2019. augusztus 10., 14:22

„Bor, jókedv, barátság”

Ezzel a szlogennel népszerűsítik a szervezők a Garammenti Nyitott Pincék rendezvényt, ahol augusztus 9 – 10-én 11 garamkövesdi és környékbeli borász kínálja borait.

gnyp-4-bokor-copy-.jpg
Médialapozó

Garamkövesden a pincesorok idővel összeértek a faluval, több présházat családi házzá vagy nyaralóvá alakítottak, de még így is megőrizték régi bájukat. Érdekesség, hogy a pincéket a hegybe vájták, ezért nem kell lépcsőznünk, elég egy ajtót kinyitnunk, ha a pincébe akarunk jutni.

Péntek délután először a Geönczeöl pincénél állok meg, ahol egy vidám társaság muflongulyást főz. A főszervező, Geönczeöl Attila nincs a pincénél, de felesége mutatja 1883-ban épült présházukat, ahol azokat a borokat tárolják, amelyek jelentős része 30-60 éves tőkéken terem.

A Geönczeöl pince
A Geönczeöl pince

 A pincét népszerűsítő kiadványukból megtudom, a borkészítés során a természethű vonalat követik: spontán erjesztés, alacsony kénszint, kézműves eszközök, mindamellett új ízekkel, technológiákkal kísérleteznek. Keresik a vidékre jellemző, a maguk és a közönség számára leginkább tetsző nedűket. A borturizmus építésén is fáradoznak, télen 24 fős, nyáron nagyobb csoportokat is vendégül látnak borkóstolóra, s a pince mellől indul a gyönyörű kovácspataki túraútvonal.

Ifjabb Stugel Miklós pincéje előtt üldögél a borász édesapja, Miklós bácsi. Szívesen emlékezik a régi időkre, amikor még az otelló szőlő minden fajtáját termesztették. ”Abból készültek ám jó borok!” – mereng el Miklós bácsi borospohara felett. Elmondja, gyerekkorában nem bozótos volt a pincék felett, hanem szőlőültetvények, és a meredek hegyoldalból puttonnyal hordták le a szőlőt a présházba. Sok asszony kellett a szürethez, mert az otelló potyogott, de a férfiak ezt nem értékelték, mert a bort hamar megitták.

Stugel Miklós bácsi
Stugel Miklós bácsi

Kovács László és Marika Ebedről jöttek, mindkettőjük hobbija és egyben a munkája is a szőlőművelés és borkészítés. Kell is, hogy szeressék ezt a munkát, mert 5400 tőkét művelnek. Jó boraikért már több „Champion” díjat bezsebeltek. László emellett ismert szórakoztató, a két Laci betyár egyike, gyakori vendége a falu- és bornapoknak, Csemadok rendezvényeknek. Itt, a Garammenti Nyitott Pincék színpadján is fel fog lépni a mai nap folyamán. Felesége Marika viszont borértő, aki neves versenyeken zsűrizi a borokat. „Mivel szeretek főzni, és jól is főzök, érdekelt, milyen étel mellé, milyen fajta bor illik, ezért jelentkeztem a borértő tanfolyamra, de igen megszerettem és mára úgy gondolom, valóban értője lettem a boroknak”- meséli Marika, aki, amikor kóstolók érkeznek a pincéhez, már pattan is fel és lelkesen felel a kíváncsiskodók minden bor felőli kérdésére.  

Kovács László és Kovács Marika
Kovács László és Kovács Marika

Dorna Ferenc a párkányi Hegyfarkon szőlészkedik. Bár nem garamkövesdi, évek óta tagja, mára alelnöke a rendező SZKALA polgári társulásnak. Kóstolják meg nála többek között a 2018-as évjáratú Sauvignont – az idei Ister-Gramun verseny legjobb fehér borát. A gazda azt ígéri, trombita-, gitár-, hegedűszó váltogatják majd egymást a pincében. 

Csak biztatni tudok mindenkit, látogassanak ki ma is az eseményre, mert e festői utcácskák présházaiban kedves a vendéglátás, és a mai különösen forró napon biztosan jólesik jó borocska mellett elbeszélgetni a pincék hűvösében. A kis- és nagyszínpadon pedig szórakoztató előadások zajlanak.

A Pomozi Pincészetben otellóbort is kapni
A Pomozi Pincészetben otellóbort is kapni

Fő a muflongulyás
Fő a muflongulyás

gnyp-4-bokor-copy-.jpg
+12 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!