2022. május 19., 09:08

Búcsúzik a dél-afrikai hídőr

Szombaton, május 21-én zárókiállítás keretében inthetünk búcsút az 55. párkányi hídőrnek Jason Dice Staggienak, aki késéssel tudta csak elfoglalni hídőri megbízatását a járványintézkedések miatt. Ennek ellenére sikerült itt megírnia egy könyvet, amiből idézni is fog.

Jason Dice Staggie
Médialapozó
Fotó: facebook
Jason Dice Staggie

A dél-afrikai alkotóval tapasztalatairól, élményeiről beszélgetünk.

Nehéz volt eljutnod ide, ezzel sajnos lerövidült ittléted is. Hogy érezted itt magad a pár hónap alatt?

Decemberben kellett volna érkeznem, de egyszerűen nem hagyhattam el Dél-Afrikát a járvány miatt. Nagyon megkönnyebbültem, amikor megérkeztem. Őszintén szerettem itt lenni. A környezet tökéletes volt a munkámhoz. Olyan nyugalmas, amelyet máshol szinte nem is lehet megtapasztalni. Nehéz szívvel búcsúzok.

Milyennek látod Párkányt és Esztergomot, az embereket?

Az emberek rendkívül barátságosak és befogadóak, de én is elfogadok más kultúrákat. Lenyűgözött a két város története, valamint a híd. Ez valami mélyreható dolog. Az itt megélt tapasztalatok most és a jövőben is hatással lesznek a munkámra.

Sokoldalú művész vagy. Zenélsz, könyvet írsz...

Író, filmkészítő és videóművész vagyok. Vonzott a hídőrség, mert alkotómunkám ugyanezen az ethosz körül forog – integrálni, áthidalni, összekapcsolni, egyesíteni az ellentéteket, feltárni és mozgatni a határokat, találkozni az ismeretlennel másokban és önmagunkban. Dél-Afrika történelme és az apartheid múltban tapasztalt igazságtalansága miatt alkotásaimban a hídépítés mindig megjelenik, azzal a szándékkal, hogy jobban megértsük egymást.

Mi a zárókiállításod témája?

Utolsó kiállításom 2022. május 21-én lesz. Témája a fúgaállapot. A Fúgaállam a Párkányban töltött idő alatt íródott regényem, remélhetőleg 2023-ban megjelenik. A könyv az identitás elvesztésével foglalkozik, és megpróbálja újra megtalálni. Részleteket olvasok fel a regényből és egy sor mesterséges intelligencia ihletésű darabot készítettem a kiállításhoz. Ezek a darabok a regényem fejezetcímeinek és bekezdéseinek felhasználásával készültek, és a könyv számos témájához kapcsolódnak. Egymás mellé helyezem az emberi kreativitást/erőfeszítést és a technológiát, kitűnik az emberiség azon törekvése, hogy megtalálja a kultúrákon belüli egységet és megértse egymást. Bemutatom néhány videóköltészeti munkámat is, többek közt azt is, amelyiket Párkány és Esztergom, valamint a híd ihletett.

Élmény lesz a szombati zárókiállítás, amelyre szeretettel várnak minden érdeklődőt a párkányi hídőrházba (Vámköz 2) 18.00 órára.

Hídőr plakát
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.