2023. szeptember 12., 09:22

Cellar Krakatit, avagy a nukleáris technológia művészete

Cellar Krakatit címmel nyílt kiállítás Neupauer Roland festőművész alkotásaiból Kassán, a MaJel Rovás Központ galériájában.

Neupauer Roland, Cellar Krakatit, kiállítás, Kassa, Rovás MaJel Központ
Galéria
+11 kép a galériában
Fotó: Rovás

A kassai tárlat folytatása Neupauer Roland Cellar (Pince) című sikeres kiállításának, amelyet az idén nyáron a krasznahorkai Andrássy Galériában láthatott a közönség. A Cellar Krakatit a szerző sci-fi elképzelését követi. Neupauert Karel Čapek cseh regényírónak a 20. század első felében írt látomásos művei ihlették, amelyek a technológiával való visszaélés következtében mai valóságunkká változtak.

Neupauer művészetében összekapcsolja a természettudományokat és a társadalmi kérdéseket. Nézete szerint a természettudományok egzaktsága nem létezik, mint ahogy tökéletes társadalmi norma sem.

A geometrikus festészet, az alkalmankénti figurák, a szalag-művészeti technika keveredése a hagyományos művészeti megközelítések elutasítását jelenti, miközben egyedi szerzői kézírást hoz létre.

Az absztrakt művészet a szerző munkáinak magyarázataival gazdagítva arra kényszerít bennünket, hogy a megtekintésre kínált képek mögé nézzünk gondolatban. A szubjektív, egyedi gondolkodás megnyilvánulása, amely kirángat minket a mindennapi valóságból.

Neupauer Roland, Cellar Krakatit, kiállítás, Kassa, Rovás MaJel Központ
Fotó:  Rovás

A most Kassán kiállított munkáiban Neupauer számos témát érint, egyebek mellett megjelenik az emberi öntudat, a véleménynyilvánítás szabadsága, a mai ember természetének állapota vagy a technológiai fejlődés kérdése, de Karel Čapek, Jules Verne, Egon Bondy művei által ihletett alkotásokat is láthat a közönség.

Több képen is megjelenik a nukleáris technológiával való visszaélés rémisztő látomásos jóslata.

Ezek közé tartozik a Reaktor című kép is, amely arra keresi a választ, mennyire biztonságos a nukleáris technológia.

Neupauer Roland, Cellar Krakatit, kiállítás, Kassa, Rovás MaJel Központ
Neupauer Roland
Fotó:  Rovás
Az egyes négyzetek a reaktor egyenletes energiáját jelzik. Tárlatom fő képe az univerzum összetételét, az ember és energiájának felhasználását szimbolizálja. Az ember egy bizonyos energia megnyilvánulása. Az én esetemben az energiát közvetlenül a képre vittem át és ez az energia a kép megtekintése közben, remélem, visszavetül a közönségre. Engem a fizika törvénye inspirált, amely azt mondja, hogy az energia nem keletkezik és nem is semmisül meg, csak másfajta energiává változik. A közönségen múlik, hogyan kezeli ezt az energiát

– fogalmaz az alkotó.

Neupauer Roland, Cellar Krakatit, kiállítás, Kassa, Rovás MaJel Központ
Galéria
+11 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.