Bezártság okozta agresszió? Kamaszbanda támadásai Komáromban, már az ügyészség is vizsgálódik

2021. május 7., 14:21
Nagy Miskó Ildikó

A komáromi városi rendőrségre több arról szóló lakossági bejelentés érkezett, hogy kiskorúak többfős bandája verbálisan és fizikailag bántalmazza a komáromi busz- és vasútállomáson vagy azok környékén egyedül várakozókat. Mivel az ügy átkerült az állami rendőrséghez és ügyészséghez, ezért arról a városi rendőrparancsnokság már nem nyilatkozhat. Miután az ügyészség emberei ma a városi hivatalban jártak, Keszegh Béla polgármestert kérdeztük.

A komáromi pályaudvarokhoz közeli alagútban sem ajánlatos egyedül járkálni!
Fotó: Ethey Katz
A komáromi pályaudvarokhoz közeli alagútban sem ajánlatos egyedül járkálni!

A polgármester elöljáróban bocsánatot kért a „műszaki hibáért“, hogy portálunkat nem hívták meg az üggyel kapcsolatos tegnapi sajtótájékoztatóra. Majd összefoglalta a történteket, amely városszerte egyre nagyobb port kavar.

Az elmúlt hetekben a helyi pályaudvarokon és azok környékén, így a közeli aluljárónál történt kisebb-nagyobb, eltérő jellegű inzultusokról szóló szülői és további lakossági bejelentések érkeztek a városi rendőrségre. 

(Az egyik olvasónk már mácius elején jelentett egy hasonló támadást, amelynek szemtanúja volt, s a méretes kutyája láttán eliszkolt a brutális bagázs - a szerző mj.) A 14-15 éves elkövetőkből, javarész lányokból álló agresszív banda dicsekvésképpen a történtekről megdöbbentő videó-felvételeket is feltöltött a közösségi oldalakra! Időnként erőfitogtatásként testesebb fiúk is csatlakoztak a 8-10 fős alapcsapathoz, amely tagjai együtt lógtak, bizonyos esetekben akár 40 fősre is bővülve.

Előfordult, hogy a térmegfigyelő kamera látóterén kívül térdre kényszerítettek egy fiatal lányt, majd az egyikük arcon rúgta őt.

A kiszolgáltatott áldozataik között különböző korú emberek, így hajléktalanok is voltak. Később kiderült, hogy az iskolák zárvatartása miatt is unatkozó bandatagok időnként egymást sem kímélték, vagy csak azt vették fel maguk közé, aki kibírta, hogy a többiek végigpofozzák őt“ – tájékoztatott.

Azt is elmondta, hogy

a támadók többsége nehéz szociális helyzetben élő család sarja, egyikük sem roma származású.

Miután már több bandatag személyazonossága bebizonyosodott, a hivatal szociális dolgozói kapcsolatba léptek a családjukkal és kiderült: egyes szülők nem is sejtettek a gyerekük bandázásáról, s akik tudtak, azok pedig képtelenek voltak megoldani a velük kapcsolatos problémákat. Sőt, az egyik támadót éveken át a saját anyja tartotta lelki terrorban, s ő a felgyülemlett feszültségét ekképp vezette le.

Kisebb támadásokra, például durva beszólásokra, vagy a tízórai csomag, esernyő elvételére korábban is sor került, s időnként a városi rendőrök beavatkoztak.

Persze, annyian ők sincsenek, hogy mindenhol mindig jelen legyenek és védelmezzenek. A támadók pontosan tudták, hogy melyik félreeső helyeken kerülhetik ki a kamerák látószögét. Emiatt főleg az egyedül várakozók mindig az állomások központi részében tartózkodjanak! Különbséget kell tenni a kihágásnak számító szóbeli zaklatások és a már testi sérülésekkel járó, fizikai bántalmazások között, amelyek bűncselekményként kezelendők, s azokkal már az állami rendőrség köteles foglalkozni. Szükség esetén kapcsolatba kell lépni a gyámüggyel is, s akár állami gondozásba is kerülhet az agresszív kiskorú személy. Az esetleges ittas állapotuk esetén pedig azt is vizsgálni kell, hogy kitől, honnan szereztek szeszesitalt“ – magyarázta Keszegh Béla.

Tehát a súlyosabb esetekkel újabban már az állami rendőrség és az ügyészség kíván foglalkozni, hiszen megváltozott a ügy jogi besorolása: bűncselekmények alapos gyanúja merült fel.

„Az ügyészség munkatársait, akik ma reggel a Városházán jártak, biztosítottam arról, hogy hivatalunk a városi rendőrséggel együtt minden téren kész segíteni a munkájukat. Közös érdekünk ugyanis az ilyen bántalmazások megelőzése és a történtek mielőbbi alapos kivizsgálása. Nem engedhető meg az, hogy ilyen bandák miatt bárkinek is félelemben kelljen élnie. Mindenkit arra kérek, hogy hasonló esetben azonnal értesítsék a városi rendőrséget, hogy az haladéktalanul vizsgálódhasson. Sajnos, az is előfordul, hogy egyes gyermekek még a szüleiknek sem mernek beszámolni az őket ért inzultusokról. Attól tartank, hogy ha a támadók ezt megtudják, ők vagy a társaik majd még keményebben lépnek fel ellenük“ – fejtette ki.

Ezek nem egyedi komáromi esetek, hanem világszerte az erőszak terjedésének tanúi lehetünk. A pandémia és a kényszerű bezártság idején pedig mindenkiben még nagyobb a feszültség, ami az agresszió melegágya. Fontos a bandavezérek beazonosítása és példa értékű megbüntetése, valamint pedagógiai-szociális segítségnyújtással bele kell szoktatni őket a normális életvitelbe.

„A diákokban felhalmozódott feszültség feldolgozásához a pedagógusok segítségét is kérjük. A további hasonló esetek megelőzése érdekében a városi rendőrség tagjai a helyi alapiskolákban felvilágosító előadásokat fognak tartani. Egyebek mellett nekik azt is tanácsolják, hogy a bejárók mindig csoportosan, más utasok közelében várakozzanak a pályaudvarokon. Továbbá felhívják a figyelmüket a bandázás-lézengés veszélyeire, őket arra is kérve, hogy a szüleikkel beszéljék meg a kisebb-nagyobb iskolai és iskolán kívüli inzultusokat“ – árulta el a polgármester.

Végül az elmondottakhoz hozzátette:

tervezik, hogy a közbiztonság szempontjából veszélyesebbnek számító helyeken kibővítik a kamerarendszert.

Továbbá pár segélykérő karkötőt is a saját biztonságérzetüket növelni akaró érdeklődők rendelkezésére tudnak bocsátani: „Eddig a magányos, beteg idős polgártársainkat láttuk el GPS-lokátorral felszerelt segélykérő karkötőkkel, amelyen csak meg kell nyomniuk egy gombot, ha nagyon rosszul érzik magukat, s hamarosan segítséget kapnak. Néhány ilyen karkötőnk még van, amelyeket kérvényezhetnek a magukat veszélyben érző gyerekek és idősek“.

Kövesse facebook oldalunkat is!