magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2020. május 7., 14:00

Bart kisközség egy nemzetközi projektben

A barti Pimpimpáré Játszóház ismét részese lehet egy nagyobb, kétéves nemzetközi projektnek, melynek keretében 8. 660 euró támogatásban részesült az EU Erasmus+ Programjából.

a kép bal oldalán Bartal Mónika projektmenedzser Spanyolországban

Bartal Mónika projektmenedzser kifejtette, a Generációk közösen kulturális örökségünkért pályázat nyitótalálkozójára 2019 novemberében került sor Spanyolországban. Megbeszélték a partnerekkel az ütemtervet, a feladatokat, illetve megismerkedtek a helyi hagyományos ételekkel és mesterségekkel.

Októberben látogatnának el Bartra a partnerek képviselői egyrészt azért, hogy megbeszéljék, hogy állnak a projekttel kapcsolatos feladatok, másrészt, hogy megismerkedjenek a helyi néphagyománnyal és néptánccal, jó példákat lássanak, hogyan valósul meg régiónkban a helyi értékek, hagyományok továbbadása az utókor számára. Szeretnék, ha ezen az alkalmon a falu lakosai is részt vennének, és együtt mutatnák meg a vendégeknek a helyi hagyományokat és néptáncokat egy táncház keretében.

A projekt ütemterve szerint a játszóháznak március végéig kellett volna találkozni a helyi érdekeltekkel, és bemutatni nekik a projektet. „A kialakult helyzet miatt a képviselő-testületnek nem tudtam bemutatni pályázatunkat, és a nyugdíjas klubba sem jutottam még el, hogy elmondjam, miről van szó. A nyugdíjas korúak az egyik célcsoport, ezért is lenne fontos végre megbeszélni közös dolgainkat” – adott hangot sajnálatának Mónika.

Megtudtuk, a projekt két fő tevékenységre épül. Még ebben az évben két fiatalnak egy képzésen kellene részt vennie Csehországban. Az ott tanultakat egy találkozó keretében kellene átadniuk a felnőtteknek, nyugdíjasoknak, hogy azok fejlesszék számítógépes készségeiket, jobban el tudják érni a fiatalokat hagyományőrző tevékenységeikkel az internetes platformokon. A következő évben a gyerekek lesznek megszólítva, akiknek a felnőttek, nyugdíjasok foglalkozásokat tartanak majd, amelyek során megmutatják a gyerekekkel, fiatalokkal, mik az egy-egy ünnephez kapcsolódó hagyományos ételek, hogy készülnek, közösen tanulnak helyi népdalt, mutatnak be népszokásokat.

A játszóháziak április 14 -17-én olaszországi találkozóról maradtak le, amikoris a Petit Pas nevű olasz szervezethez mentek volna látogatóba Traniba, de bíznak benne, ősztől már minden az ütemterv szerint halad.

„Reméljük, hogy ez a projekt is sokat ad majd nemcsak szervezetünknek, hanem falunk lakosainak is” – mondta még végszóként Bartal Mónika.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.