lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2023. február 6., 12:35

Bodrogközi energiaszámlák

A Bodrogközi Falvak és Városok Társulásának elnöke, Pataky Károly, bekapcsolódva a Szlovákiai Városok és Falvak Szövetsége (ZMOS) kezdeményezésébe, felhívással fordult a régió polgármestereihez. Így hétfő este harminc-egynéhány településen kapcsolták le este hétkor fél órára a közvilágítást, hangot adva tiltakozásuknak a kormány tehetetlensége láttán.

Bolyi alapiskola
Fotó: Molnár Gabriella

Királyhelmecen az energiaárak tekintetében az elmúlt hetek legérzékenyebb pontja a távhő kérdése volt. A helyi távhőszolgáltató vezetője nem tudott új, hivatalos árakkal szolgálni, ezért a lakók sem tudják, mennyivel emelkedett a januári fűtésszámlájuk. A városi hivatal illetékes munkatársa viszont a távhővel fűtött városi ingatlanok közül egy irodaépület esetében tudott nyilatkozni, vagyis az épületet bérlő vállalkozók fűtésszámlája várhatóan háromszorosára emelkedik.  

 

A királyhelmeci lakóházak

A városközpont1985-ben átadott, 10 éve korszerűsített, hőszigetelt panelházaiból kettőt az Akác lakásszövetkezet kezel. Ügyvezetője, Fülöp Erzsébet a távhő és a melegvíz új árait illetően semmi érdemlegeset nem tudott mondani. Ellenben a villanyszámlákat alaposabban összevetve az előző éviekkel, rájött, hogy a szolgáltató már a tavalyi év kezdetén is kicsit emelt az árain.

A közös költségek terén a tömb 4 lépcsőházának különböző fogyasztásait elemezve bebizonyosodott, hogy volt értelme felszerelni a szenzoros mozgásérzékelőt, mert lépcsőházanként átlagban évente 100 kWh áramot megtakaríthattak.

Ennek ellenére viszont az előző negyedéves előlegek lépcsőházanként kis híján átlagosan a duplájára szöktek januártól. Egy, a hatvanas években téglából épült társasház esete lehet valószínűleg a városon belüli megemelkedett gázárak rekordere. A külön kazánnal rendelkező, csupán hat lakásból álló tömb azok egyike, amelyek a tőketerebesi járási házkezelő szövetkezethez tartoztak. Az újonnan velük szerződést kötő házkezelő cég tulajdonosa, Leczo Gábor elárulta, hogy bizony lesz intéznivalója. A hétszeresére duzzadt gázszámlát mutatva látom, hogy a 6 lakást kifűtő gáz ára az eddigi 300 helyett januártól havi 2000 euró. Elromlott a kazán hőszabályozója, így ki kell derítenie, vajon a számlán feltüntetett 100 ezer kWh éves feltételezett fogyasztást honnan vette a szolgáltató. Eléggé hihetetlen számnak tűnik, összevetve az előző lakóház 42 lakásának éves 187 ezer kWh fogyasztásával. Mindenesetre, jelen körülmények között, még kicserélt nyílászárókkal is, saját számlálók nélküli fűtőrendszerrel is luxus a közös gázfogyasztás matematikai átlagát fizetni.

Lakások
Fotó:  Molnár Gabriella

 

Túl sok villanyáram

Kukó Miklóst, Zétény polgármesterét a községi hivatal épületére – amely egyben a kultúrháznak és a könyvtárnak is helyet ad – megküldött villanyszámla enyhén szólva kiborította. Nem akart hinni a szemének, amikor az előző években megszokott összeg tízszeresét látta rajta. Tudatában van annak, hogy tavaly még javában folytak a tűzvészből újjászülető épület felújítási munkálatai, amikor a hivatal 2 irodában hősugárzóval vészelte át a fűtési szezont, és a nyirkos falak kiszárításához szükséges berendezések emésztették fel az elhasznált áram javát, így tavaly valóban áltagon felüli villanyáramot fogyasztottak. Csak azt nem érti, hogy a villamosművek miért csak ezt a fogyasztást vette alapul az átalánydíjak kiszabásánál.

Ki sem számította, mennyit is emeltek a villany egységnyi árán, mert az foglalkoztatta, hogy mihamarabb megoldja valahogy ezt a 10 ezer eurós számlát.

Kassai tárgyalása során annyit ért el, hogy ezt az első negyedévi átalányt ugyan kénytelen lesz kifizetni, de a szolgáltató biztosította arról, hogy a reklamált számítási módszert felülvizsgálja. Az ígéret szerint az áramszolgáltató az idei első negyedév tényleges fogyasztását is figyelembe véve, a 2022-es értékeket mellőzve, az előző évek fogyasztásából vont átlagot veszi majd az idei hozzávetőleges éves fogyasztás alapjául, és ehhez igazítja a maradék 3 negyedév előlegeit. A gázfogyasztásuk a jövőben elenyésző lesz, mert a régió legkorszerűbb fűtési rendszere az övék. Az elmúlt évre kiszámított hozzávetőleges mennyiséget sem használták fel, így a különbözetet visszakapták. A gázszolgáltató nem emelt árat, maradt a szerződésben garantált összeg. 

Ahol tudnak, spórolnak, főleg úgy, hogy a kultúrház nagytermében a fűtést lekapcsolják és csak az időszakos rendezvények alkalmával fűtik ki a termet.

Munkaidőben a hivatalban sem szokott náluk soha több lenni 20°C-nál. A közvilágítást külön villanyóra méri, aminek a számláját még nem kapta meg az önkormányzat. Zétény polgármestere bízik benne, hogy a bevezetett intézkedések, miszerint az esti órákban másfél órával, a reggeliekben pedig egy órával kevesebbet világítanak, továbbá az ősszel, 38 voltosról 16 voltosra lecserélt LED-izzók meghozzák a pénzben mérhető megtakarítást a községnek. 

