2019. március 19., 20:18

Bérlő, tetszik, nem tetszik, fizess!

A kilakoltatás veszélye fenyegeti az egyik komáromi Gazda utcai bérlakásban élő 75 éves Csető Jánost. A Komáromi Városi Hivatal nem hajlandó meghosszabbítani a többhavi lakbérrel tartozó nyugdíjas bérleti szerződését. Akkor sem, ha a panaszos Pozsonyban élő unokája részletekben visszafizetné a közel 700 eurós tartozását.

Bérlő, tetszik, nem tetszik, fizess!
Galéria
+3 kép a galériában

Az özvegyember megörült, amikor 2017 őszén a városi hivatalban átvehette az egyik városi bérlakás kulcsait. A megadott címre egyetlen hivatali dolgozó sem kísérte el őt. Utólag úgy hiszi, nem akartak szembesülni a lakásban uralkodó állapotokkal, és sajnálja, hogy arról akkor nem készített fotókat.

Lepukkant bérlemény

– A mennyezeten tetőbeázás nyomai éktelenkedtek, az esőzések során a régi erkélyajtó alatt befolyt a víz, az ablakpárkányon szárnyashangyák hada vert tanyát. A rozsdás radiátorokkal nem mertem fűteni, nehogy megrepedjenek, és víz árassza el a lakást. A fürdőkád alatt patkányürülék tornyosult, a csótányokkal teli függönytartót a függönnyel együtt kidobtam. A korhadó, büdös konyhai szekrénysort leszereltem, és beterveztem, hogy annak helyére újat vásárolok. Időskoromra nagyon méltatlan viszonyok közé kerültem. Mindezért eleinte havi 186, majd 90 eurót kértek. Az összegek a 30 eurós bérleti díjon kívül a víz- és csatornadíjat, a központi fűtés árát és a közös helyiségekkel kapcsolatos költségeimet tartalmazzák – mondja a csalódott Csető János.

Nem szabad engedély nélkül felújítani

Csető János állítólag az illetékeseknek beszámolt az áldatlan állapotról, és többször kérte a gondok orvoslását. Tavaly áprilisban ugyan a tetőzet szigetelését elvégeztették, ám másféle javításra nem került sor.

– Igyekszem minél kevesebb időt tölteni a lakásban. Dühömben azt gondoltam, hogy mindezért nem érdemes fizetnem. Idén februárig 700 eurónyi tartozást halmoztam fel. Ezzel hibát követtem el, ugyanis a városi hivatal felszólított a lakás április 1-ig történő kiürítésére. A hivatal munkatársai régi fotókra hivatkozva követelik az egykori állapot visszaállítását. Pedig én a lakást a fotókon látottnál sokkal rosszabb állapotában vettem át.  

Kilátástalan helyzetében a pozsonyi albérletben élő unokája sietett a segítségére. Az időközben megváltozott városvezetést idős nagyapja lejárt bérleti szerződésének a meghosszabbítására kérte, és felajánlotta a tartozás részletekben való törlesztését. Kérvényére látogatásunk időpontjáig nem kapott választ.

Életveszélyes erkélyek

Kérdésünkre több lakó is megerősítette, hogy az előző városvezetések sokáig hagyták romlani a Gazda utcai lakótömbök állagát. A 16 éve ugyanebben a házban élő Kondrčík Zsuzsa két hivatalos felszólítást tett elém.

– A lakótömbök gondnoka, a Handimex-byt NZ Kft. 2018. szeptember 10-én valamennyi lakónak megtiltotta az életveszélyes erkélyekre való kijárást. Az egyik erkélylap ugyanis akkoriban esett le a korlátról, amikor éppen odakinn üldögélt egy néni. Akár ki is zuhanhatott volna. Később ugyanez a társaság becsületbeli nyilatkozatot íratott alá velünk, hogy a tilalmat tudomásul vettük. Az én lakásom sem jobb a szomszédoménál, és azért havi 123 eurót fizetek a városnak. A városi hivatal 2018. január elsején tudomásunkra hozott közleménye szerint a bérlakások apróbb javításainak árát magunknak kell állnunk. Vannak, akik saját pénzből vásároltak új kádat, mosdót, WC-kagylót, de ha kiteszik őket a lakásból, azok árát nem kapják vissza. Bezzeg amikor digitálisra akartam cseréltetni a napsütésben párolgó és többletfogyasztást mutató radiátormérőket, azt nem engedték meg!

