2021. június 5., 10:01

Bemutatták az újraöntött lőcsei honvédszobrot – KÉPEKKEL

Bemutatták Gombaszögön az újraöntött lőcsei honvédszobrot, amely a branyiszkói ütközetnek állít emléket. A megközelítőleg háromtonnás szobor ideiglenesen Gombaszögön lesz elhelyezve, innen kerül majd talapzatával együtt Lőcsére.

2021-06-04 Gombaszög lőcsei honvédszobor bemutatás
Médialapozó
Fotó: Fábián Gergely

A Sine Metu egyesület több mint három éve dolgozik azon, hogy rehabilitálja az 1848–49-es szabadságharc egyik jelentős csatájának, a branyiszkói ütközetnek emléket állító közel 150 éves emlékművet, amelyet több mint 100 évvel ezelőtt ledöntöttek.

Orosz Örs, a Sine Metu egyesület vezetője elmondta, bár az évek során számos köztéri szimbólumot, szobrot, emléktáblát sikerült újraállítani, tudomása szerint ez az első eset, hogy a Trianont követő szisztematikus köztéri szimbólumrombolás áldozatául esett szobrot újraalkottak.

2021-06-04 Gombaszög lőcsei honvédszobor bemutatás
Fotó:  Fábián Gergely

A lőcsei honvédszobrot az évek során többen keresték, de nem sikerült rábukkanni. A Sine Metu három évvel ezelőtt a Tompa-szobor újraállításához keresett információkat a szepességi múzeumokban, ekkor bukkantak rá lőcsei Szepesi Múzeumban a honvédszobor fejére és torzójára, a végtagjai, a kard és a zászló viszont hiányzott.

A fellelt darabokról negatívot készítettek, ahogy a két fennmaradt töredékes makettről is, amelyek a Szepesi Múzeum és a Hadtörténeti Múzeum gyűjteményében találhatók.

A szobrot Éliás Ádám szobrászművész mintázta újra, az öntés pedig a Concordia Casting öntödében, Kuntapolcán, illetve Pelsőcön történt. Ennek kapcsán Orosz Örs megjegyezte, összesen tíz öntödét kerestek meg Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon, végül a kuntapolcai öntöde vállalta a megbízást.

Ragaszkodtak ahhoz, hogy az eredeti alapanyagból legyen újraalkotva, a talapzat tehát süttői mészkőből, a szobor pedig vasból.

lőcsei honvédszobor Gombaszög
Fotó:  Nászaly Gábor

Hozzátette, a honvéd tegnap Gombaszögre került, s most már csak az újraállítás van hátra, a szobrot felajánlották Lőcse városának.

A szobor eredeti helyének 150 méteres körzetében több telektulajdonossal is megállapodást kötöttek, bíznak benne, hogy az újraállításra legkésőbb 2022 folyamán sor kerülhet, addig a gombaszögi Bebek Rezidencia területén lesz látható.

lőcsei honvédszobor Gombaszög
Fotó:  Fábián Gergely

Éliás Ádám szobrászművész elmondta, a szobor újraalkotását sok előmunka előzte meg és számos kihívással kellett szembenézniük. Megjegyezte, az eredeti szobor tűzaranyozással készült, ami azt jelenti, higanyból és aranyból folyékony vegyületet képeznek, melyet a felhevített fémre visznek fel, a higany elpárolog, az arany pedig a tárgyon marad. Ez ma már nem járható út, ezért is választották a mostani formát, vagyis mivel nem tudták az eredetit száz százalékban másolni, a kompromisszumos megoldás eredménye lett ez a nyersvasra emlékeztető fekete szín.

lőcsei honvédszobor Gombaszög
Fotó:  Nászaly Gábor
A szobor története

A honvédemlékművet Csáky László gróf megrendelésére készítette Faragó Neuschl József szobrász, a megyeháza előtti parkban állt, emléket állítva a magyar hadsereg győztes branyiszkói csatájának. A zászlót magasba tartó honvédet ábrázoló szobrot 1871-ben öntötték a prakfalvi (Prakovce) öntödében. Eredetileg a Branyiszkó-hágón tervezték elhelyezni, az ezzel kapcsolatos vita öt éven át folyt, míg végül a megyeházával szemben, a park szélén kapott helyet, ahol 1876. május 21-én leplezték le.

lőcsei honvédszobor, képeslap
Fotó:  Gombaszögi Nyári Tábor

A helyiek 43 éven át tartottak megemlékezéseket a honvédszobornál március 15-én. 1919 januárjában faburkolattal vették körül. Március 8-án a Szlovákia igazgatásáért felelős minisztérium rendelettel tiltotta meg március 15-e megünneplését, amit Szepesben számos helyen megszegtek. Az ország területén március 25-én kihirdették a statáriumot, június 5-én bevezették a katonai diktatúrát. Egy héttel később cseh szokolisták érkeztek Lőcsére, majd néhány, köztük és a helyiek közötti incidens után augusztus 12-én, hajnali három óra körül ledöntötték a szobrot, amely darabjaira tört. A talapzat csaknem sértetlenül a helyén maradt.

lőcsei honvédszobor
Fotó:  Gombaszögi Nyári Tábor

A szobor ledöntése tiltakozást váltott ki a helyi lakosság körében, a helyszínen összegyűlt tömeg haragja fokozódott, mire egy csendőr a föld felé lőtt, könnyebben megsebesítve egy nőt. A tömeg szétszéledt.

A szokolistákat később kihallgatták, de röviddel az incidens után elvezényelték őket a városból. A rendőrség 47 lőcseit őrizetbe vett, a megyei bíróság lázadás bűncselekményének címén vádat emelt ellenük. Ennek súlyos következményei lehettek volna, hisz az eset statárium idején történt. Az ügyet T.G. Masaryk köztársasági elnök 1920 januárjában kiadott általános amnesztiarendelete zárta le.

A szobor darabjai közül ma kettő a lőcsei Szepesi Múzeum gyűjteményében található. Az emlékmű eredeti talapzatán ma Ľudovít Štúr szobra áll, amelyet 1949 októberében avattak fel.

További képekért kattintson képgalériánkra!

lőcsei honvédszobor, képeslap
+42 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.