2018. november 3., 08:33

„Hőseink emlékére” – új emlékhellyel gazdagodott Dunaszerdahely

A két világháborúban elesett dunaszerdahelyi katonák tiszteletére emeltetett emlékművet a város önkormányzata, amelyet november 2-án ünnepélyes keretek között lepleztek le a vasútállomással szemben, a Tábor utcához közeli parkban. Lebó Ferenc szobrászművész alkotása a 224 magyar honvéd mellett a több száz munkaszolgálatos áldozatnak is emléket állít.

Katonahősök emlékműve, Dunaszerdahely
Galéria
+20 kép a galériában
Fotó: Szabados Kati

A Vásárúti Dalárda katonadalokkal nyitotta meg az ünnepséget, majd Hájos Zoltán, Dunaszerdahely város polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket. Többek között Lebó Ferenc szobrászművészt, Menyhárt Józsefet, a Magyar Közösség Pártjának országos elnökét, A. Szabó László és Horváth Zoltán alpolgármestereket, a történelmi egyházak megjelent képviselőit, valamint Vajda Barnabás történészt.

Menyhárt József, az MKP országos elnőke
Menyhárt József, az MKP országos elnőke

Hájos Zoltán ünnepi beszédében elmondta, hogy egy régi adósságát törlesztette most a város azzal, hogy felavatásra kerül a világháborúkban áldozatul esett dunaszerdahelyi magyar katonák emlékműve. Kiemelte, hogy a tisztelet és megemlékezés megilleti azokat is, akiket származásuk vagy vallásuk miatt nem a seregbe soroztak be, hanem munkaszolgálatra vittek el. Hájos Zoltán szerint november másodika méltó időpont ennek az emlékműnek az átadására, hiszen ez a nap az I. és a II. világháború dunaszerdahelyi hősi katonahalottainak és polgári áldozatainak az emléknapja.

Hájos Zoltán
Hájos Zoltán
Fotó:  Szabados Kati

„Ezzel az emlékművel állítunk emléket minden szerdahelyi, sikabonyi, ollétejedi, csótfai katonának és munkaszolgálatosnak, akik életüket áldozták fel hazájuk oltárán az első és a második világháború időszakában. Legyen ez a katonai emlékmű méltó helye a megemlékezésnek, a tiszteletadásnak, és legyen ez emlékmű szimbóluma a megbékélésnek, az összefogásnak és a megértésnek.”

Hájos Zoltán és Lebó Ferenc leplezték le a grandiózus, fekete márvány alapú kompozíciót, amely mellett megemlékeztek a hősi halottakról a dunaszerdahelyi történelmi egyházak vezetői is: Görözdi Zsolt református lelkipásztor, Kornfeld Tibor, a Dunaszerdahelyi Zsidó Hitközség vezetője és Szakál László János katolikus esperes.  Ezután került sor az emlékmű felszentelésére.

Vajda Barnabás történész, egyetemi docens, a Selye János Egyetem Tanárképző Karának dékánhelyettese ünnepi beszédét egy hat évvel ezelőtt elhangzott mondatával kezdte, amit akkor a szerdahelyi Vámbéry téren a Csallóköz-Szerdahelyi Kaszinó nevében mondott: „Itt az ideje, hogy a dunaszerdahelyi katonaáldozatoknak is legyen emlékművük.” A történész kifejtette, hogy a városban van emlékműve a zsidóságnak, a roma holokausztnak, a második világháborúban meghalt összes áldozatnak, és az első világháború idején Dunaszerdahelyen elhunyt idegen katonáknak. „De eddig nem volt emlékművük városunk katonaáldozatainak.”

Vajda Barnabás szerint az emlékmű megvalósulása annak köszönhető, hogy a város vezetése meghallotta a lakosai hangját és volt benne akarat a tervet véghezvinni. „Nekünk, az egész közösségünknek, az elődeinket elfelejteni nem akaró magyar utódoknak szükségünk van katona felmenőink emlékére. Ez az emlék önazonosságunk és önbecsülésünk fontos része.”

A magyar katona a vesztesek oldalán harcolt mind a két háborúban, mondta a dunaszerdahelyi történész, de azzal folytatta, hogy száz év elteltével nincs tovább értelme a katona és civil áldozatok győztesekre és vesztesekre való felosztásának. „Már eltelt 100 év, mi lehetne emberibb, mint békejobbot nyújtani egymásnak.”

Görözdi Zsolt, Szakál László János és Kornfeld Tibor
Görözdi Zsolt, Szakál László János és Kornfeld Tibor
Fotó:  Szabados Kati

Beszédének végén Vajda Barnabás egy felhívással fordult a jelenlevőkhöz, szavaival élve, a Dunaszerdahely múltjához ragaszkodó közösséghez: „Legyen ez az emlékmű mostantól a dunaszerdahelyi katonaáldozatok méltó emlékhelye! Jöjjünk ide emlékezni minden év november 11-én! Legyen ez az emlékmű mostantól az őszi csendesség, a béke és a megbékélés színhelye!”

A koszorúzást megelőzően Babits Mihály Miatyánk című versét Heringes William, a Novus Ortus Diákszínpad tagja szavalta el. Volner Nagy Melinda egy népdalcsokrot énekelt. A katonasiratók és az azt követő, a Vásárúti Dalárda által előadott katonadalok megidézték a háborús korszak fájdalmát.

A koszorúzás után az emlékmű felavatása a Szózat közös eléneklésével ért véget.

Katonahősök emlékműve, Dunaszerdahely
Galéria
+20 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.