A szomszédos Boly polgármestere, Bohács Atila tömören azzal kezdi, hogy az energiaválság elég komolyan érintette a falut. A számláikat az elmúlt héten kapták meg.

Pozitívumként értékeli, hogy az iskolával nincs probléma, egyelőre semmi kiugró plusz költség nem terheli.

Épületét a közelmúltban felújították, hőszigetelést kapott, a fűtési rendszerét korszerűsítették, ma már kondenzációs kazán adja benne a meleget. Már ebben a szezonban is megmutatkozik a tervben előirányzott 30%-os megtakarítás. A község fenntartása alá tartozó három egyéb épület – a hivatal a kultúrteremmel, a ravatalozó és a focipályához tartozó öltöző – esetében viszont már megugrottak az átalánydíjak. Az épületekhez tartozó 3 villanyóra összesített, negyedéves számlája 800-ról 4200 euróra, a gázszámla havi 700 euróról 2550-re szökött fel. A villanyszámla esetébenminden bizonnyal hiba csúszott a számításokba, véli a polgármester, mert a megszokott éves, villanyóránkénti 665 kWh-ás fogyasztás helyett az idei átalánydíjat összesen 17 ezer kWh-ás fogyasztásból számolták ki.

A számlát még nem fizette be, szándékában áll ellenőriztetni a villanyórákat, hogy kizárhassák az esetleges meghibásodást. Ahol tudnak, spórolnak. A ravatalozóban feleslegesen nem fűtenek, télen pedig a sportpálya öltözőjének minimálisak a költségei. Az esti közvilágítást egy órával lerövidítették.

Boly talán az egyedüli bodrogközi település, ahol a téli fűtési szezonban az alkalmazottak a pénteki hivatali munkájukat otthonról végzik.

Így a hivatal épületében már csütörtökön minimálisra állíthatók a radiátorok. Az energiapiac kiszámíthatatlansága miatt elképzelhető, hogy napelemek telepítésén is érdemes lenne elgondolkodniuk, de Bohács Atila polgármester véleménye szerint egyelőre ez is bizonytalan megoldás. Hiába önellátó ugyanis az ország elektromos energiából, ha mégsem lehet évekre előre tervezni. Az viszont már biztos, hogy az idei költségvetésbe semmilyen fejlesztést, korszerűsítést nem tudtak betervezni.

 

ház
Fotó:  Molnár Gabriella
Egy pozitív példa

Ahogy Kopasz József polgármestertől megtudtam, Nagytárkány önkormányzata a gázra befizetett átalánydíjból 1240 eurót visszakapott, és örömmel újságolta, hogy az őszig érvényes szerződésükben garantált a megawattóránkénti 23 eurós ár. Vagyis idén sem kapják majd magasabb áron a földgázt. Nagytárkányban egy épületen belül van a községi hivatal és a kultúrház, és maximálisan odafigyelnek a fűtésre és az árammal is takarékoskodnak, akárcsak a ravatalozó, az orvosi rendelő, az óvoda és a sportöltöző esetében.

A tavalyi év folyamán befizetett villanyszámla-előleget 120 euróval kellett kiegészíteniük.

Fokozatosan lecserélik a közvilágítás 38 voltos égőit takarékos LED-izzókra, továbbá időzíthető kapcsolóval próbálják szabályozni a rendszert. Lemérték, hogy sokszor egy negyed vagy félórával későbbi bekapcsolás, egy órával rövidebb napi közvilágítás pénzben mérhető megtakarítást jelent. Elárulta, hogy az idei költségvetésbe betervezték egy napelem megvételét az óvoda épületére. Ha meghozza a remélt megtakarítást, idővel majd a többi községi épületre is tervbe veszik, bízva abban, hogy időközben az önkormányzatok által fenntartott épületre helyezett napkollektorok esetében a jelenleginél kedvezőbbre változnak a jogszabályok.

 

Bolya
Fotó:  Molnár Gabriella
Elviselhetetlenül sok

Kisgéres polgármestere, Furik Csaba elmondta, hogy a község által fenntartott felújított, korszerűsített épületek – óvoda és alapiskola, a községi hivatallal egy fedél alatt a kultúrház, a ravatalozó, a sportpályához tartozó öltöző – gázszámlája augusztustól átlagosan 2,5-szeresére ugrott. Volt épület, ahol ugyan az előlegként befizetett összegből egy keveset visszafizettek, mert nem haladták meg az előirányzott fogyasztást, de ettől függetlenül mégis nőtt az új átalánydíj. Konkrétan a községházát is magába foglaló kultúrház havi számlája 330 euró helyett jelenleg 915 euró, ami évi 11 ezer euró a korábbi 4000 helyett. Állami kompenzáció nélkül ez elviselhetetlenül sok – mondja a mesterségesen előidézett helyzeten jogosan felháborodva a polgármester.

A villanyáramnál csak a negyedéves elszámolású számlák esetében tudja összevetni a régi és az új árakat, a havi elszámolású villanyórák esetében a januári számlák még nem érkeztek meg.

A havi elszámolási rendszerű 3 közvilágítási körzetből az egyik decemberi számla 800 euró volt. Az iskola negyed-éves előlege tűrhető, mert 590-ről csak 668 euróra emelték. Annyit tehetnek a jelenlegi helyzetben, mint minden más felelős önkormányzat: takarékoskodnak. Nemrégiben a népszavazás miatt sem fűtötték egész nap az egyébként lekapcsolt rendszerű kultúrházi nagytermet, a célnak bőven megfelelt az emeleti kisterem is, mondta Furik Csaba, Kisgéres polgármestere.

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.