2019. szeptember 25., 20:10

Bennünk van a kutyavér - megismerni a magyar kultúrát

Felvidéki turnéja közepén jár a Cseperedő program keretén belül a Bennünk van a kutyavér gyermekkoncert sorozat. Az azonos című albumot 1995-ben adták ki kazettán, azóta már több generáció cseperedett fel, de a mai kor apró gyermekei még mindig ugyanolyan átéléssel és élvezettel hallgatják a népzenére kötött ritmikus muzsikát és Szarka Gyula jellegzetes énekhangját.

bvk6.jpg
Médialapozó
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Az albumon található lendületes zenei feldolgozások közel állnak a mai gyerekek érzésvilágához is, alkalmasak arra, hogy maivá, befogadhatóvá, megszerethetővé tegyék a magyar népdalkincset.

A koncertturné szeptember 17-én indult Felsőszeliben. Az ötödik koncert alkalmával Szarka Gyulával és barátaival a szeptember 25-ei nagymácsédi gyermekkoncerten találkoztunk, ahol telt ház várta az előadókat. A helyi óvodások és magyar alapiskolásokon kívül a Ringató foglalkozásokon rendszeresen résztvevő édesanyák és apróságaik is jelen voltak a koncerten. A kora harmincas korosztályba tartozó édesanyák beszámoltak, örömmel veszik, hogy gyermekeik részt vehetnek a koncerten, hiszen ezzel ízelítőt kapnak abból a muzsikából, amely már a szüleik számára is a gyermekkor hamisítatlan miliőjét jelentette és egy korszak zenei ízlését határozta meg.

Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

Szarka Gyulát és zenésztársait Cséfalvay Ivett, a nagymácsédi és galántai Ringató foglalkozások háziasszonya köszöntötte a színpadon. A gyerekek közel egyórás zenei élményben részesültek, miközben Szarka Gyula ízes előadásmódjában konferálta fel az egyes dalokat, közös éneklésre buzdítva az óvodás és diáksereget.

A Bennünk van a kutyavér album zenei anyaga különösen alkalmas arra, hogy hozzájáruljon a hagyományos magyar kultúra megismertetéséhez, élővé tegye azt a gyerekek számára. Az albumot a a Magyar Oktatási Minisztérium nemrégiben iskolai segédeszközzé nyilvánította.

Szarka Gyula kérdésünkre elmondta, nagyon jó tapasztalatokat szereznek az egyes turnéállomásokon, jó a közönség, a gyerekek tombolnak és elánnal énekelik végig a dalokat.

Azt tartom elsősorban fontosnak, hogy a magyar gyerekek megtanulják a saját maguk kultúráját. Meg kell tudni azt, hogy mitől magyar valaki. Nem egy kalapdísztől magyar valaki, hanem attól, ha a szívében az” – beszél Szarka Gyula a turné célkitűzéseiről és nemzeti kérdésekről.

Véleménye szerint, ha már gyerekkorban biztosítjuk a gyökereket, akkor a későbbiekben is nyert ügyünk van. A dalokat még akkor válogatta össze, amikor évtizedekkel ezelőtt ő maga is általános iskolai pedagógusként dolgozott, és az ének-zene tankönyveket és az énekórákat sem tartotta életízűnek. Bevitte az oktatásba a hangszert és játékosan, észrevétlenül, szórakoztatóan ültette el a tudást a gyermekek fejében. Ehhez hasonlítja hozzá a Ringató program sikerességét is, amely szintén a Kodály módszerre épül fel.

Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

„Észrevétlenül megtanulták azt, hogy vannak jó énekeink, csodás népdalaink, amiket, ha elsajátítunk még húsz év múlva egy tábortűz mellett is lehet énekelni. Általában az a probléma, hogy elfelejtünk énekelni, a rádiók, a média, a televíziók mindent elénekelnek helyettünk” – tette hozzá az énekes, aki megtisztelőnek tartja, hogy a Cseperedő program keretén belül a Bennünk van a kutyavér album ismét eljuthat az iskolákba és óvodákba.

Szarka Gyulával a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat által a Ghymes zenekarnak odaítélt díjról is beszélgettünk.

Ez a díj, amit kaptunk nagyszerű dolog, nagyon örülünk neki, és megtisztelő, hogy a megyei alispán, Berényi József minket is felterjesztett a díjra. De mindig az a legnagyobb öröm, és minden másnál többet ér, ha egy-egy koncerten több ezren várnak bennünket és velünk együtt énekelnek” – zárja beszélgetésünket Szarka Gyula.
bvk6.jpg
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.