2023. július 23., 13:49

Bementünk a nyitott pincékbe a kürti szőlőhegyen

Bár pár éve a nagyszabású Kürti Borfesztivál helyébe a családiasabb Kürti Nyitott Pincék rendezvény lépett, szombat délben már igazi kavalkád uralkodott a hegyen. Vendégszerető pincetulajdonosok kínálták finom nedűiket, autentikus zene szólt, gasztronómiai különlegességekben se volt hiány.

1-kurti-nyitott-pincek.jpg
Galéria
+13 kép a galériában
Fotó: Bokor Klára

Mivel a régi kürti emberek minden munkájukat Isten segedelmével kezdték, e rendezvényt is szentmise nyitotta a szőlőhegyen - Ďurás Márk, helyi plébános, Pati Károly csúzi plébános és Štefanec Ján nyitrai szerzetesatya celebrálásában. Ez utóbbinak szőlője is van a területen.

Kürti nyitott pincék
Fotó:  Bokor Klára

Kora délután kezdődött IV. JUNIOR WINE RUN, a gyerekek és fiatalok futóversenye, akik két korcsoportban versenyeztek a látogatók hangos bíztatása mellett.

Kürti nyitott pincék
Fotó:  Bokor Klára

Szinte rá sem ismerni a középhegyi pincesorra, annyi új épület épült ott mostanában. Minden pince példás rendben van tartva, még emeletes házak is épültek. Ősiségnek már csak pici jeleit látni.

Nézzünk be együtt néhány pincébe.

Kürti nyitott pincék
Fotó:  Bokor Klára

A Szabó pince tulajdonosa az udvardi Szabó Sándor. Elmondja, Ebedről származik, apja még hatéves korában meghalt, ezért a szőlőben mindig segítenie kellett. Amikor tizenkét éves volt, anyja azon idegeskedett, hogy a nagyapa még mindig nem metszette meg a szőlőt. Fogta az otthon talált szőlőművelésről szóló kézikönyvet elolvasta, kiment a szőlőbe és mire édesanyja a munkából hazatért már meg is volt metszve az egész parcella. Udvardra nősült, ahol szintén ültetett szőlőt, 2015-ben vette meg ezt a kürti, lösztalajba vájt pincét.

„Jó, hogy van ez a rendezvény, ilyenkor kicsit mi is rendbe kapjuk magunkat – meszelünk, javítunk, rendet rakunk, a napján pedig elbeszélgetünk az emberekkel. Én magam ezen a napon kívül nem árusítok a bort. Mondhatom jó a híre az általam készített bornak. A szőlővesszőket Németországból szereztem be 2016-ban, és ezek olyan ellenálló fajták, hogy a trágyázást és a permetezést is elfelejthetem. Hét fajta bort készítek belőle, a környéken sehol nem kapni ilyet” – mondja és már hozza is a kóstolót, a Muscarin félédeset. Különlegesen finom.

Kürti nyitott pincék
Fotó:  Bokor Klára

Ez a fehér épületkomplexum olyan különleges, kirí a többi épület közül. A Vinárstvo S pozsonyi tulajdonosa elmondja, versenypályázatot írtak ki az épületek megtervezésére, egyelőre még van pár hónap munka az építkezés befejezéséig. Sok figyelmet szentelt arra, hogy borászatuk a legújabb technológiával tudja művelni a szőlőt és készíteni a bort.

Kürti nyitott pincék
Straňák úr
Fotó:  Bokor Klára

„2015-ben eljöttem erre a borfesztiválra, ugyanilyen gyönyörű idő volt, mind a mai napon és beleszerettem a tájba, a borkészítés pedig a szenvedélyemmé vált. Elkezdtem felvásárolni a pincéket, rendeztük a területek tulajdonviszonyait, megváltoztattam az ültetvény egész struktúráját, új fajtákat hoztam. Jelenleg hat hektáron gazdálkodunk, célunk 35 ezer üveg palackozása évente, ami nem túl sok, de mi nem a mennyiségre, de a legmagasabb minőségre törekszünk. Biogazdálkodást folytatunk, az esővizet tartályokba gyűjtjük, szárazság esetén ezzel a vízzel permetezzük majd az ültetvényeket, a villamosáramot napelemek biztosítják, biológiai trágyát földigiliszták alakítják” – részletezte Straňák úr. Hozzáfűzte, a telken kilátótorony is lesz, amit a községgel közösen állítanak fel, kaptak már rá határon átnyúló támogatást, ez egyelőre az építkezés felére elegendő.

Kürti nyitott pincék
Fotó:  Bokor Klára

A Sebők pincénél jókedvű társaságot találok. Bandi, a pince gazdája gyerekkorától kezdve kapcsolatban áll a szőlővel, de mivel Norvégiában dolgozott, csak nyolc éve nyugdíjasként kezdett naponta foglalkozni az ültetvénnyel. A 17 ár szőlőt még bírja egyedül művelni, igaz, szinte naponta kijár, emellett átépítették a pincét is. A rendezvényről elmondta, jó, hogy megszervezik, hiszen viszi Kürt hírnevét, azt azonban fájlalja, hogy már alig van régi tulajdonos a hegyen.

„Régebben egész nap el tudtunk szórakozni, most meg nincs, akivel leüljek, annyi itt az idegen. Sokan a kürtiek közül több évtizeden keresztül se tudták rendezni a tulajdonviszonyokat, és lám, jön egy idegen és rövid idő alatt elintézi. Nekem a nagy, emeletes házak se tetszenek, szerintem nem szőlőhegyre valók” – sorolta a gazda. Kitért arra is, gyógyszer helyett naponta 7 deci bort iszik, mert annak is kitűnő a gyógyereje.

Kürti nyitott pincék
Téglás János polgármester vendégeivel
Fotó:  Bokor Klára

Téglás János polgármester portálunknak elmondja, a község sosem hagyja cserben a borászokat, e rendezvény legnagyobb támogatója a község, de a szervező Strekovin polgári társulás tagjai is mindent megtettek a sikeres lebonyolítás érdekében. A múlt szombaton például minden borász brigádozott.

Kürti nyitott pincék
Fotó:  Bokor Klára
Kürti nyitott pincék
A Pepes zenekar

 

6-kurti-nyitott-pincek
Galéria
+13 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.