2021. augusztus 2., 11:24

Bimbolapuszta: Az elpusztíthatatlan tölgyfa

Az 1576-os harmadosztályú út mentén, a lévai járási Fakóvezekény részét képező Bimbolapuszta melletti kereszteződésnél mintegy négyszáz éve áll egy kocsányos tölgy.

bimbolapusztai tölgyfa
Fotó: Kaszmán Zoltán

A történet szerint egy nemesember egykoron hiába keresett szállást Fakóvezekényen, nem lelt barátságos vendéglátókra, így a szomszédos Nagysallóban próbálkozott, ahol szívélyesen fogadták. Az arisztokrata másnap egy tölgyfát ültetett a két település határán, hogy ezzel is jelezze a falvak határvonalát. A kocsányos tölgy azóta a biológiai, tudományos-kutatói, kulturális és ökológiai értéke okán a Lévai járás védett természeti képződményei között szerepel, de Szlovákia védett fáinak katalógusában is megtalálható. 23 méteres magasságával a tágabb régió leghatalmasabb tölgyfájának számít; törzsének kerülete 590 centiméter.

A fában 2020. szeptember 26-án hajnalban nagy kárt tett a vihar; egy jelentős részét lehasította.

A Malianka polgári társulás kezdeményezésére, helyi vállalkozók támogatásával a zsitvafödémesi fafaragó művész, Martin Heczko magára vállalta a munkát, és egy hétig tartó tevékenykedés után el is készült a nagy mű. A tölgyfa egy tonnánál is nehezebb megcsonkított részéből egy olyan padot faragott ki, amelyet egy méhkasból falatozó medvecsalád motívumával díszített; Bimbolapuszta szlovák neve ugyanis Medvecké.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.