Cseperedő Program: Szakemberrel a gyermekhisztiről

Horváth Szomolai Andrea 2018. április 25., 12:51

Lehetőségek tárházát nyitja meg az érdeklődők előtt a Felvidéken nagy sikereket arató Cseperedő Program. Az előadássorozatok keretén belül a szülők szakképzett gyermekpszichológus előadásán vehettek részt Felvidék-szerte. Nagy Annamária pszichológus a sok kezdő és gyakorló szülő rémálmáról: a dacról és a fokozódó gyermekhisztiről tartott előadásokat a már ismert Ringató helyszíneken.

Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Nagy Annamária záróelőadásának a mátyusföldi Felsőszeli adott otthont. A pszichológus hangsúlyozta, hogy a hiszti egy életkori sajátosság a dackorszakban, eltarthat akár a kiskamaszkorig is. A dackorszakban a jelenséget többnyire az a tény váltja ki, hogy a gyermek nagyon szeretne megcsinálni valamit, de még nem tudja. 

A szakember biztosította a szülőket, az egészségesen fejlődő kisgyermek nem egy könnyen kezelhető lény. Valamint senkinek sem kell szégyenkeznie a gyermekhiszti miatt, még ha az nyilvános helyen pattan is ki.

A pszichológus megjegyezte, nincs pontos módszer a hiszti tökéletes kezelésére. A jelenség általában nem komfortos a szülők számára, de mindenképpen ajánlott a nyugalom és a lélekjelenlét megőrzése. Nagyon fontos a család számára, hogy objektíven megfigyelje, milyen körülmények között manifesztálódik a hiszti.

A kéretlen tanácsokat figyelmen kívül kell hagyni. Fontos, hogy a szülő maga hogyan éli meg gyermeke hisztijét. A szülők többségét az zavarja a legjobban, hogy ilyenkor elveszítik a kontrollt.  Szakember segítségét akkor érdemes kérni, ha a dackorszak túl hosszan, akár kilenc éves korig is elhúzódik, naponta többször előforduló éles, akár hányásig fokozódó hisztériával.

Nagy Annamária elmondása szerint a hiszti tünetei bizonyos élethelyzetekben jelentősen felerősödnek. Előfordulhat ez olyankor, ha nincs rendesen beállítva a gyermek napirendje, vagy ha kistestvér érkezik a családba. Hatalmi harc alakul ki, vagy akár valamilyen diagnosztizálható probléma is. A pszichológus szerint nagyon fontos az, hogy a szülő soha ne büntesse gyermekét szeretetmegvonással.

A szakember rámutatott, korunk jelentős problémája, hogy a szülők félnek a saját gyermekeiktől. Ez a jelenség azt vonja maga után, hogy egyre több a kiegyensúlyozatlan gyermek, hiszen a felnőtt feletti uralkodás erősen megijeszti az amúgy is instabil lelkivilágú csemetét. A nevelés kulcsa a határozottság.

Napjainkban az anyák egyre inkább magukra vannak hagyva a gyermekneveléssel és a fáradt, kimerült anya erősen ki van szolgáltatva a gyermekdacnak és hisztinek. Nagy Annamária megerősítette, nagyon fontos, hogy az anyának legyen énideje, amikor csak azzal foglalkozik, ami feltölti.

„Az anya az a valaki, aki megteremti a családban a melegséget és a biztonságot, az apa megteremti a vázat.” – tette hozzá a pszichológus az előadás zárszavaként.

A Cseperedő Program hatékonyan összetartja a felvidéki családokat és minőségi előadásokat juttat el a közösségekhez. A program 2015 májusában indult útjára a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával, a Galánta és Vidéke Társulás lebonyolításában. A program szakmai koordinátora Berky Angelika.

0 HOZZÁSZÓLÁS