2020. június 18., 12:24

Bűvöletbe ejt a tallósi levendulamező - Képekkel

Csodaszép levendulabirodalom található a mátyusföldi Tallós község határában. A levendulát a rózsák társalkodónőjének is nevezik, illata andalító, látványa bűvöletbe ejt. Ez Rémes Ferenc levendulabirodalma.

levendula4.jpg
Médialapozó

A mátyusföldi Tallóst Dunaszerdahellyel összekötő főút mentén egy irányjelző tábla mutatja az utat a provance-i hangulatot idéző Levanderia birtokra. Július elejéig biztosan nagy sürgés-forgás lesz a Rémes Ferenc által megálmodott és létrehozott levendulamezőn, hiszen fényképészek és fényképezkedni vágyók hada lepi el a lila virágba borult földeket. Rémes Ferenc, a tallósi származású földtulajdonos örül annak, hogy a levendula szépségében mások is örömüket lelik, és szívesen, szép szóval kínálja a levendulavirág és -olaj felhasználásával készült gasztronómiai és kozmetikai portékáit minden arra járónak.

levendula4.jpg

Rémes Ferenc a frissen főzött, még langyos, rózsaszín-lila levendulaszörppel megtöltött üveggel a kezében fogad a Levandériában, ahol több mint háromezer tő borult virágba a napokban. A tulajdonos elmondja, július elejéig csodálható meg a lila levendula mező, aztán két napon át azon dolgoznak majd, hogy levágják a virágot és a magyarországi kipárlóba vigyék, ahol levendulaolajat készítenek. A levendulaolajat Ferenc értékesíti, vagy gasztronómiai- és kozmetikai termékek, szappanok előállításához használja fel. A tallósi Levandéria által előállított szappanokhoz minőségi kecsketejet használnak fel.

levendula9.jpg
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

A tulajdonos szerint sokan érkeznek a Levandériába, és érdeklődnek, lehet -e virágot szedni. Ferenc azonban nem tervez szedd magad levendula akciókat, szívesebben kínálja fel a levendulamező szépségét a régióbeli fényképészeknek vagy azoknak az érdeklődőknek, akik vásárolnak a termékekből. Ezek a termékek mind Ferenc keze alól kerülnek ki, aki elmeséli, sokáig kísérletezett a megfelelő összetevőkkel és az arányokkal. Még az első levendula-illatzsákokat is ő maga varrta. Azért tartja fontosnak, hogy termékeket is készítsen, hogy a levendulával való foglalkozás ne csak szezonális jellegű legyen a család számára. Rémes Ferenc ötödik generációs gazdaként a méhészkedésbe is beletanult. Így fuzionált a méz és a levendula egymással, hiszen az akác és a repceméz mellé levendulamézet is készítenek, amelyet Ferenc keresett és különleges terméknek tart.

levendula8.jpg
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
Rémes Ferenc munka közben

A tallósi levendulamezőn angol és francia levendula pompázik, méhecskék és pillangók szállják a szerelem és a nyugalom virágainak nevezett lila levendulát. A töveket négy évvel ezelőtt Tihanyból hozták és telepítették le a család birtokában lévő termőföldön. A Mátyusföldön és a Csallóközben nagyon jó a termőföld, a levendula pedig nem igényel semmilyen különleges talajt. A levendula alját fóliával fedték, és csepegtetőrendszert építettek alá, hogy később ne kelljen állandóan öntözni. A tavalyi évben felújították a Levandéria épületét is.

levendula5.jpg
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

A tallósi Levandéria tulajdonosát július első napjáig biztosan megtalálják az ültetvényen. Ferenc a fotózásokat koordinálja, szörpöt főz, üvegeket címkéz, szappanokat rendezget, kedélyesen beszélget az arra járókkal és készül a nagy levendulaaratásra, hogy aztán a nyári hónapokat piacozással, friss termékek kínálásával koronázhassák meg.

levendula2.jpg
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

 

levendula2.jpg
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.