2022. január 8., 14:45

Bázsánpuszta, a nyugalom völgye

A nyugalom völgye, így nevezik a Csákányháza melletti Bázsánpusztát, ahol a Tóth család már egy évtizede üzemelteti vállalkozását. A gazdaságban mindent a családtagok végeznek, ami nem könnyű feladat, hiszen 107 hektáros területről van szó. 

Tóth család
Fotó: Tóth család
László, Lilla és Veronika kedvenceikkel

Nógrádban manapság nem sok család él mezőgazdaságból. A csákányházi Tóth család egyike azon keveseknek, akik ezen a területen találták meg boldogulásukat. A több mint 100 hektáron elterülő Bázsánpuszta területéből 50 hektár erdő, 60 hektár pedig szántóföld, legelő. A családi vállalkozás legfőképp állattenyésztéssel foglalkozik. Az állatállományt 350 tojó tyúk, 40 sertés, 4 ló és 20 szarvasmarha alkotja.

Tejjel, tojással, hússal látják el a környékbeli családokat, éttermeket és közintézményeket. A házaspár azt mondja, számukra a mezőgazdasági munka szinte kikapcsolódás.

 – Nagyon régóta foglalkozom állatokkal, ez a szakmám, ezt szeretem csinálni. Ezért vágtam bele ebbe a családi vállalkozásba – mondja László, a családfő.

Tóth család
Fotó:  Tóth család

– Szeretek kint lenni a tanyán, mert nyugalom és csend honol. Nagyon szeretem az állatokat, meg hát, ha a munkából hazajövök, akkor a család itt van kint, ezért jövök nekik segíteni. Mindenkinek ki kell vennie a részét a munkából – teszi hozzá Veronika, a feleség. 

Szívvel-lélekkel kell csinálni

A kisebbik lány, Lilla mindene a mezőgazdaság, középiskolai tanulmányait is ilyen irányban végzi. Emellett tavaly elnyerte a „Naj agro dievča”, a „Legjobb agro lány” címet is.

 – Kiskorom óta ebben nőttem fel, szeretek az állatokkal foglalkozni. Minden nap kijövök ide, felnyergelek, lovagolok, a lovak körüli munkát elvégzem, apukámnak segítek. Szedem a tojást, hordom a darát, a kukoricát, vagy amit kell – mondja Lilla, aki tavaly saját lovastábort is indított a legkisebbek számára.

Tóth család
Fotó:  Tóth család

 – Úgy gondolom, hogy a fiatal generációnak kreatívnak kell lennie, és új módszerekkel megszerettetni a mezőgazdaságot az ifjabbakkal. Imádom látni a gyerekek mosolyát, és örömet szerezni másoknak, ezért döntöttem úgy, hogy megszervezem a lovastábort, amelynek keretében a lurkók részt vehettek a tanyasi munkákban is. A táborban a kicsik megtanulták az állatokról való gondoskodást, a lovak körüli munkát, és elsajátították a lovaglás alapjait.

Rendkívül örömteli érzés volt látni az arcukon a boldogságot, hogy a számítógép és a mobiltelefon helyett a szabadban játszanak. Kukoricával dobálóztak, szénabálát gurigattak, jól érezték magukat nálunk. Szeretném motiválni a fiatalokat, hogy térjenek vissza a mezőgazdasági munkákhoz.

Ehhez viszont szeretet kell, mert, ha valaki nem szívvel-lélekkel végzi, annak nem lesz eredménye – hangsúlyozta Lilla. 

Van olyan tagja is a családnak, akihez nem állt mindig közel a tanyasi élet. A nagyobbik lányt, Kingát korábban nem vonzotta a gazdaság, inkább az egészségügynek szentelte magát. Viszont mióta megszületett a kislánya, értékelni kezdte a természet és állatok közelségének a nagyszerűségét. 

– Nagy előnye, hogy biotermékeket fogyaszthatunk, járunk segíteni Laci papának, játszunk a kutyusokkal – mondja Kinga. 

Fejlesztések a magyar kormány támogatásával

A családfő azt mondja, mint mindennek, ennek a létnek is megvannak az árnyoldalai. A legnehezebb a termék értékesítése, mivel egyelőre nincs kialakítva üzlethálózat, emellett a géppark felújítása is időszerű lenne. Nincsenek könnyű helyzetben, hiszen eddig csak a magyar államtól kaptak támogatást. A Baross Gábor Program keretében sikeresen pályáztak eszközök vásárlására.

 – Nagyon nagy segítség ez, mert önerőből mindent nem győzünk. Ha a szlovák állam nem fogja támogatni a fiatal mezőgazdászokat, hamarosan nem lesznek mezőgazdasági dolgozók – ad hangot nemtetszésének László. 

Tóth család
Fotó:  Tóth család

– Abban reménykedünk, hogy az új év valami jobbat hoz. A mi gazdaságunk nem azért jött létre, hogy meggazdagodjunk belőle. Azért kezdtünk el gazdálkodni, hogy örömet leljünk a munkában, és hogy az embereket friss házi termékekkel lássuk el, amelyeket szeretettel állítunk elő. Sajnos ebben az évben minket is nagyon rosszul érintett a Covid-helyzet, a termékeket is nehezebben tudtuk eladni. Ennek ellenére azt vettük észre, hogy egyre többen keresik a friss, házi biotermékeket – mondja László, hozzátéve, hogy az új esztendőben szeretnék bővíteni a sertésállományt, és növelni a tojók számát. 

– Szeretnénk megújítani a gépparkot is, mivel a traktorjaink már nagyon rossz állapotban vannak, ezért nagy szükségünk lenne egy újra. De ami a legfontosabb, hogy állataink ne fertőződjenek meg semmilyen újfajta betegséggel – mondta a családfő, aki szerint, ha megfelelő feltételek mellett végzik ezt a munkát, a fiatalok is szívesebben lépnek elődeik nyomdokaiba.

 – Abban bízom, hogy egyre többen találják meg életcéljukat ezen a területen – emelte ki. 

A Bázsánpusztához tartozik egy vendégház is, melyet egy régi családi házból alakítottak át, és 20 fő befogadására alkalmas. Nagyon népszerű a környező települések lakóinak körében, születésnapi ünnepségek, keresztelők vagy akár kisebb lakodalmak helyszínéül is szolgált már.

A vendégek szívesen ellátogatnak a tanyára is, hogy közelebbről megismerkedjenek a tanyasi élettel. A Tóth család ezzel is népszerűsíti a falusi turizmust.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2022/1. számában.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.