fotó: Szvorák Emese

Fazekasné Szablyán Erika, az ózdi Gömöri motorosokkal érkezett. Idén először vettek részt a megmérettetésen, amit személy szerint remek kezdeményezésnek tart. „Ilyen programokkal lehet a hagyományokat továbbvinni, és továbbadni a gyerekeknek is. Mi az unokáinkat mindig magunkkal hozzuk az ilyen jellegű rendezvényekre, és nagyon élvezik. Jobban, mint a számítógépet. És úgy gondolom, hogy a mai világban ez fontosabb, mert az életre nevel”- mondta.

Fotó: Szvorák Emese

A détériek állandó törzsgárdának számítanak az eseményen. „Nagyon lelkes csapattal jövünk már negyedik éve. Nem igazán készülünk, csak lelkileg. És bizony lelkes szurkolótáborral érkezünk. Nem is nyerni jövünk, hanem élvezettel nevetünk egymáson és saját magunkon. És tetszik, hogy fejlődő ez a rendezvény, a kísérőprogramok egyre bővülnek, és rendkívül csapatépítőnek tartom”- tudatta Csank Tímea.  

Fotó: Szvorák Emese

A rendezvényt számos kísérőprogram színesítette. Voltak kézműves foglalkozások, íjászkodás, paraszt állatkert, kézműves vásár, traktorozás, motorozás, gyereksarok, édesanyák jurtája, szalma ugrálóvár és paraszttombola. Illetve koncertezett a Felvidéki Rockszínház is.

Fotó: Szvorák Emese

Az idei legeredményesebb csapat Sűdő kategóriában a Détéri Ördögök, a felnőttek között a Détéri Csorda lett. A Barkó Bika címet a gömörpéterfali Illés Krisztián, a Barkó Tehenét pedig a jesztei Molnár Viktória nyerte el. 

Fotó: Szvorák Emese

Fotó: Szvorák Emese

Képgalériánk:
Fotó: Szvorák Emese

0 HOZZÁSZÓLÁS