2019. október 29., 18:20

Bátorkeszin is épül a magyar jövő

A hét végi ünnepélyes alapkőletétel után, a helyi magyar alapiskola szomszédságában elkezdődött Bátorkeszi református bölcsődeépületének a betonozása. A magyar kormány Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programja keretében hozzávetőleg 680 ezer eurót adományozott e célra a Komáromi járásban található egyházközségnek. A tervek szerint 2021 tavaszán kerülhet sor a korszerű létesítmény átadására, amelyet majd 30 kisgyermek látogathat.

Bölcsőde Bátorkeszin
Médialapozó
Fotó: Bottyán Diana

Czinke Tímea lelkipásztor portálunknak elmondta, hogy október 27-én a férje, Czinke Zsolt lelkész, továbbá Géresi Róbert püspökhelyettes, Labancz Roland helyi polgármester, a gyülekezeti gondnokok, valamint két kisgyermek és szüleik segítségével az épület alaprajzát, látványterveit, a presbitérium vonatkozó határozatát és az egyházközségük zászlaját tartalmazó időkapszulát helyeztek el a református bölcsőde alapkövébe.

A tervek szerint másfél év alatt, a Bethlen Gábor Alapon keresztül valósul meg a magyar kormány zöldmezős beruházása, tehát 2021 tavaszán kerülhet sor az intézmény átadására. Azt követően 2 csoportban 30 kisgyermekkel kívánnak foglalkozni a korszerű bölcsődében, amelynek nincs párja a nagyközségben.

Fotó:  Bottyán Diana

„A XX. század 90-es éveiben a 3 óvodán és 2 alapiskolán kívül külön épületben 1 bölcsőde is működött falunkban, ám azt – ahogy sok más településen is – bezárták. Azután az egykori épületben különféle műhelyek és lakások kaptak helyet. Napjainkban pedig a helyi 2-2 óvodán és alapiskolán kívül 1-1 speciális és művészeti alapiskolában, valamint 1 szakközépiskolában folyik az oktatás és nevelés. Örvendetes, hogy ezek sorát hamarosan bölcsőde is gyarapítja, hiszen annak hiányában többen naponta Komáromba kénytelenek elvinni a kisgyermeküket. Mivel a felvidéki magyar jövő építése már a bölcsődében kezdődik, e lehetőségért felettébb hálásak vagyunk a magyar kormánynak” – hangsúlyozta Czinke Tímea.

Azt is megtudtuk, hogy a bölcsődével kapcsolatos terveket két komáromi műépítész, Csémy Olivér és Krisztián fia készítette, annak kivitelezését pedig Neszi Zsolt komáromi Skillbuild nevű cége végzi a magántulajdonból a református egyházközségük birtokába átkerült telken. 

Fotó:  Bottyán Diana

„Már elkezdődtek a betonozási munkálatok, épülnek az intézmény falai. A vasárnapi ünnepélyes alapkőletételt, illetve az azt megelőző hálaadó istentiszteletünket többek között Géresi Róbert püspökhelyettes, Molnár Sándor zsinati főtanácsos, továbbá Somogyi Alfréd, a pozsonyi, Szénási Szilárd, a komáromi és Kassai Gyula, a barsi egyházmegye esperese, valamint Kiss Beáta, a Magyar Közösség Pártja (MKP) oktatási alelnöke és a lévai Czeglédi Péter Református Gimnázium igazgatója, illetve Molnár János, a Selye János Egyetem Református Teológiai Karának volt dékánja és természetesen Labancz Roland polgármesterünk is megtisztelte a jelenlétével” – tájékoztatott.

Fotó:  Bottyán Diana

Végül leszögezte: teljes mértékben egyetértenek a Kiss Beáta által elmondottakkal:

Abban látom az egyházi alapítású intézmények küldetését, hogy felekezeti hovatartozás nélkül, Istenbe vetett hitünkben egyesítsük újra a felvidéki magyarságot. Hiszem azt, hogy az csakis akkor tud újra megerősödni, ha újra egységesen megerősödik keresztyén hitében“.
Bölcsőde Bátorkeszin
+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!