2022. október 20., 19:12

Citeraünnep Nemeshodosban

Népzenével és citerajátékkal telt meg a nemeshodosi kultúrház a hétvégén. Itt tartották a 23. Országos Citeratalálkozót, amelyen megünnepelték a Hodosi Citerazenekar fennállásának 50. évfordulóját is.

 

Citeraünnep Nemeshodosban
A 23. Országos Citeratalálkozó
Fotó: Reczai Lilla

A Százdi Citerazenekar és vezetője Borka László kezdeményezésére 23 évvel ezelőtt indult útjára az országos citeratalálkozó, amelyet később már a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet rendezett meg. 

– Vándor seregszemlévé alakult a rendezvény. Minden évben más-más településen rendezzük meg az országos találkozót.

2022-ben a Nemeshodosi Citerazenekar megalakulásának 50. évfordulójára való tekintettel nem volt kérdés, hol tartjuk a citerások találkozóját. Egyúttal megemlékeztünk az alapítójáról, Patócs Lajosról is, aki 2015-ben távozott az élők sorából.

Emlékére Nemeshodos község polgármestere, Balódi László 2017-ben létrehozta a Patócs Lajos-díjat. Ezzel olyan citerazenekarokat tüntetünk ki, amelyek huzamosabb ideje működnek. A találkozó legfőbb célja ugyanis, hogy megmaradjanak a szlovákiai magyar citerazenekarok, találkozzanak, és baráti kapcsolatokat alakítsanak ki egymással – mondta a két fő szervező, Balogh László és a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet vezetője, Takács Ottó. 

Citeraünnep Nemeshodosban
Patócs Lajos emlékszobra Nemeshodosban
Fotó:  Reczai Lilla

16 zenekar 160 muzsikusa ünnepelte Nemeshodosban a népzenét és a citerát, mint hungarikumot. A huszonharmadik Országos Citeratalálkozón a Patócs Lajos-díjat a királyrévi Fürge Ujjak nevű zenekar kapta. 

Borka László, a százdi citerazenekar vezetője szerint közösségteremtő ereje volt és van a citeratalálkozóknak. 

– Szerencsére a fiatalok is érdeklődnek a citera és a népzene iránt, így van utánpótlás – tette hozzá. Borsi Ferenc zenetanár, egyszemélyes szakmai zsűriként arról beszélt, hogy az egyik fő szempont a zenei tisztaság.

– Én a népzene és a népdalok híve vagyok, ezért fontosnak tartom, hogy az előadás megfeleljen a népzenei kritériumoknak. A népdalnak is megvannak az előadói stílusjegyei, vagyis a stílusismeret jelentős szerepet játszik a színpadon. A zene a lélek ápolója, kevésbé öregszik az, aki énekel vagy muzsikál – véli Borsi Ferenc.

Szabó Gergely, a naszvadi Viza Citerazenekar vezetőségi tagja lapunknak azt emelte ki, hogy a citerások egy nagy család, ahol az együtt zenélés a legfontosabb. 

– Szeretünk másoktól újat tanulni, inspirálódni, illetve megmutatni magunkat a többi zenésznek. Győri Béla, a Csemadok Nemeshodosi Alapszervezetének az elnöke szerint is fontos a népzenei hagyományok továbbadása a következő generációnak.

 – 1972-ben kaptam meg az első citerámat, egy évvel később csatlakoztam a hodosi csapathoz. Az pedig fantasztikus érzés számomra, hogy százhatvan citerázó szíve együtt dobban Nemeshodosban. 

Citeraünnep Nemeshodosban
Ötvenéves a Hodosi Citerazenekar
Fotó:  Reczai Lilla

– Értékteremtő ereje van ennek a rendezvénynek. Amit szeretünk, ami segít bennünket saját szülőföldünkön megmaradni, azt támogatni kell. Patócs Lajos bácsi lelkesedését pedig tanítani kellene, mert olyan hévvel és elszántsággal tette a dolgát, ami nélkül nem sikerült volna a zenekart megalapítani.  S ezt a lelkesedést viszik tovább szemmel láthatóan itt Nemeshodosban is az emberek – tette hozzá Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke.

A fellépő citerazenekarok közül a Takács János vezette, másodikos és harmadikos kisdiákokból álló peredi gyermekzenekar volt a legfiatalabb.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2022/42. számában.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.