2019. február 28., 09:20

Fontos, hogy az anyanyelvén szóljunk a pácienshez

A magyarlakta vidéken fontos, hogy a fogorvos anyanyelvén tudjon kommunikálni a pácienssel – vallja Szabó Bodák Magdolna fogorvos, aki a Bethlen Gábor Alap támogatásának köszönhetően tudta modernizálni kft-jük rendelőjét.

img_3723-1.jpg
Fotó: Fábián Gergő

A Dental-Prim kft. 2005-ben alakult. „Ekkor fejeztem be az egyetemet, és kezdtem dolgozni édesapám mellett, aki már 1995 óta működtet magánpraxist Királyhelmecen” – magyarázta MUDr. Szabó Bodák Magdolna, a társaság ügyvivője, társtulajdonosa. Hozzáfűzte, 2008-ban nyitották meg kassai rendelőjüket, ahol két kezelőszék áll rendelkezésre, csakúgy, mint Királyhelmecen. Az utóbbiak közül az egyik viszont már csaknem 25 éve áll az egészséges fogak szolgálatában, így megérett a cserére. A királyhelmeci rendelő tehát új fogorvosi széket kapott, részben magyarországi támogatásból.

„A fejlesztés mellett édesapámnak is szeretnénk segíteni, mivel már a nyugdíjkorhatár fölött van. Alkalmazunk majd egy fiatal fogorvost, lényegében az ő számára pályáztuk meg ezt a széket, hogy modern körülmények között dolgozhasson” – fejtette ki a doktornő.

A Bethlen Gábor Alap pályázatán hatmillió forintot nyertek, ami ugyan nem elég egy fogászati szék és a hozzá tartozó felszerelés beszerzésére, de hatalmas segítséget jelent.

„A Bodrogközben nagy a fogorvoshiány, nagy távolságokat kell utazni az ellátásért. Az embereknek viszont szükségük van kezelésre, mégpedig minőségi kezelésre. Ezért gondoltuk, hogy kell oda egy fiatal fogorvos, mi pedig betanítjuk, segítünk neki, előteremtjük, amit csak lehet” – mondta Szabó Bodák Magdolna. Ugyanakkor rámutatott, nem könnyű megfelelő szakembert találni. Manapság a fogorvosok már nem a klasszikus MUDr. titulust kapják, hanem MDDr.-t, amivel rögtön az egyetem befejezése után, bármilyen szakorvosi képesítő vizsga vagy gyakorlati tapasztalatok nélkül rendelőt nyithatnak. „Tudjuk, milyen az oktatási rendszerünk. A teoretikus tudásuk lehet, hogy megvan, de az egyetemen nincsenek meg a feltételek a praktikus tudás megszerzéséhez. Szerencsére ezt sokan tudatosítják is, és saját praxisuk megnyitása előtt szeretnének gyakorlatot szerezni, illetve azzal is tisztában vannak, hogy egy rendelő komplett berendezése az nem kis összeg” – jegyezte meg.

Szerencsére nekik már sikerült megtalálniuk a leendő fogorvost, egy Szepsi mellől, Makrancról származó, magyar ajkú hallgató személyében. Az utóbbi fontos kritérium, mivel lényegesnek tartják, hogy a páciensekkel anyanyelvükön tudjanak szót érteni. „Ha megnézzük Kassa környékét, akár a Bodrogköz, akár Rozsnyó felé, magyarlakta vidéken vagyunk, az emberek magyar ajkúak. Nekünk fontos, hogy a fogorvos anyanyelvén tudjon kommunikálni a pácienssel. Már csak azért is, mert ha az ember fél, stresszben van, akkor hiába magyarázunk neki szlovákul, ha ő magyar közegből jön, nem érti meg könnyen. Nekünk fontos szempont, hogy az anyanyelvén szóljunk a pácienseinkhez” – hangsúlyozta Szabó Bodák Magdolna. Ugyanakkor rámutatott, ilyen szakemberekből nincs nagy kínálat, a szlovákiai egyetemekről évente körülbelül két-három magyar ajkú fogorvos kerül ki. „Viszont tudjuk, hogy sokan Magyarországra mennek tanulni, az idén megpróbáljuk őket is megszólítani, hazahívni.”

Végezetül elmondta, a pályázat írása közben, a statisztikák összeállítása és vizsgálta során döbbentek rá, hogy Kassán rengeteg fogorvos tevékenykedik, viszont a város tágabb környezetében, a nagyobb településeken hiány mutatkozik belőlük, illetve ahol van is, ott az ellátás minőségével akadhatnak gondok. „Mi azt szeretnénk, hogy a szolgáltatásaink elérhetőbbek legyenek, az embereknek elérhetőbb legyen a minőségi kezelés megfizethető áron” – húzta alá Szabó Bodák Magdolna hozzátéve, ezért terjeszkednének, a terveik között szerepel, hogy további rendelőket nyitnának vagy vennének át Szepsiben, Tornán, Szádalmáson, esetleg Rozsnyón.

Megosztás
Címkék