lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2023. október 15., 18:32

Beteg vagyok, de nem vagyok rossz ember…

Fogyatékkal élők Ki mit tud vetélkedőjére igyekszem a galántai kultúrházba. Fennhangon hirdetjük az inklúziót és az integrációt, de sokszor nem tudunk mit kezdeni a mentális vagy más fogyatékkal élő emberekkel.

Fogyatékkal élők KI mit tud-ja
Fotó: Cséplő Ákos

Nagyon nehéz lehet fogyatékkal élni a tökéletességet hangsúlyozó világunkban, morfondírozok magamban. Csak az ismeri igazán ezeket a terheket, aki saját életén keresztül tapasztalta meg, milyen egy fogyatékkal élő gyermekkel, szülővel, rokonnal, esetleg ápolttal tölteni a mindennapokat. Hatalmas érzelmi intelligencia szükségeltetik hozzá.

Nehéz nekem, mert beteg vagyok, de igazán, szívből mondom, hogy nem vagyok rossz ember. Az otthonban, ahol élek, akinek tudok, segítek

– így mutatkozik be a nemeskosúti szociális otthon lakója, Varga Gyöngy, aki jól ismert énekes előadó a fogyatékkal élők körében. Vallomását hatalmas taps követi, könnyek szöknek az ember szemébe, ahogy Gyöngy énekelni kezdi a Szeretném a homokórát megállítani című slágert a Konrádko Polgári Társulás, a Carissimi nonprofit alap és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének támogatásával megszervezett Ki mit tud vetélkedőben.

Előadásukat szakmai zsűri értékeli, nem rangsorolja, hiszen nem verseny ez, inkább egy jó hangulatú seregszemle. A zsűri elnöke Szeredy Krisztina operaénekes, minden előadást szívből jövő szeretettel értékelt, és kérte a fogyatékkal élő előadókat, énekeljenek, meséljenek, szavaljanak kedvtelésből, az őket körülvevők örömére.

Teljesen egyértelműen, csak pozitív visszajelzéssel jutalmazza a zsűri a Ki mit tud fellépőit – mondta Bauer Edit zsűritag, volt európai uniós parlamenti képviselő. Ha figyelembe vesszük, mennyi munkát fektettek ezek az emberek a fellépéseikbe, rájövünk, hogy az hatványozottan több, mint egy normális körülmények között élő, átlagos intelligenciával, értelmi szinttel rendelkező emberé.

Emellett a fellépés lehetősége hatalmas energiákat mozgat meg bennük, és ez különösen fontos, ha figyelembe vesszük, hogy sokan közülük ingerszegény környezetből érkeznek.

A pozitív visszajelzéseknek itt óriási jelentősége van, ezek az emberek mindig emlékezni fognak arra, hogy valami jót kaptak az erőfeszítéseikért cserébe.

A Konrádko polgári társulás létrehozója és elnöke, Szlezák Erika, a Mátyusföld népszerű operett- és nótaénekese sosem hiányozhat a szervezőbizottságból.

Sok tapasztalata van, hiszen Erika legkisebb gyermeke, Konrád autizmussal él. Erika mosolyogva mondja, míg fia kisebb volt, őt is rá lehetett venni a szereplésre, de ma már felnőtt, figyelme másfelé terelődött.

A szervezésben Sárkány Klasta Krisztina segít neki amellett, hogy a háttérben stabil és remek csapat dolgozik.

Hétvégén az intézmények nem tudnák megoldani az ide utazást, ezért a seregszemlét mindig hétköznap tartjuk. Így eljönnek Sopornyából, Nemeskosútról, Dunaszerdahelyről, Komáromól, Nagyfödémesről is.

Tizenhat éves kortól lehet jelentkezni, mert ha a fogyatékkal élők befejezik az iskolát, már nincs nagyon lehetőségük más közegben fellépni, de ha jelentkezik fiatalabb, őt is szeretettel fogadjuk – mondta Erika.

Jönnek a tapasztaltak, de mindig vannak újak is, értelmileg akadályozottak, illetve egyéb fogyatékkal élők, autisták. Néha olyan verset hoznak, amely róluk szól. Megható pillanatok ezek, meg a dalban elmondott történetek is. Egyszóval, nagy élmény a fogyatékkal élők Ki mit tud seregszemléje, van mit tennie a közönségnek, hogy ne érzékenyüljön el állandóan.

Megjelent a Magyar7 hetilap 41. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.