2021. január 27., 14:30

Csatlakozzanak a helyi termelők - segítség a Besztercebánya megye gazdáinak

A Besztercebányai Megyei Önkormányzat idei első ülésén döntött a 2021-ben megvalósuló útfelújítások szakaszainak listájáról. Kirajzolódni látszik a megye akcióterve is, amely gazdaságilag segítené a helyi termelőket.

Galéria
+5 kép a galériában

Cziprusz Zoltán (MKP) megyei képviselő a déli régiók szempontjából fontosnak nevezte a tanácskozást, amelyen átvették, hogyan sikerült kivitelezni az előző év felújításait, valamint megszavazták a 2021-re és előreláthatólag 2022-re tervezett szakaszok sorrendjét. Elárulta, hogy a koronavírus okozta járvány gazdasági nehézségeinek ellenére is tovább „dübörög” az elmúlt 30 év legnagyobb megyei útfelújítási hulláma, és azon dolgoznak, hogy ez a folyamat ne torpanjon meg.

A legrosszabb szakaszok élveznek prioritást

A megyén belüli 13 járás közül a legnagyobb összegből (1 608 520 euró) a Rimaszombati járás részesül. A korábban elkezdett, még befejezetlen szakaszok mellett új burkolatot kaphat a Lénártfala – Gömörfüge és a Zádorháza – Cakó közti szakasz, valamint a dobócai, détéri és sajólenkei bekötőút is.

A Losonci járás idén tervezett szakaszaira 1 178 322 euró jut. A Mucsény –Fülekpilis – Ragyolc, a Rátkapuszta – Fülek közti, valamint a bénai bekötőúton lehet újraaszfaltozásra számítani, a Guszona – Nagydaróc szakasz felújítása viszont várhatóan 2022-re marad.

A Nagyrőcei járásban még tart a szakaszok árainak kiszámítása. Cziprusz szerint a járásban érezhető a magyar képviselet hiánya, ezért sajnos a járás déli részére kevesebb jut, mint északra. Az idén 807 804 euróval számolnak, amiből egy kisebb szakasz Lévárt községnél, valamint a Gice – Gömörliget szakasz kerülhet felújításra.

A Nagykürtösi járásban még szintén tart az egyes szakaszok árkalkulációja, de jó hír, hogy ide is egymilliót meghaladó (1 009 395 euró) összeg érkezik a felújításokra. Egyértelmű sikernek értékelhető, hogy a listán a járás déli szakaszai vannak előnyben. Az öt jóváhagyott projekt között van a Csáb – Bátorfalu – Tótgyarmat, a Kóvár – Ipolykeszi, a Kiskürtös – Bussa, valamint a nagycsalomjai bekötőút szakasza.

jambor_laszlo.jpg
Jámbor László megyei képviselő

Jámbor László, a Nagykürtösi járás képviselője hetilapunknak elmondta, hogy

igyekeztek megtámogatni a déli, magyarok által lakott falvakba vezető és azok közül is a legrosszabb állapotban lévő utak felújítását.

A másodosztályú utak többsége uniós pályázati forrásból lesz felújítva, míg a harmadosztályúak a megye költségvetéséből. Mivel az esőzések következtében megrongálódott II/531-es murányi útszakasz javítása saját forrásból indult meg, így amennyiben azt az állam visszafizeti, további összegek állnak majd rendelkezésre. A múlt év pénzügyi tartalékaiból pedig újabb csomag érkezhet erre a célra.

A januári ülésen módosították a 2021-es költségvetést, és megszavaztak egy új általános érvényű rendeletet, amely kibővített formában teremt majd lehetőséget a különböző sportfejlesztések támogatására Besztercebánya megye területén. Ennek keretösszegét a következő ülésen határozzák meg.

A sport támogatása fontos az egészségünk megőrzése szempontjából és a fiatalok hasznos és értelmes időtöltése szempontjából is, tette hozzá Cziprusz, hangsúlyozva, hogy a kultúra és a gyermektáborok támogatására is külön-külön rendeletet hagytak jóvá.

Félmillió maszkot osztanak szét

A megye vezetése igyekszik a koronavírus-járvány terjedése ellen is felvenni a harcot. Az elmúlt hetek során biztosították be a védőfelszerelések pótlását a megye fenntartása alá tartozó szociális otthonok és egyéb intézmények számára. Az itt szolgáló személyzet 40 ezer védőruhát, 500 ezer védőmaszkot és védőszemüveget kapott a Munka-, Szociális és Családügyi Minisztériumtól, amelynek szétosztását a kerületi önkormányzat munkatársai koordinálják.

covid_felszereles.jpg
Védőfelszerelések a megyei intézmények számára

Jámbor László elmondta, hogy a koronavírus negatív gazdasági hatásait is szeretnék tompítani, ezért már korábban elfogadtak az idegenforgalom számára egy támogatási alapot.

Zöldséget, húst csak helyi termelőtől

A gazdasági segítségnyújtás egy másik formája lenne, hogy a megyei fenntartású intézmények, iskolák konyhái számára csak helyi termelőktől vásárolnának zöldséget, húst és egyéb élelmiszert. Nem kis tételről van szó, mivel a több tucatnyi intézmény ellátása évente 3,5 millió eurós megrendelést jelent. A szemléltetés kedvéért több mint egymillió tojást, 185 tonna sertéshúst és 84 tonna hagymát kellene biztosítaniuk a közép-szlovákiai régióban működő termelőknek.

Az élelmiszer nagyrésze, amit a középiskolások kapnak, külföldről származik. Szeretnénk elérni, hogy a nálunk megtermeszthető nyersanyagok 100%-a helyi termelőktől származzon

– jelentette ki decemberi sajtótájékoztatóján Ondrej Lunter, a megye alelnöke. Ezzel párhuzamosan egy felhívást tettek közzé a vállalkozóknak, hogy aki tud, csatlakozzon. A részletek megtalálhatóak a megyei önkormányzat weboldalán, ahol járásokra és termékekre bontva is elérhető a szükségletek listája és a felhívás részletei. A legfontosabb kitétel, hogy a termelést regisztrált szociális vállalatként kell működtetni. Ilyenből már saját hatáskörben maga a megye is létrehozott kettőt: az egyik éppen gyümölcs- és fokhagymatermesztéssel foglalkozik, s első láncszeme annak a hálózatnak, amely saját termékkel kívánja ellátni ezen intézményeket.

Határon átnyúló projektek

Felhívták a figyelmet arra is, hogy még január 31-ig igényelhető támogatás a Kisprojekt Alaptól természetvédelmi, kulturális és a közintézmények közötti együttműködést elősegítő, határon átívelő, magyarországi partnerekkel közös projektek, rendezvények megvalósítására. A 20 ezer és 50 ezer euró közötti támogatást a Besztercebánya megyei önkormányzatok, iskolák, egyházak és nonprofit szervezetek igényelhetik. A részletes pályázati feltételek, a támogathatóságára vonatkozó szabályok és az elbírálással kapcsolatos információk a www.viacarpatia-spf.eu weboldalon érhetők el.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/3. számában.

Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.