Collie és Sheltie kutyakiállítást szerveztek a losonci városi parkban

Szvorák Emese 2019. április 15., 18:22

Idén jubileumi, kétnapos Collie és Sheltie klub kiállítást szerveztek Losoncon a városi parkban. Az ez évi megmérettetésen mintegy 100 kutya vett részt. Szlovákián kívül Magyarországról, Csehországról és Lengyelországból is érkeztek ebtartók. A kiállításon a kutyákat típus és eredet alapján három fajtacsoportba sorolták. A rövidszőrű Collie, Sheltie, illetve a hosszúszőrű Collie kategóriában lehetett elnyerni a legszebb kutyának járó címet.

Fotó: Szvorák Emese

Jana Brossmannová szervező, a Collie és Sheltie tenyésztői klub titkára portálunknak elmondta: a kiállítást kifejezetten e három kutyafajta tenyésztői számára szervezik.

„Általában évente két kiállítást szervezünk. Egyet tavasszal Losoncon, és egy másikat szeptemberben. Az idei év számunkra azért is különleges, mert a Szlovák Collie és Sheltie tenyésztői klub idén ünnepli megalakulásának 50. évfordulóját, ezért kétnapos kiállítással készültünk.

A Collie és kisebb típusa, a Sheltie származási helye minden bizonnyal Skócia. Régen kifejezetten terelőkutyaként tenyésztették, manapság kedvencként tartják. Kinézetük ellenére szőrzetük nem igényel túl sok gondoskodást. Elég hetente egyszer alaposan átfésülni, emellett havonta érdemes megfürdetni. Szőrzete öntisztuló. Mivel nagy a mozgásigényük napi egy- másfél óra sétára és futtatásra is szüksége van.

„Régen juhászkutyák voltak és birkaterelésre használták őket, de aztán Viktória királynő alatt Angliában nagyon felkapott lett a fajta a szépsége és az intelligenciája miatt, és most már inkább családi kedvencek. Nagyon kedvesek, barátságosak, jól tarthatók más állatokkal és gyerekekkel is, ezért szeretik őket az emberek. Én 1992 óta tenyésztem ezt a fajtát, és igazából azóta sok alom, sok kiskutya született nálunk”- nyilatkozta Szalczinger József magyarországi ebtartó.

Lábsky Nikoletta Ógyalláról érkezett. Ő 11 éve foglalkozik hosszúszőrű skót juhászokkal. „Van saját tenyész engedélyünk, Arienwen Collies alatt futunk. A kutyáim közül az egyik korábban elnyerte az Interchampion címet, a legidősebb 11 éves szukám pedig veterán Champion is”- mondta, hozzátéve: számára a kutyatenyésztés szerelem.

„Főállásban dolgozok, ezért a kennellel munka mellett, hobbiból foglalkozom. Számomra ez egy nagyon jó kikapcsolódás, mert amikor hazajön az ember fáradtan, munka után, és öt kutya várja őszinte szeretettel, az felbecsülhetetlen”- mondta.

A versenyen holland bírók vizsgálták a benevezett kutyák küllemét, fül- és farokállását, fogazatát, testalkatát, viselkedését, színét, temperamentumát, vagyis a fajtájára vonatkozó jellegzetességeit. A következő klubkiállítást szeptemberben Frivaldnádason (Rajecká Lesná) szervezik.

Képgalériánk:
Fotó: Szvorák Emese

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS