2020. szeptember 7., 18:36

Csökkent a bliccelés miatt kiszabott bírságok száma Kassán

Az idei év első hét hónapjában két és fél ezerrel kevesebb bírságot szabtak ki a jegy nélkül utazókra a kassai tömegközlekedési eszközökön, mint az előző év hasonló időszakában.

Fotó: TASR

A Kassai Tömegközlekedési Vállalat (DPMK) kasszájába a tavalyi év során megközelítőleg 304 ezer euró folyt be a bliccelő utasoktól. Összesen 14 ezernél több bírságot szabtak ki, ezeknek több mint a fele kifizetetlen.

Az idei év elejétől július végéig 6116 bírságot szabtak ki a jegy nélkül utazókra. Az ebből befolyt bevétel körülbelül 100 ezer euró. „2020 első hét hónapjában megközelítőleg 2500-al alacsonyabb a kiszabott bírságok száma, mint az 2019 hasonló időszakában. Ez valószínűleg a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése kapcsán hozott intézkedések eredménye” – közölte Vladimíra Petrušová, a városi közlekedési vállalat szóvivője.

Amennyiben a bliccelők nem fizetik ki a bírságot, a 60 napos határidő letelte után ügyük ügyvédhez kerül, megkezdődik a behajtás. A tavalyi év során ez 8670 esetben történt meg.

busz_ke_1023
Fotó:  TASR

Az érvényes jegy nélkül utazókat 40 eurós helyszíni bírsággal sújthatják, valamint a 0,90 eurós jegyet is meg kell vásárolniuk. Amennyiben a helyszínen nem fizetnek, a bírság standard összege 60 euró, illetve tíz euróval kevesebb, ha négy munkanapon belül kifizetik.

A szóvivő hozzátette, a kiszabott bírsággal kapcsolatos minden írásbeli fellebbezést individuálisan megvizsgálnak, s indokolt esetben elengedik a büntetést. Az idei év első öt hónapjában erre 2473 esetben került sor.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.