2018. szeptember 18., 18:39

Csütörtökön kezdődik a 38. Csallóközi Vásár – részletes program

Dunaszerdahely vásári joggal rendelkező város volt már a 16. században, neve is a szerdánként tartott hetivásárból ered. A 19. század első felében a hetivásáron kívül hét nagy vására volt: a Márton-napi, a Luca-napi, a Piroska-napi, a Virághéti, a Keresztjárói, a Magdolna-napi és a László-napi vásár. A vásárok hagyománya a második világháború után, a szocializmusban megszűnt. Egészen 1981-ig kellett várni az első nagy vásárra, ám azt azóta is minden évben megrendezik. Idén szeptember 20-tól 23-ig tart.

38. Csallóközi Vásár
Médialapozó
Fotó: Dunaszerdahely város

Hogy milyen lesz a 38. Csallóközi Vásár, arról a vásárigazgató, a Dunaszerdahelyi Városi Hivatal pénzügyi főosztályvezetője, Pápay Zoltán tájékoztatta a ma7-et.

Vásár is, fesztivál is

„Úgy döntöttünk, hogy miközben megőrizzük a vásári hagyományokat, nyitunk a fesztivál felé is. Mostanra a vásár mezőgazdasági jellege megszűnt, és elsősorban a modern kézműves termékek cserélnek gazdát. A másik részen, ami gasztronómiát és a kultúrát érinti, ott pedig a mai kor színvonalának megfelelő fesztiváli hangulatot szeretnénk teremteni a vásár látogatóinak.”

A belépés ingyenes

„Maradtunk amellett a konzervatív nézet mellett, hogy a rendezvény egész ideje alatt ingyenes, nem szedünk belépőt. Az egész Csallóköznek szeretnénk egy fesztivál- és nyárzáró rendezvényt biztosítani. Az előző évek tapasztalata az mutatja, hogy a legnagyobb dél-szlovákiai gasztronómiai-kulturális rendezvény és vásár a miénk, ötven és százezer közötti a négy nap alatt a látogatók száma.”

A megszokott helyen

„Annak ellenére, hogy folyamatban van a DAC Aréna építése, a Csallóközi Vásár a szokott helyén lesz, a Vásártéren. Az építkezési munkálatok által lefoglalt területet próbáltuk minimalizálni, és már tavaly igénybe vehettük az Aréna új, térkővel borított parkolóját. Itt alakítjuk ki a Kézművesek utcáját, amelyben a helyi árusok és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a testvérvárosaink kézművesei kapnak helyet. Ez mögött lesz megtalálható a Gyereksziget, ahol a gyermekeknek szánt műsorokat, foglalkozásokat összpontosítjuk.”

Fotó:  Dunaszerdahely város

Jó borok dicsérete

„A vásárt tematizáltuk, külön helyeztük a vásári részt, és külön helyen vannak a körhinták, és létrehoztunk egy központi területet, ahol a gasztronómiai és kulturális része zajlik a vásárnak. Ezen belül található a Minőségi borok utcája, ahol üvegpoharas borkóstolóra lesz mód. Az idei évben elsősorban a dél-szlovákiai új borászok bemutatására helyeztük a hangsúlyt, a kürti és a párkányi régióból. Lehetőséget akarunk biztosítani a feltörekvő új borászoknak, hogy őket is ismerje meg a nagyközönség. Emellett a Balatoni borrégióból három pincészet érkezik: a Laposa, a Feind és a Horváth Pince. Meghívtuk továbbá az egyik legnagyobb erdélyi borászatot is a Rékasi borrégióból és a Pannonhalmi borrégióból is várunk egy pincészetet.”

Vásári ínyencségek, gasztronómiai élmények, színes program

A vásár vendége lesz Tatai Robi, a „séfek séfe”, kinek látványkonyhájában nyárson forog majd az ökör, a kecske, a vaddisznó és mindenféle apróvad. Ezen kívül közel hatvan étel és ital árus fogja bebiztosítani a kilátogató közönség ellátását.

A vásári terület lehető legnagyobb részét igyekeznek besátorozni, hogy akár rossz időjárás estén is megtarthassák a programokat.

A programokkal szeretnének minden korosztályt megszólítani a szervezők. Kora délután a gyerekprogramok kerülnek színpadra, aztán a népzene-, majd a nóta- és az operettrajongók találnak kedvükre valót. Esténként, éjszakába nyúlóan pedig a könnyűzenei koncertek, utcabálok szórakoztatják a közönséget.

Megőrzik a magyar arculatot

„Ennek a régiónak talán az utolsó erős fellegvára Dunaszerdahely, ezt meg akarjuk őrizni. A programot is ennek jegyében állítottuk össze, de az árusokat, büféseket is felkértük, hogy magyarul is írjanak ki mindent, tiszteljék meg ezzel az itt lakókat.”

 

38. Csallóközi Vásár
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.