2024. április 1., 15:24

Csallóközben is otthon érzi magát az emu

Azok a hölgyek, akik meg szeretnék spórolni a tojásfestést, adjanak a locsolóiknak emutojást, amely alapból gyönyörű zöld színű, és nem kell tovább vesződni vele. Igaz, a kifújásához sporttüdő kell, az Ausztrália címerében szereplő futómadár tojása 8-10 tyúktojást tesz ki.

emutenyésztés
Fotó: Kocur László

E sorok írója ahhoz a generációhoz tartozik, amelynek gyermekévei még az ereje teljében levő szocializmus idejére estek, így a futómadarakról alkotott képét, mivel sem Bátorkeszin, sem Komáromban nem volt állatkert, leginkább a Kengyelfutó gyalogkakukk című amerikai rajzfilm formálta. Struccot először a pozsonyi állatkertben láttam.

A rendszerváltás után, a határok megnyílását követően aztán a futómadarak is utat találtak térségünkbe, hobbi és haszonállatként többen  próbálkoztak futómadarak, elsősorban strucc tartásával.

A két méternél magasabbra is megnövő strucc tömege 100-150 kg is lehet, azaz a vágósertésével vetekszik.

A feldolgozás során kevés a hulladék, így húshasznú tartása is gazdaságos. Tojása jó másfél kilogrammos, ami 25 tyúktojást tesz ki, fogságban pedig akár fél évszázadig is elél. A strucc azonban goromba állat, rúgása a lóéhoz hasonlatos, fejre mért csapása pedig akár a koponyát is betörheti.

Ausztrália címeréről a Csallóközbe

Ausztrália hivatalos madara, az emu, amely a kontinensnyi ország címerében is szerepel a vörös óriáskenguruval együtt, szintén a struccalakúak rendjébe tartozik.

Afrikai rokona után ő a világ második legnagyobb madara, 150-190 cm magasra nő meg, súlya 30-60 kg. Húsa állítólag a marhahúséval vetekszik, de bőrét és zsírját is feldolgozzák.

Szülőhazájában a nyolcvanas években kezdték farmokon tenyészteni, ezt követően indult meg a nagy emu-expanzió, és a Csallóközben is otthonra lelt.

A csallóközi strucc- és emutartóknak már külön Facebook-csoportja is van, a Gazdasági Állatok Központi Nyilvántartása szerint pedig 378 farm kért regisztrációt futómadarak tartására. Ebből azt gondolhatnánk, strucc nagyhatalom vagyunk, ez a szám azonban csalóka, mert ezek közül nem mindegyik farm aktív.

Állatsimogató a kilátó tövében

A nagykeszi illetőségű Viola József más utat választott, nála biztosan senki nem fog emuzsíros kenyeret reggelizni, lila hagymával. A személyszállításban érdekelt vállalkozó autóbuszai Csallóköz-szerte szállítják munkahelyükre a dolgozókat. Emellett mezőgazdasági szolgáltatásokat is nyújt traktorral és más munkagépekkel. Hobbija pedig az állattartás.

A nagykeszi focipálya mellett, a régiószerte ismert, impozáns fakilátó tövében kéthektáros területet bérel a községtől, itt alakította ki látványfarmját. A „látvány” előtag azért indokolt, mert ott ugyan látszólag haszonállatok élnek, ám hasznot nem, inkább csak örömet jelentenek gazdájuknak.

látványfarm
Sanyi, a szamárcsődör
Fotó:  Kocur László

Megérkezésünkkor Sanyi, a szamárcsődör, amikor meglátja közeledni az ismerős pick-upot, a farm másik szegletéből versenylovakat megszégyenítő tempóval indul a villanypásztorral ellátott kerítés tövébe, és olyan hangos iázással köszönti Józsefet, hogy azt tán’ még a 63-as főúton is hallani. De jönnek a pónik, a lámák, a kecskék is. Prézli, a négyéves „csallóközi” emukakas egyelőre távolabbról szemléli az eseményeket, zavarja az idegen. Látva tíz centiméteres csőrét, és óvodásgyermek-vastagságú lábszárát, egyelőre én sem erőltetem a közeledést.

Nálam minden állat annyi ideig él, amennyit a Teremtő ad neki. Itt nem vágunk le, nem adunk el, és nem ajándékozunk el semmilyen állatot.

