2019. május 4., 07:55

Csáky, Berényi és Tárnok Európa jövőjéről

Május 2-án mintegy két tucatnyi érdeklődő gyűlt össze a farnadi alapiskola étkezdéjében, hogy találkozzon az MKP EP-képviselőjével, Csáky Pállal, aki a legújabb, Otthonunk, Európa című kötetét mutatta be.

Csáky Farnadon
Fotó: Kaszmán-Saróka Liliána

Csáky a zselízi lakossági fórumról érkezett a szintén EP-képviselőjelölt Berényi Józseffel és Tárnok Balázzsal együtt, hogy – a helyi könyvtáros, Urbán Magdolna köszöntője után – megossza a demokráciával, az erkölccsel és a keresztény Európa jövőjével kapcsolatos gondolatait.

„Meggyőződésem, hogy az európai együttműködésnek nincs alternatívája. 1945-ig az európai történelem a vér és a háborúk története. Sokszor joggal vagyunk elégedetlenek azzal, ahogy élünk; azzal, amit látunk magunk körül. Az viszont, hogy békében élhetünk, mégiscsak egy nagyon nagy hozadék” – fogalmazta meg a magát eurorealistának nevező Csáky, aki az európai hozzáállás, az európai együttélési forma, ezen belül az Európai Unió pozitív hozadékának nevezte a gazdasági, pénzügyi és az egyfajta politikai stabilitást is.

A politikus szót ejtett a jelenlegi Európa legnagyobb problémáiról, így a lakosságkeveredésről, az integráció sikertelenségéről, a migráció témájáról és a biztonság (hiányának) kérdéséről, de beszélt a nyugat-európai ember elpuhulásáról, elkényelmesedéséről és fokozatos belső kiüresedéséről is.

„Az sincs rendben, hogy az Európai Unióban jobban védik az újonnan bejött migránsok jogait, mint az itt születettekét” – mondta, majd hozzátette:

A klasszikus kereszténydemokrata elvekhez kellene visszatérni.”

Berényi József is szólt a megjelentekhez, kiemelve, hogy a jövőjét csak az tudja felépíteni, aki nem dobja el a múltját: „Sokszor kritikusak vagyunk, de ez a féltés kritikája, hogy ez a szervezet, az Európai Unió maradjon meg annak, aminek annak idején kitalálták: hogy hozza ide a békét és a jólétet, és ne menjen át valami olyasmibe, ahol megfoghatatlan nemű, megfoghatatlan nemzetiségű, identitású emberek szaladgálnak.”

Tárnok Balázs jelöltségének fő célja, saját elmondása szerint, hogy megszólítsa a fiatal generáció tagjait, és hogy ezáltal is segítse az MKP kampányát. A jogász elmondta, hogy teljesen megváltozott a fiatalok igénye azzal kapcsolatban, amit elvárnak egy politikai párttól és egy választástól:

A fiatalok számára magától értetődőnek tűnik, hogy van itt egy Európai Unió, hogy szabad határátjárás van. Arra kell felhívni a figyelmet, hogy ez a szabadság nem magától értetődő, ezt el kellett érni, és ezt a szabadságot fönn kell tartani.”

Az Otthonunk, Európa című kiadvány a fentiekben felvetett témákat boncolgatva mutatja be az Európai Unió elmúlt ötéves időszakát, Csáky Pál 2015 és 2018 közötti gondolatait, beszédeit, nyilatkozatait, jegyzeteit, a vele készült interjúkat összegyűjtve. A megjelentek az MKP és a Csemadok farnadi alapszervezete által megvalósított beszélgetés végén ingyenes tiszteletpéldányhoz is hozzájuthattak.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.