lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2021. október 27., 18:39

Csillagot ajándékozott a szülővárosa, Komárom a hollywoodi sztárnak

Hagyományteremtő eseményre került sor október 27-én a komáromi Tatra mozinál: Komárom várostól és a Komáromi Zsidó Hitközségtől jelképesen egy csillagot kapott a városból származó, családjával Hollywoodban élő Ivan Reitman, világhírű filmproducer, színész, rendező, forgatókönyvíró.

Csillagot ajándékozott a szülővárosa, Komárom a hollywoodi sztárnak
Galéria
+1 kép a galériában
A csillagavatón egy kicsit Hollywoodban éreztük magunkat.
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A Csillag születik... jelmondat jegyében megtartott ünnepségen Keszegh Béla, Komárom polgármestere elmondta: a város ily´ módon szeretné megtisztelni azokat a filmeseket, köztük a kisebb-nagyobb mozisikereket elérő színművészeket, rendezőket, akik ehhez a városhoz kötődnek. A Komáromi Zsidó Hitközséggel együtt a mozi épülete elé tervezett csillagok közül az elsőt azért éppen a város jeles díszpolgárának adományozták, mert ma ünnepli a 75. születésnapját. A város ezen büszkeségén kívül Ryšavý Boldizsár helyi magánvállalkozó érdemét is kiemelte: 5 évvel ezelőtt felújíttatta, és korszerű formában újraindította a Tatra mozit, s azt a családok apraja-nagyja azóta is az egyik kedvenc helyi kulturális intézményének tartja.

Csillagot ajándékozott a szülővárosa, Komárom a hollywoodi sztárnak
Kollár Zoltán, Keszegh Béla és Ryšavý Boldizsár közösen leplezte le a csillagot
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Sajnos, a több nemzedék képviselői által kedvelt filmek, javarészt vígjátékok rendezője személyesen nem vehetett részt az ünnepségen, ám a csillag leleplezése után az életét és munkásságát Kollár Zoltán magánvállalkozó bemutatta a mozi nézőterén helyet foglaló érdeklődőknek. Nekik a mozi munkatársai egy alkalomhoz illő zenés-képes összeállítással és közkedvelt mozis finomságokkal is kedveskedtek.

Megtudtuk, hogy november 14-én már a hazai fimszínházakban is látható lesz a Szellemirtók című, 80-as évekbeli amerikai kasszasiker folytatása, Az örökség, amit Ivan Reitman Jason fia írt és rendezett. A következő komáromi csillaggal pedig valószínűleg a sok filmben nagyszerű alakítást nyújtott Kaszás Attila színművésznek (1960-2007) állítanak majd emléket, halálának 15. évfordulója évében.

Csillagot ajándékozott a szülővárosa, Komárom a hollywoodi sztárnak
A szerdai moziavató résztvevői
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Ki is Ivan Reitman? A világszerte ismert filmes szaktekintély 1946. október 27-én, zsidó család sarjaként, Komáromban született. Magyar édesanyja, Raáb Klára túlélte az auschwitzi koncentrációs tábort, az Aranyosmarótról származó, szlovák édesapja, Ladislav „Leslie“ pedig részt vett az illegális ellenállási mozgalomban. 1950-ben a család veszélyes körülmények között emigrált.

Még élnek Komáromban olyanok, akik emlékeznek rá, miként altatták el a kis Ivánt, hogy vele együtt az éjszaka leple alatt, nagy titokban egy teherhajó rakterében megbújva messzi földre menekülhessenek. Viszontagságos utazás után érkeztek meg Kanadába.

Csillagot ajándékozott a szülővárosa, Komárom a hollywoodi sztárnak
Lekerült a lepel a Reitman-csillagról
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

A fiú odakinn sikeresen gyarapította ismeretit, és 1960-ban zenei diplomát szerzett az ontáriói Hamilton Egyetemen. Az első rendezői munkáját az új Torontói Városi Televíziónál, illetve a későbbi barátjának, Dan Aykroydovnak köszönhette. Egy év munka után azonban onnan távoznia kellett, mert a televízió tulajdonosa kijelentette, hogy soha, semmi nem lesz belőle. Akkor még nem sejthette, hogy a 80-as évek legsikeresebb rendezőjét bocsátotta el. Majd 1968-tól kezdve több filmet készített, előbb Kanadában, aztán Hollywoodban.

Például 1973-ban rendezte a Canniball Girl című horrorvígjátékot Eugen Levyvel, majd a Bombázók című vígjátékot Bill Murray-val, és ugyancsak vele a Partizóna című filmet. Ezekkel a filmekkel produceri tapasztalatokat, elismerést, hírnevet szerzett. Később a Szellemirtók kultvígjáték óriási sikert hozott számára.

Az egyre (el)ismertebb szakembert a nézők pozitív reagálása a hollywoodi elit rendezői trónjára emelte.

Csillagot ajándékozott a szülővárosa, Komárom a hollywoodi sztárnak
Mielőtt belépünk a moziba, vessünk egy pillantást a gránit csillagra...!
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Lelkesen folytatta munkáját olyan hírességekkel, mint Robert Redford színművész, akit a Törvényszéki héjákban rendezhetett. A nagysikerű Ikrek című filmben Arnold Schwarzenegger akcióhősből vígjátéki hős lett, ikerpárját pedig Danny DeVito alakította. Mivel a nézők rajongása lankadatlannak bizonyult, újabb közös sikerüknek számított az Ovizsaru című alkotás. Majd 1997-ben rendezte Robi Williams és Billy Crystal kettősével az Apák napja, 2011-ben pedig a Csak szexre kellesz című filmet, amely Natalie Portman és Ashton Kutscher főszereplésével ismét elnyerte a közönség tetszését.

Ivan Reitman volt a producere a bernáthegyi kutya kalandjait bemutató, sikeres családi komédiának, a Beethoven I-II-nek is...

Csillagot ajándékozott a szülővárosa, Komárom a hollywoodi sztárnak
A média képviselői is szép számban voltak jelen az ünnepségen.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Ivan Reitman 45 éve él házasságban Genevieve Roberttel, egy fiuk és két lányuk van. Közülük ketten folytatják édesapjuk hivatását: Jason már Golden Globe-díjas filmrendező (legismertebb munkái: Juno, Egek ura és a Köszönjük, hogy rágyújtott!), Catherine pedig sikeres színésznő, producer és író, egyebek mellett a CBC-s Dolgozó anyák című vígjátéksorozat alkotója, vezető producere, írója és főszereplője.

Sajnos, még mindig kevesen tudják, hogy Ivan Reitman, a Kanadai Filmakadémia alapító tagja Komárom szülötte, aki a sokrétű tevékenysége elismeréseként 2007-ben felkerült a Kanadai dicsőségek sétányára, 2009-ben pedig a Kanadai Rend tiszteletbeli tagjává avatták a munkásságáért, valamint a kanadai televíziós és filmipar támogatásáért. A Hollywoodban élő híresség 2011-ben szülővárosában Polgármesteri díjat, majd Komárom Díszpolgára címet kapott.

Ezentúl a mozilátogatók is még nagyobb tisztelettel és elismeréssel gondolhatnak a vélhetően nekik is már sok kellemes órát szerző „ragyogó csillagra”, mielőtt beülnek egy újabb jó filmre.

Csillagot ajándékozott a szülővárosa, Komárom a hollywoodi sztárnak
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.