2020. április 1., 16:08

Betlérbe szállítják Andrássy Franciska halottas díszhintóját

A krasznahorkai várban darabjaira szedik és a betléri kastélyba szállítják Andrássy Franciska grófné halottas díszhintóját. A hintót a várban található további műtárgyak nagy részével együtt azért kell eltávolítani, nehogy megrongálódjanak a tűzvész áldozatául esett műemlék felújítása során.

Médialapozó
Fotó: Fábián Gergely

Máté Tímea, a betléri kastély igazgatója elmondta, a 2012-es tűzvész után a múzeum munkatársai arra számítottak, hogy a halottas díszhintó és egyéb műtárgyak a helyükön maradhatnak, ott is biztonságban lesznek az esetleges veszélyektől.

Mára kiderült, hogy a vár felújítása sokkal nagyobb léptékű és sokkal összetettebb lesz, mint eredetileg gondolták, ami azt jelenti, hogy a műtárgyakat máshol kell biztonságba helyezni.

„Átvisszük őket Betlérbe, ahol raktárakat alakítottunk ki számukra, ugyanis nincs elég helyiségünk, hogy mindent elhelyezzünk. Most elérkezett az ideje a halotti díszhintót átszállítsák. A szétszerelését restaurátor, a csomagolást és a szállítást pedig egy szállító cég végzi” – magyarázta.

A szecessziós stílusú díszhintó Münchenben készült 1904-ben, s az úgynevezett nagy krasznahorkai temetés alkalmával a grófné földi maradványait szállította a rozsnyói vasútállomásról a krasznahorkai mauzóleumba.

Andrássy Dénes szeretett felesége emlékére ereklyemúzeumot alakított ki a várban, s ennek lett része a kocsi is, amely a gyűjtemény egyik legértékesebb darabja.

„Később, 1910-ben Dénes a hintót kölcsönadta unokatestvérének, Andrássy Gézának, amikor fia, Károly fiatalon elhunyt. Utoljára 1913-ban, Andrássy Dénes temetésekor használták” – fejtette ki Máté Tímea.

A hintót az 1970-es években restaurálták, ekkor került vissza az északnyugati bástya egyik helyiségébe. Ennek szűk a bejárata, ezért a kocsit szét kell szedni, csak így lehet Betlérbe szállítani. Ott konzerválják, becsomagolják, s így várja majd, hogy visszakerülhessen a várba.

Ennek időpontja egyelőre kérdéses. A kulturális minisztérium és a Szlovák Nemzeti Múzeum március elején tartott sajtótájékoztatót a felújítás kapcsán, akkor azt jelezték, hogy a felső vár restaurálása 2023-ban fejeződhet be.

A témáról bővebben a Magyar7 hetilapban olvashatnak!

+12 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.