2022. július 25., 13:03

Csatornahálózat Nagyabony és Nemeshodos között

A Nemeshodos és Nagyabony közötti csatornahálózat kiépítésének terve 2011-ig nyúlik vissza. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, és a konkrét munkák késtek. Csak 2022-re érte el a két falu vezetősége, hogy megépüljön és működőképessé váljon a csatornarendszer.  

csatornarendszer
Fotó: Angyal Sándor

Balódi Lászlóval, Nemeshodos község polgármesterével beszélgettünk a közös csatornahálózat kialakításáról és a megvalósítási fázisok nehézségeiről. A polgármester a Nyugat-szlovákiai Vízműveknél kopogtatott először, a csatornarendszer kiépítésében tehát a cég volt az első kontaktus.

A tervek és a kivitelezés

Az ember jogosan kérdezheti, mi tartott eddig, miért nem épült meg már évekkel ezelőtt a csatornarendszer?

 – Először a projektjét kellett elkészíteni, ami nem kevés pénzbe és időbe került. A tervezetet többször is módosítani kellett, és azt is sokáig tartott kideríteni, hogy a hálózat kiépítésének kérvényezője lehet-e kizárólag Nemeshodos község, vagy szükséges mellé más település is. Canossa-járás volt ez az egész, de végül kiderült, hogy közösen Nagyabonnyal tudjuk megépíteni a csatornarendszert, ugyanis a két község lakosságszáma megfelel a rendszer kiépítéséhez szükséges feltételeknek – vázolta fel Balódi László.

Ehhez azonban szükség volt létrehozni egy közösségi egyesületet, vagyis jogi személyt, amelynek Balódi László lett az elnöke. Így kérelemmel fordulhattak a környezetvédelmi minisztériumhoz, amellyel 2019-ben a sikeres tárgyalásokat követően a szerződést is aláírták. A szennyvízelvezető csatornarendszerre 10,8 millió euró állami támogatást kapott a két község. 

– Községeink talán legnagyobb beruházásának tekinthető a csatornarendszer kiépítése. 24,9 kilométer vezeték fekszik Nagyabony és Hodos között, hét darab átemelőállomással, részünkről majdnem 5,3 millió euróba került a beruházás. A végső elszámolás szerint a két község 710 ezer eurót visszafizetett az államnak, mert nem használtuk fel az egész összeget. Az utolsó fázisban vagyunk éppen, amikor is információkkal látjuk el a két község lakosságát arról, hogyan történjen meg a rácsatlakozás a háztartásokban. Eddig nagyon jók a visszhangok, a lakosság örül a lehetőségnek. Augusztus folyamán négyezer nemeshodosi és nagyabonyi háztartás lakóinak életét könnyítenénk meg ezzel. Egyúttal búcsút mondunk a szippantós tartálykocsiknak, és az egyéb nem igazán környezetbarát megoldásoknak – tette hozzá a polgármester. 

Győri Béla hodosi lakos szerint nagyon sokan türelmetlenül várják a hálózatra való rákapcsolódást. Mint mondja, rengeteg problémát old majd meg a modern szennyvízelvezető rendszer.  

csatornarendszer
Fotó:  Angyal Sándor

– Egy tartálynyi szennyvíz elszállításáért nagyjából 30 euró körüli összeget fizetünk, a kellemetlen szagról nem is beszélve. A csatornázással azonban minden gondunk elszállna – vélekedett Győri Béla. 

Szennyvízkérdés

Balódi László arra is felhívta a figyelmet, hogy a lakók nem a községek önkormányzatával, hanem a vízművekkel köthetnek majd szerződést. Véleménye szerint nem kell majd nagyon győzködni a lakosságot, hiszen a csatornarendszer a lakosság javát és kényelmét szolgálja. 

Eleinte úgy gondolta a két község vezetősége, hogy tisztítóállomás is épül a csatornarendszerhez, ám technikai okok miatt erről le kellett tenniük.

Sem Nagyabony, sem pedig Nemeshodos nem rendelkezik kellő vízhozamú folyóvízzel, így ezt az eshetőséget kizártuk. A szakemberek megoldották másképp a problémát. A két település csatornahálózatát levezették a légi út mentén, egészen a Dunaszerdahely melletti átemelőállomásra, és ez irányítja a szennyvizet a dunaszerdahelyi csatornákba. A végső állomása pedig a balázsfai tisztítóállomás. 

Balódi László úgy véli, rendkívül fontos beruházás valósult meg, amely környezetkímélő és hozzájárul a Csallóköz ivóvízkészletének megóvásához.

Megjelent a Magyar7 2022/29.számában.


 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.