2021. június 27., 14:04

Bársonyos levendulaölelés Tallóson - KÉPEKKEL

Lila levendulás bársonyban pompázik már a mátyusföldi Tallóson közel fél hektáron elterülő levendulaföld. A fanyar, édeskeserkés, bűbájos levendulaillat már körbelengi a környéket, csábítva a levendula szerelmeseit.

Tallós Levandéria
Médialapozó

„Ha álmunkban levendula illatot érzünk, egy kedves élmény emlékét idézzük fel” – olvashatjuk Krúdy Gyula Álmoskönyvében. A Mátyusföldön nem kell az álmok országába menni, ha levendulaillatot szeretnénk érezni.

A régióbeliek, sőt már a távolabbról érkezők is tudják, hogy a tallósi Levandéria június végétől július közepéig várja a lila, titokzatos növény kedvelőit.

Rémes Ferenc, az ültetvény megálmodója és telepítője pedig kedves, házilag készített, levendulás termékeivel készül a szezonra.

Tallós Levandéria

Bár a levendula virágzása a hideg és esős május miatt közel egy hetet késett, a júniusban berobbanó hőség kifejezetten jót tett a virágnak – magyarázza Rémes Ferenc, a tallósi Levanderia tulajdonosa.

A közel fél hektáron elterülő levendulabirodalom Tallós határában, a tallósi tóhoz vezető út szegletében rejtőzik.

Ha szezonban arra járunk, szinte biztosak lehetünk abban, hogy nem csak a szorgosan dolgozó Ferit találjuk meg a levendulásban, hanem fotósok és fotómodellek seregletét is. A levendulás ugyanis ezt a réteget is vonzza, a tulajdonos nagy sikerrel építette ki az elmúlt években a gördülékeny fotózás menetét a levendulásban. A fotózkodóknak nem kell fizetniük a helyszínért, elég, ha vásárolnak a Levandéria termékeiből.

Tallós Levandéria

Rémes Ferenc mosolyogva mutatja, hogy napjában több százan hívják és még többen írnak neki különböző kérdéseket feltéve a termékekkel, illetve a fotózásokkal kapcsolatban. Elmondja, hogy szezonban a család számára nincs megállás. Feri keze alatt is állandóan ég a munka, hiszen a levendulás ügyeinek intézkedése mellett hol méhészkedik, hol szappant gyárt, vagy szörpöt, mézet ízesít.

A tulajdonos levendulaolajat, levendulamézet, dekorációs termékeket, levendula-szappant kínál, azzal azonban tisztában van, hogy nem lehet megrekedni, és a portékában is újítani kell.

Ezért idén felfejlesztette a kínálatot, már levendulabort és fehér- illetve tejes levendulacsokoládét is árulnak a Levandériában, szintén saját levendulából készítve.

Tallós Levandéria

Feri július közepére tervezi a szüretet. A levendulát speciális géppel vágják le, az elmaradt szálakat utánnyírják. A termést aztán lepárlásra viszik, majd elkészítik a levendulaojalat, amely a Levandéria egyik legnépszerűbb terméke és alapanyagként is szolgál a többi termék elkészítéséhez.

Tallós Levandéria

A tallósi Levanderiában kétfajta levendulatővel találkozhatunk. Többségében francia levendulát ültettek, kevesebb az angol tő. Az angol fajtát inkább díszítésre, dekorációs célokra használják, míg a franciát kulináris, étkezési, kozmetikai és gyógyászati célokra, árulja el a levendulamester, aki hosszas tanulmányok során jött rá a termesztés csínjára-bínjára.

Mivel nálunk ennek nincs kultúrája, nem volt kitől ellesni az alapokat és a titkokat, de úgy tűnik, Ferinek sikerült megvalósítania az álmát és egy ritka kis, szeretett birodalmat létrehozni a Mátyusföldi kincses táj ölében.

Tallós Levandéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.