2018. november 20., 17:40

Barlangterápiás kezelések indulnak a Domica-Aggtelek-i cseppkőbarlangban

A szoros és jó kapcsolatnak köszönhetően, a Szlovákiai Barlangok Igazgatósága közösen az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságával barlangterápiás projektbe kezdett az elmúlt év novemberében. Az Európai Unió támogatását is  élvező projekt mintegy 1,5 millió euróból valósul meg, amely a magyarországi Béke barlang a Baradla barlang, valamint a szlovák oldalon található Domica barlangrészben kialakuló gyógyterápiás beruházást foglalja magában.

domica-3.jpg
Galéria
+4 kép a galériában
Fotó: Majoros Jácint

Gaál Lajos, a liptószentmiklósi Szlovákiai Barlangok Igazgatóságáról elmondta, hogy a projekt alapgondolata a három barlang, vagyis a Béke barlang, a Baradla barlang és a Domica barlang gyógyászati hasznosításának felújítása volt. Mindhárom barlangban történtek már a múltban kísérletezések a gyógyászati kihasználásra, ugyanis a barlang levegője kitűnően hat a felső léguti megbetegedésben szenvedő betegekre. A páciensek itt tartózkodnak 1-2 hetes turnusokban és a kúrák során a barlang levegője nagyon jó hatással van az emberi szervezetre.

Fotó:  Majoros Jácint

Jelenleg folynak a közbeszerzési eljárások, illetve a barlangterápia elindításához szükséges gyógyterápiás klímavizsgálatok: vagyis mikrobiológiai-, hidrológiai-,  és geológiai vizsgálatokat folytatnak az érintett részeken. A terápiát korosztálytól függetlenül az asztmás vagy allergiás megbetegedésben szenvedőknek ajánlják, amely kezeléseket klinikai tapasztalattal rendelkező szakorvosok fognak felügyelni.

Fotó:  Majoros Jácint

 Gruber Péter, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság általános igazgatóhelyettese elárulta, hogy a gyógybarlanggá nyilvánításnak egyik nagyon fontos feltétele, hogy próbaterápiát kell folytatni magában a barlangban. Ehhez több évszakon keresztül, három hetes kúrákat kell folytatni, ezen dolgoznak most, összerakják a szakmai tartalmát. A tél folyamán elindul az első próbaterápia, majd tavasszal és nyáron pedig a további terápiák. Ezzel a kísérlet három évszakos klímarészt fog átölelni. Ha itt pozitív változások következnek be a betegek állapotában, akkor ez bizonyítja, hogy alkalmas a gyógyászatra.

A projekthez szorosan kapcsolódik a Domica barlang körüli tanösvény felújítása is, amelyet még a múlt század hatvanas éveiben létesítettek. Felújításra kerülnek az itt elhelyezett táblák,  így a turisták a legújabb ismereteknek megfelelően lesznek tájékoztatva a Domica-környéki karsztvidék nevezetességeiről: magyar, szlovák és angol nyelven.

Fotó:  Majoros Jácint

domica-3.jpg
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.