2022. június 1., 16:34

Csúcsminőség profitért - Befejezéséhez közeledik az első magánkórház építése Pozsonyban

Nem messze a fel nem épült, ma már többnyire csak szellemkórházként emlegetett rázsochy kórház épületmaradványaitól, lassan befejezik az új, 400 ágyas Bory Kórházat. Ez lesz Pozsony első nagy magánkórháza. A beruházó Penta Hospitals International csoport szerint az építkezés 80%-ban elkészült, és már megkezdődött az orvosi berendezések telepítése is.

Bory kórház
Fotó: TASR

Jövő márciusi megnyitása után az újgenerációs pozsonyi Bory Kórház a hazai egészségügyi ellátórendszer zászlóshajója lesz. A napokban a beruházó egy jelentős újdonságot is bejelentett: a Siemens Healthineers vezető orvostechnikai vállalattal egy több mint 30 millió euró értékű stratégiai megállapodást írt alá, amelynek értelmében a következő 15 évben a Siemens Healthineers több mint 20 orvostechnikai eszköz szervizelését és cseréjét, valamint a kapcsolódó képzési és szoftvermegoldásokat is biztosítja a leendő pozsonyi kórház számára. Egyedülálló partnerséget jelent ez a közép-európai régióban, ami az új kórháznak vezető szerepet biztosít a sugárdiagnosztikai orvostechnika területén.

A partnerség célja nemcsak a személyre szabott orvoslás és a digitális egészségügyi megoldások segítségével nyújtott magas szintű ellátás, hanem mindennek a hosszú távú fenntartása is"

– fogalmazott a megállapodás aláírása után Martin Hrežo, a Penta Hospitals International vezérigazgatója, aki szerint a partnerség csökkenti a technológiai kockázatot is, illetve hozzájárul az általános működési költségek és folyamatok észszerűsítéséhez. A hamarosan átadásra kerülő kórház következő fontos üzenete egy oktatási, tudományos és kutatási célú orvosi campus létrehozása.

Bory kórház
Fotó:  Svet zdravia
A korszerű kórházépület számos előnye közül a technológiai színvonala lesz a legnagyobb

Idén áprilisban jelentették be, hogy a Penta Pozsony megyével és a Comenius Egyetem Orvostudományi Karával közösen épít a kórházhoz kapcsolódva oktatási és kutatóközpontot. Ennek kivitelezését és üzemeltetését a megye vállalta, a Penta pedig a megfelelő területet adná szimbolikus árért, illetve az épületeiben prae- és posztgraduális oktatást folytatna. Pozsony megye így szeretne hozzájárulni a szakemberhiány csökkentéséhez. Szlovákia megyéi közül ugyanis itt a legmagasabb a nyugdíjas korú házi- és gyermekorvosok aránya.

Mit kínál a kórház?

De mitől is lesz ez a kórház más, jobb, mint a többi? Elsősorban a korszerű orvosi berendezéseknek köszönhetően, ígéri a beruházó, illetve az első osztályú, betegközpontú egészségügyi ellátás okán, aminek egyébként véleményünk szerint minden kórház prioritásának kellene lennie. Mindnyájan tudjuk azonban, hogy a valóság ettől fényévekre van. Lássuk tehát, mi az, amit a Penta magánkórháza kínál nekünk! Standard egyágyas, szállodai szintű kórházi szobákat, minden szobához tartozik saját fürdőszoba vécével együtt. Az összes szobában lesz tévé, WIFI-kapcsolat és stílusos, korszerű berendezés, a falakon lemosható tapéták, az ablakokon otthonos hangulatot árasztó sötétítő függönyök. Mindez persze nem elhanyagolható,

ami viszont ennél is fontosabb, hogy a kórház számos előnye közül talán a technológiai színvonala lesz a legnagyobb.

A kórház új berendezései közül több, szlovákiai viszonylatban is kivételes lesz. Ezek közé tartozik például az ún. CyberKnife, azaz egy kibernetikus kés, amely a rákos betegek kezelésében nyújt majd nagy segítséget, valamint a DaVinci robot, amelyet számos onkológiai diagnózis (például hasi, mellkasi vagy szájüregi betegségek) minimál invazív sebészeti eljárásai során használnak majd. Lesz a kórházban Elekta lineáris gyorsító, amely világszinten is újdonságnak számít, hiszen a Bory Kórház lesz a negyedik intézmény a világon, amely megrendelte ezt az orvosi berendezést.

A nagy méretű orvosi technológiai berendezések telepítése júliusban kezdődik meg a kórházban.

A folyamatok hatékonysága, a mesterséges intelligencia elemeivel történő digitalizálás, a folyamatos innováció és munkatársaink képzése egyedülálló hozzáadott értéket teremt majd"

– magyarázta Martin Hrežo.

Több mint 400 szoba 53 ezer négyzetméteren

Az ötemeletes, hét évig épülő, csaknem 53 ezer négyzetméteren elterülő holland tervezésű Bory Kórház 408 férőhelyes lesz.  Az orvosi berendezéseket is beleértve összesen 240 millió euróba kerül majd. A beruházás a tervek szerint több mint húsz év alatt térül meg.

Bory kórház
Fotó:  Svet zdravia
Így néz majd ki egy kórházi szoba

Az épület műszaki átadását október végére tervezi a Penta-csoport, körülbelül egy év múlva pedig már az első egynapos műtétekre is sor kerülhet. Az egyes részlegeket fokozatosan nyitják meg, legutolsóként a sürgősségi felvétel kerül átadásra, a tervek szerint jövő ősszel.

A kórház már meghirdette az előregisztráció lehetőségét, alig egy hónap alatt mintegy 20 ezren kérték előjegyzésüket.

Közben elindult az egészségügyi dolgozók toborzása is. A kórház összesen 1400 alkalmazottal számol. Felvesznek tehát 320 orvost, 440 nővért (köztük mintegy 80 Ukrajnából érkezett egészségügyi nővért, akik előzőleg intenzív nyelvtanfolyamon vesznek részt), 470 egyéb egészségügyi szakdolgozót és 170 adminisztratív alkalmazottat. A kórház nemrégiben kinevezett orvosigazgatója, Robert Hill szerint az orvosi pozíciók iránti érdeklődés nagyobb, mint a helyek száma. Állítása szerint a vezetői pozíciókat mostanra már majdnem teljesen betöltötték.

Ha a Penta befejezi a Bory Kórházat, az állammal folytatott képzeletbeli versenyben, hogy ki épített fel több kórházat a rendszerváltás óta, 2:1-re átveszi a vezetést.

A Boryn kívül ugyanis csak két kórház épült, mégpedig a 2015-től működő Szent Mihály kórház állami beruházással Pozsonyban, és a nagymihályi kórház, amelyet a Penta-csoport építtetett két évvel a pozsonyi kórház után.

Amíg a Bory Kórházban finiselnek a munkákkal, a Pozsony-Rázsochy területén félbemaradt kórház évtizedekig omladozó épületeinek bontása a végéhez közeledik. Ha valaha felépül az állami Rázsochy Kórház, akkor csupán öt kilométer lesz a távolság közöttük, s valószínűleg ez lesz a két, egymáshoz legközelebb fekvő kórház az országban.    

Megjelent a Magyar7 hetilap 21. számában.

       

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.