Tervben van a lakótömbök korszerűsítése

Bíró Adrianna mérnök, a városi hivatal szociális és közigazgatási főosztályának vezetője kérdésünkre elmondta, hogy ezek a gondok csak nagyobb beruházással orvosolhatók.

– Megvárjuk a város 2018-as évre vonatkozó pénzügyi zárását. Mivel többletpénzre számítunk, azután kidolgoztatjuk a Gazda utcai két lakótömbre vonatkozó rekonstrukciós beruházási tervet. Annak keretében megvalósulhatna az elavult vezetékek, a régi ablakok és a radiátormérők cseréje, valamint az életveszélyes erkélyek felújítása. Ehhez hitelt is fel kell vennie a városnak. A lakások használatával kapcsolatos, kisebb belső javításokat (amelyek a 87/1995 számú törvénytári hirdetményben vannak felsorolva) a Polgári Törvénykönyv rendelkezésével és az érvényes általános bérleti szabályokkal összhangban a bérlőknek kell fizetniük.

A főosztályvezető hangsúlyozta, hogy a lakások alapvető változtatásához és esetleges átalakításához a bérleti szerződés alapján a bérlőknek a tulajdonostól, tehát a várostól kell engedélyt kérniük.

– Csető János ezt nem tette meg, ezért az érintett lakás az ő beavatkozása miatt jelenleg nem használható rendeltetésszerűen. December 31-én lejárt a bérleti szerződése, azóta jogtalanul él a lakásban. Ezért felszólítottuk a lakásból való távozásra és a lakás eredeti állapotban történő átadására a bérbeadónak. Jelzem, a lakás átadásának határideje az ő 2019. február 20-ai szóbeli bejelentése alapján (az erről szóló hivatali bejegyzést aláírta) április 1-ig meg lett hosszabbítva. Figyelembe kell venni, hogy szociális lakásról van szó. Harminceurós lakbér fejében ezt tudtuk neki bérbe adni, úgy, hogy ezen körülmények ismertek voltak számára. Többen vannak várólistán, akik szívesen beköltöznének a helyére.

Csető János utólag közölte: március 13-án ez ügyben az új polgármester, Keszegh Béla fogadja őt. Reméli, hogy az ő közbenjárásával sikerül elérnie a bérleti szerződés meghosszabbítását. Április 1-ig ugyanis képtelen visszaállítani a lakást a kért formába, s addig másik, általa megfizethető hajlékot sem képes találni magának.

Végül megfogalmazódik egy kérdés: ha ezek a Gazda utcai bérlakások a város tulajdonában vannak, miért van szükség egy újvári kft.-re mint lakáskezelőre? S hogyan „kezelte“ az ominózus lakásokat – nyilván a város tudtával – a lakáskezelő, hogy ilyen lepusztult állapotba kerülhettek?

(Megjelent a Magyar7 c. hetilap 2019/11. számában)

Bérlő, tetszik, nem tetszik, fizess!
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások

Ladislav Chovan 2019. 03. 24., v - 08:07
Takomto stave som aj ja prebral byť od mesta, čiže iba kľúče. Výmena okien, kuchynskej linky, kompletná rekonštrukcia, kúpeľne, podláh, výmena radiátorov,vymena elektrikrickeho obvodu, jedným slovom kompletná rekonštrukcia bytu. Kto chce v týchto bytoch kultúrne bývať, nech si prípravy aspoň 5000€.