Falusi gyerek vagyok, kiskoromtól fogva tartottunk állatokat. Később magam is nyulakkal kezdtem foglalkozni, eladásra, de ezt a kis farmot nem üzleti céllal hoztam létre. Nagyon szeretem az állatokat, ezt az állatok is érzik, és viszonozzák. Napközben, a munkám szüneteiben is meg-megállok itt, ilyenkor körém gyűlnek. Egy-egy stresszesebb nap után, akár éjszaka is, ha hazajövök a busszal, van, hogy kijövök ide, itt mindig megnyugszom, feltöltődöm.

Az állatokat azonban nem csak saját örömére tartja. Ma, a térkövezett udvarok korában már faluhelyen is egyre ritkábban tartanak haszonállatokat, így a gyermekek is sok esetben csak képen láthatnak lovat, kecskét, tehenet, disznót.

– Hétvégenként a faluból és a környékről is sok gyermekes család kijön, állatokat nézni, simogatni. Az én állataim kézhez vannak szoktatva, mindegyik szelíd, tehát a gyerekek nyugodtan simogathatják őket, és találkozhatnak olyan állatokkal, amelyek ma már, sajnos, nincsenek ott nagyszüleik udvarában. A szülők elviszik a gyereket az állatkertbe, ahol lát mindenféle egzotikus állatot, a kecskét meg nem tudja megkülönböztetni a birkától – teszi hozzá.

Viola József szerint a nagybani mezőgazdaság sem megy jó irányba, mindenki a kalászosok termesztésére fókuszál, az állattartás meg háttérbe került, és az ország behozatalra szorul húsfélékből.

Párját keresi Prézli, a „csallóközi” emukakas

Prézli, az emukakas nem Nagykeszin kelt ki, Viola József kétéves korában vásárolta. Ebben a korban már problematikus a jó védekező eszközökkel ellátott madár szállítása, így a fuvarhoz el kellett altatni.

emutenyésztés
Viola József és Prézli, a csallóközi emukakas
Fotó:  Kocur László

– Itt ébredt fel a farmon, és szinte azonnal beilleszkedett, megbarátkozott a többi állattal. Nagyon szelíd természetű, nem bánt senkit, gyorsan sikerült kezessé tenni. Hallgat a nevére, és behívható, mint egy kutya – emlékezik vissza a kezdetekre a hobbifarmer.

És valóban, miközben a gazdájával beszélgetek, a diktafont nem tartó kezemmel távol tartva a kabátom cipzárja iránt felettébb érdeklődő pónit, a mintegy 150 centiméteres madár a vállára hajtja a fejét, így pihen percekig, egészen addig, amíg nem veszi észre periférikus látásából, hogy a szamár az ő darája felé közelít. Odamegy, és határozott tekintettel elkergeti a kajatolvajt. Ütni-rúgni nem kell, Sanyi magától továbbáll.

Az emu füvet legel, illetve rovarokat, kukacokat eszik, mindent, amit ki tud ásni a földből, de természetesen vitaminokkal dúsított darakeveréket is kap.

Van ugyan téliesített szálláshelye, de az emu a legnagyobb hidegekben is kint van, megszokta az itteni éghajlatot.

– Egyszer, amikor nagyobb hó volt, jöttem ki, de nem találtam az emut. Szólongattam, egyszer csak megmozdult egy hóbucka, kijött alóla, lerázta tolláról a havat, és idejött hozzám – ismerteti az állat sikeres akklimatizációs képességeit.

Viola József természetesen szeretné bővíteni az állományt is, ám ebben a madárinfluenza egy rövid időre megakasztotta.

Az emuknál egy kakashoz több tojó is tartozik. Én is lefoglaltam már két tojót egy gútai tenyésztőnél, de a madárinfluenza miatt egyelőre nem mertem elhozni.

Még kivárunk. Szeretném, ha Prézlinek is lenne párja, és szaporodnának – avat be terveibe. Az emuknál a tojásokat egyébként a kakas kelti ki, nagyon jó apa, aki 8 hétig nem hagyja el a fészket, nem eszik, és csak azt a vizet, harmatot fogyasztja, amit a fészekből elér, ezért egy-egy költési időszak alatt testtömege akár harmadával is csökkenhet. A kikelt fiókák két óra múlva már lábra állnak. Ezt követően azonban a kakas még legalább öt hónapig neveli őket, de van, hogy tovább is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.