2019. augusztus 21., 14:02

Csak rajtunk múlik, megmaradunk-e magyarnak – Szent István-napi megemlékezés Dunaszerdahelyen

Dunaszerdahelyen az augusztus 20-i ünnepi megemlékezés kezdetén a Szent István téren az egybegyűltek közösen elénekelték a Szózatot, majd elhangzott Reményik Sándor Nagy magyar télben című verse. Béhr Márton szavalatát Balogh Renáta éneke követte, majd Varga Zaránd előadásában elhangzott a Katonák üdvözlete című, István király korabeli ének. Köszönőt Hájos Zoltán polgármester, ünnepi beszédet Zsigmond Barna Pál, magyar országgyűlési képviselő mondott.

Aug.20-i koszorúzás Dunaszerdahelyen
Médialapozó
Fotó: Szabados Kati

Hájos Zoltán, Dunaszerdahely város polgármestere köszöntötte az ünneplő dunaszerdahelyieket és a megjelent vendégeket, többek között Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének képviseletében Disztl Antal és Jankovics Gyula tanácsosokat, valamint Zsigmond Barna Pál magyar országgyűlési képviselőt, miniszteri biztost.

Az ünnepi megemlékezésen részt vettek továbbá Dunaszerdahely város alpolgármesterei, A. Szabó László és Karaffa Attila, az MKP képviselői Menyhárt József országos elnök vezetésével, Rigó Konrád és Ravasz Ábel államtitkárok, Zenta város küldöttsége és Dunaszerdahely egyházi vezetői, intézményvezetői, városi képviselői, valamint a 10 számú Szent György cserkészcsapat és a Vitézi Rend felvidéki törzsszékének képviselői.

Ébredjetek fel magyarok!

A polgármester köszöntő beszédében kitért a felvidéki magyarság megmaradását veszélyeztető hatásokra.

Az egyik a beolvadás, a másik a globalizáció, de mindkét esetben csak és kizárólag rajtunk múlik, hogy megtartsuk nemzeti identitásunkat”

– mondta Hájos Zoltán és kiemelte, hogy itt a Felvidéken a nemzeti önazonosságunk megtartása érdekében nagyon fontos a nyelvünk, kultúránk, hagyományaink megtartása és átadása a fiatal generációnak.

Hájos Zoltán
Fotó:  Szabados Kati
Hájos Zoltán

„Nem lehet közömbös számunkra az sem, hogy milyen politikai párt színeiben induló képviselőjelölteknek szavazunk bizalmat az elkövetkező parlamenti választásokon“ – jegyezte meg a város első embere, aki beszédét egy Vass Albert idézettel zárta: „Az üzenetem az: hogy ébredjetek fel magyarok, s legyetek újra nemzet, váljatok újra nemzetté. Ahol nem az a fontos, hogy ki mennyi pénzt hoz az országba. Hanem, hogy ki mennyi jót, szépet, hasznosat tud cselekedni a magyar közösségnek.“

A magyarságot nem az önkényesen meghúzott politikai határok definiálják

Hájos Zoltán köszöntője után Zsigmond Barna Pál mondott ünnepi beszédet, amelyben azt fejtegette, mit is ünneplünk mi, magyarok augusztus 20-án. Rámutatott, hogy

csaknem száz évvel a szörnyű veszteség után, az elszenvedett megpróbáltatások és áldozatok hosszú korszaka után mégsem a nemzetellenes erők győzedelmeskedtek".

"A trianoni trauma után a véres háborúk, népirtások, kitelepítések, a fasiszta és kommunista terror után, a rendszerváltást követő bonyolult évek után ma Magyarországon is többségben vannak azok, akik felébredtek a Csipkerózsika álomból, akik ismét felfedezték, hogy a magyarságot nem az önkényesen meghúzott politikai határok definiálják" - fogalmazott Zsigmond Barna Pál.

A magyar országgyűlési képviselő szerint láthatók a nemzeti ébredés és  összefogás egyértelmű jelei

és bizakodásra ad okot, hogy ma olyan kormánya van Magyarországnak, amely gyökeresen szakított a múlt kárhozatos örökségével és szívügyének tekinti a magyarság sorsát. „Végre lerombolták a kommunista történetírás hazug tételeit, de sok még a tennivaló. Nemzedékünk feladata - ahogy Kövér László házelnök úr is fogalmazott - az, hogy újjáépítsük a hazaszeretet és összetartozás kultúráját.“

Zsigmond Barna Pál
Fotó:  Szabados Kati
Zsigmond Barna Pál

A hétköznapok hőseire van szükség

Zsigmond Barna Pál a továbbiakban arról beszélt, hogy egy nemzethez tartozni, annak céljait vállalni nem a kényszeren, hanem az önkéntességen, a szabad akaraton múlik és sokszor érezhetik a kisebbségben élők, hogy ennek vállalásához bátorságra van szükség.

Ma a hétköznapok hőseire van szükségünk, bátor emberekre, akik minden anyagi és egyéb nehézségek ellenére gyerekeket vállalnak"

-fűzte hozzá a képviselő.

Szerinte "bátrak azok, akik közintézményekben az ügyes-bajos dolgaikat intézve anyanyelvünket használják, törvény adta jogaikkal élve. Bátrak azok, akik gyerekeiket magyar iskolában küldik, mert szabad akaratukból a magyar nyelvet, kultúrát, annak értékeit választják.“

Szavai szerint ma különösen bátorság kell ahhoz, hogy azokat az értékeket válasszuk, kövessük, amelyek egykor Európát naggyá tették.

Fotó:  Szabados Kati

Az ünnepi beszédet követően a jelenlévők elhelyezték koszorúikat a Szent István emlékműnél és közösen elénekelték a Himnuszt. A dunaszerdahelyi Szent István-napi program a Zenta, 1697 című rockopera felvidéki ősbemutatójával ért véget a városi sportcsarnokban.

A dunaszerdahelyi Szent István emlékmű 2019. augusztus 20-án
Fotó:  Szabados Kati
A dunaszerdahelyi Szent István emlékmű 2019. augusztus 20-án

Aug.20-i koszorúzás Dunaszerdahelyen
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.