2023. november 28., 12:50

Dercsikán nem sajnálják a pénzt a könyvtár fejlesztésére

A Nagyszombat Megyei Önkormányzat által fenntartott dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár az Egy főre eső „legtöbb új könyv” elismerést adományozta Dercsika községnek. 2022-ben ebben az alig 500 lelket számláló faluban vették a legtöbb könyvet a Dunaszerdahelyi járásban. A hír különösen örömteli ezekben a nehéz időkben, amikor sok helyütt a könyvek vásárlása az utolsó, amire gondolnak. 

könyvtár - Dercsika
Teljesen felújították a könyvtárat
Fotó: Dercsika község facebook oldala
Tavaly két sikeres pályáztunk is volt. A nagyobb pénzösszeggel járó a Kultminornál, a másik pedig a művészetet támogató alapítványnál, és természetesen a falu is beszállt önrésszel. 2022-ben teljesen felújítottuk a könyvtár helyiségét, modern, kellemes környezetet alakítva ki az az olvasni vágyók számára.

Hetente egy délután vagyunk nyitva, regisztrált olvasóink száma 14. Voltak idők, amikor ennek a számnak a többszöröse látogatta a könyvtárat. Amióta megszűnt az iskola, érezhetően csökkent a látogatók száma. A napközis tanító nénivel mindig eljöttek a könyvtárba a gyerekek, választottak maguknak olvasnivalót” – tudjuk meg Nagy Veronika könyvtárostól. Kissé szomorkásan fűzi hozzá, ritkaságszámba megy, ha a szülő elhozza gyermekét a könyvtárba.

könyvtár - Dercsika
Az elismerő oklevél
Fotó:  Dercsika község facebook oldala

Pedig már csak azért is érdemes felkeresni, mert rendszeresen, minden évben vásárolnak új könyveket. Akkor is, ha nincs támogatás, költségvetési tétel a könyvtár fejlesztése. Ha sikeresen tudnak pályázni, akkor a szokottnál jóval több új könyvvel gazdagítják a falu könyvtárát.

Tavaly 220 könyvvel gyarapítottuk a könyvállományt, ami rekordnak számít. Mindig keressük a lehető legjutányosabb árú könyveket, hiszen nem mindegy, egy-egy kiadvány mennyibe kerül. Most az apróbbakat, az óvodásokat próbáljuk bevonzani a könyvtárba. Talán leginkább játékos-mesés foglalkozásokkal lehet. Az olvasásra való nevelést ugyanis nem lehet elég korán kezdeni.

Ami pedig a népszerű könyveket illeti, azok a romantikus regények, a könnyedebb irodalom, de sokan szeretik a történelmi alapú romantikus könyveket is. Nagy slágerek most a II. világháborús könyvek. Úgy veszem észre, az emberek inkább a pihentető olvasmányokat szeretik”– fűzi hozzá.

könyvtár - Dercsika
Hangulatos hely egy kis olvasásra
Fotó:  Dercsika község facebook oldala

Nagy Veronika visszaemlékezik arra is, hogy valaha régen, amikor még jobban ráértek az emberek és nagyobb volt az érdeklődés a könyvek iránt, a faluban még könyvvásárral egybekötött könyvkiállításokat is tartottak. Sokan itt vették meg a családtagok számára karácsonyra az ajándékkönyveket, de író-olvasó találkozókat is szerveztek. A jövőben éppen ezért könyvbemutatókat is szerveznek és olyan rendezvényeken is gondolkodnak, amivel népszerűsíteni lehetne az olvasást és könyvtárat.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.