2019. november 17., 11:19

Barkó játékok készültek Almágyban - KÉPEKKEL

A Művésztanya program keretében négy napos képzést tartottak a Barkó Kézműves Egyesület és a M-ART Egyesület oktatói a gömöralmágyi alapiskolában, melynek során a helyi pedagógusok barkó játékok készítését sajátíthatták el.

jatekkeszites8.jpg
Médialapozó
Fotó: Almágyi Alapiskola

Sevella Zsuzsanna, fejlesztő pedagógus, a M-ART Egyesület elnöke a népi motívumokat felhasználó MintaKINCStár foglalkoztató játékok és füzetek megálmodója. Vallja, a játékok elkészítése és felhasználása során a fiatalok játékos, kreatív módon ismerhetik meg a magyar népművészet formavilágát.

Fotó:  Almágyi Alapiskola

Fontos, hogy a gyerekek már óvodás koruktól kezdve ismerkedjenek őseik szokásaival, tárgyaikkal, hiszen ebben a korban a legfogékonyabbak. Mivel számukra már idegenek ezek a motívumok, érdekes játékeszközökkel, vonzó színhasználattal igyekszünk közelebb hozni hozzájuk. Az általuk elkészített játékok észrevétlenül csempészik be memóriájukba a népművészeti mintákat”

- tudatta Sevella Zsuzsanna.

A játékokon a hagyományos magyar népi motívumokat alkalmazzák, és a mintavilág folyamatosan bővül.

Fotó:  Almágyi Alapiskola

„Nagyon színes a paletta. A gyerekek elsajátíthatják a különböző tájegységek hímzésvilágát, a pásztorfaragásokat, kékfestő és fazekas mintákat, és még sorolhatnám. Alapvető cél, hogy mindenki a saját közegét megismerje, és a saját tájegységének mintáit illessze be a foglalkozásba”- tette hozzá.

Pálmai Ilka és Farkas Éva, az ózdi Barkó Kézműves Egyesületet képviselték. Korábban az almágyi alapiskolában megvalósult Favilla, fakanál, fatányér nevű hagyományőrző gyermektáborban is részt vettek, ahol a pedagógusok élőben láthatták, hogy mennyire leköti a gyerekeket a játékkészítés. Innen jött az ötlet, hogy a pedagógusok részére képzést tartsanak, így bármikor saját maguk is elkészíthetik ezeket a játékokat, amit aztán a tanórákon alkalmazhatnak.

Fotó:  Almágyi Alapiskola

„A Művésztanya 2012-ben jött létre azzal a céllal, hogy felkutassa és újraélessze a barkó kézműves hagyományokat. Mi a Barkó Kézműves Egyesülettel évek óta gyűjtjük a mintákat, és 2017-ben kezdtünk a Felvidéken is kutatni. Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek minél hamarabb megismerkedjenek őseik örökségével. Egyrészt a szentsimoni templom fakazettái alapján készültek játékok, másrészt pedig a barkó minták alapján. Az almágyi templom fakazettái is nagyon szép és egyszerű minták, amiket gyönyörűen lehet festeni” - nyilatkozta Pálmai Ilka.

Fotó:  Almágyi Alapiskola

Agócs Ildikó, az almágyi alapiskola igazgatóhelyettese remek kezdeményezésnek tartja a képzést.

„Iskolánkban rendszeresen szervezünk programokat a hagyományőrzés és a helyi értékek megismertetése jegyében. Ebbe pedig remekül illeszkedik a barkó játékkészítés is. Ezek a játékok bármely tanórán felhasználhatók segédeszközként, és minden korosztály egyaránt hasznát veheti. Emellett fontos, hogy a gyerekek ne csak a megszokott módon, hanem kicsit kreatívabban is tanuljanak” - nyilatkozta.

Fotó:  Almágyi Alapiskola

Bár a négy napos tanfolyam lezárult, a jövőben folytatódik az együttműködés. A program célja, hogy minél többen folytassák ezt a fajta tevékenységet, hogy egyre szélesebb körhöz jussanak el a magyar népművészet kincsei.

Fotó:  Almágyi Alapiskola

Fotó:  Almágyi Alapiskola

jatekkeszites8.jpg
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék