magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2023. augusztus 13., 15:09

Benéztünk a nyitott pincékbe Garamkövesden

A Garammenti Nyitott Pincék rendezvényen tizenkét pince tárta ki ajtaját, néhol két borász is fogadta a vendégeket. Két színpadon folyt a műsor, minden pincében volt zene vagy énekszó, szívélyes fogadtatás, jókedvű társaság. A borászok úgy tapasztalták, az idén több a vendég Magyarországról, ami véleményük szerint a megnyitott helembai hídnak köszönhető.

nyitott-pincek-garamkovesd.jpg
Fotó: Bokor Klára

Geönczeöl Attila a szervező Szkala polgári társulás elnöke. Elmondta, minden borvidéknek megvan a maga varázsa, itt Garamkövesd környékén andezitos, vulkanikus a talaj. Vannak különbségek, a régióban termesztett borok közt, de a borok kedvelőit pontosan ez a sokszínűség vonzza a bortúrákra.

Geönczeöl Attila kínálja borait
Geönczeöl Attila kínálja borait
Fotó:  Bokor Klára

„Tizenöt fajta bort kínálok a látogatóknak, különlegesség Sisík borom, amely élesztőhártya alatti érleléssel készül. Kis levegőt hagyunk a hordóban, kialakul a hártya, amely megvédi az oxidációtól és sherry jelleget ad a bornak. A Sisík ükanyám gúnyneve, aki csatai javasasszony volt és gyógyítani is tudott” – mondta el a borász.

„Attila szereti ezeket a különlegességeket. Borait a legkevesebb adalékanyaggal próbálja létrehozni. Készít finom szűretlen, derítetlen bort is” – mondta el Katalin, Attila felesége, miközben Attila a sok kóstolásra váró vendéget szolgálta ki. Geönczeöl Attila még hozzátette a Szlovákiai Magyar Borászok Polgári Társulás próbálja összehangolni a bortúrákat, a párkányi Borok Házán keresztül sok bort el tudnak adni.

Garammenti Nyitott Pincék
Fotó:  Bokor Klára

Az utcákon végtelenül jó hangulat uralkodott, némelyek a színpad előtt ropták a táncot, míg mások borozgatva beszélgettek. Volt gulyás, lepény, borkorcsolya. A 91 éves Stugel Miklós bácsi sötétedés után hazafelé tartott lányával. Elmondták, délutántól már annyit nótázott a szőlőhegyen, hogy kissé belefáradt.

Garammenti Nyitott Pincék
A Kövesd Pince
Fotó:  Bokor Klára

 

A Kösvesd pincénél is víg volt a hangulat. A pince két ifjú tulajdonosa Sánta Attila és Varga Zoltán. Mivel a két borász a vendégekkel volt elfoglalva, Attila apósával, Perleczky Pállal beszégettem. Elmondta, bogyóágyon erjesztett bort készítenek, a bogyó héja tartalmaz annyi elemi ként, ami elég a tartósításhoz. „A legjobb szőlősgazda a Jóisten, azok a natúr borászok, akiket ismerek, mind hívő emberek, úgy állnak a szőlőhöz és az abból készült borhoz, ahogy az megérdemli” – fejtette ki véleményét.

Garammenti Nyitott Pincék
A Kövesd pincében emeltük poharunkat
Fotó:  Bokor Klára

 

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.