2022. január 19., 14:31

Csalásra figyelmeztet a rendőrség a csallóközi településeken

A rendőrség ezúton is felhívja a figyelmet az idősek kárára elkövetett úgynevezett „unokázós csalásokra”. A minap Vásárúton találkoztak hasonló esettel, amelyről a polgármester, Török Gergely tájékoztatta portálunkat. A csallóközi települések közösségi oldalain egyre több, ezzel kapcsolatos, megosztással találkozunk, így próbálják figyelmeztetni az idős embereket és hozzátartozóikat a veszélyre.

Csalások a Csallóközben
Fotó: pixabay.com

Vásárút közösségi oldalán közzétette a becstelenek jelenlegi módszerét, miszerint az idős személyt telefonon felhívják a csalók, akik vagy ügyvédnek, vagy rendőrnek, bírónak, vagy akár az érintett unokájának adják ki magukat.

Azt állítják, hogy drogot találtak az unokánál a rendőrök Magyarországon, és emiatt őrizetbe vették. Arra utasítják az idős személyt, hogy fizessen kauciót azért, hogy az unokája szabadlábon védekezhessen.

Az aggódó, idős személyt folyamatosan a vonalban tartják, ugyanis a csaló informálja az idős rokont, hogy a lakása előtt egy taxi várja, ott kell leadnia a pénzt. A pénzt tartalmazó borítékot így már a taxi szállítja tovább az elkövető részére.

Volt, hogy az idős személyt a taxival a bankautomatához is elküldték, hogy onnan vegye ki a kért összeget. Az összezavarodott idősek közül sajnos többen bedőlnek ennek a csalásnak, és az összegyűjtött, megtakarított pénzüket odaadják a csalóknak.

Egy vásárúti hölgy telefonált nekem, hogy az édesapja egyedül él otthon, s valaki felhívta őt azzal kapcsolatban, hogy pénzt csaljon ki tőle. Két nappal később szólt a rendőrség, hogy mindenképpen figyelmeztessük a lakosokat, mert Dunaszerdahelyen már több „sikeres” csalásról és nagyon sok próbálkozásról kaptak bejelentést.

A vásárúti hölgy és az édesapja is attól félt, hogy megfigyelik őket, s a csalók tudják, hol lakik az idős férfi. Ezek után a hangosbemondón keresztül is értesítettük a lakosságot, és továbbra is figyelünk a furcsa jelekre" – nyilatkozta Török Gergely.

A rendőrség szerint az eddigi legtöbb kicsalt készpénz 10 ezer eurónyi volt.

A rendőrség ezúton is nyomatékosan felhívja az idősek és hozzátartozóik figyelmét:

– ha ilyen hívást kapnak, tegyék le a telefont és hívják fel a gyermeküket, unokájukat, családtagjukat, ellenőrizve az információk valódiságát,

– sem a rendőrség, sem más szervezet nem kér az elfogott hozzátartozójától pénzt.

A rendőrség továbbá azt is kéri az emberektől, hogy a hozzátartozók figyelmeztessék az időseket ennek a csalássorozatnak a veszélyeire! 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.