2022. május 7., 19:10

Bárdos Ágnes versvilága

Olvasónaplóm címmel mutatta be Bárdos Ágnes előadóművész legújabb irodalmi összeállítását a Csemadok pozsonyi székházának Rákosi Ernő nagytermében.

Bárdos Ágnes
Galéria
+1 kép a galériában
Fotó: A szerző felvétele

Az újságíróként is ismert Bárdos Ágnes korábban rendszeresen szerepelt előadóestjeivel (Igen, de; Halotti beszéd, Lángoljon a világegyetem, Emigráns remény) hazai és magyarországi színpadokon, sőt, a Halotti beszéd c. összeállítása CD-n is megjelent, ám az utóbbi években nem született újabb irodalmi összeállítása.

Amint azt az előadóművész az est bevezetőjében maga is elmondta, bizonyos értelemben ezt az összeállítást is egy korábbi ígérete szülte.

Nemrégiben Zsidek Veronika, a Csemadok ligetfalui elnöke emlékeztetett egy korábbi ígéretemre. Egyszer ugyanis megígértem, hogy eljövök az alapszervezet meghívására, és ennek most jött el az ideje. Való igaz, hogy évek óta nem álltam így pódiumon"

– mesélte el Bárdos Ágnes, aki, mint kiderült, azért adta az Olvasónaplóm címet ennek az összeállításának, mert egyrészt nem fejből mondja, hanem részben olvassa a verseket. Másrészt pedig, nem egy homogén témát dolgozott fel, hanem abból állított össze egy válogatást, ami az első olvasott, hallott verstől kezdve az évtizedek során valamilyen módon megérintette őt.

Bárdos Ágnes előadóestjein mindig fajsúlyos, lelket megérintő verseket hallunk. A műsor gondolkodásra készteti az értő embert, és a csupa tűz, csupa energia előadásmód most is magával ragadta a hallgatót.

Arra törekedtem, hogy az előadás színes, változatos legyen, hogy ne csak a magyarsággal vagy történelmi témával foglalkozzon, legyen benne a magyar nyelv szépsége, a magyar költészet változatossága"

– fogalmazott Bárdos Ágnes.

A komor verseket könnyedek, vidámak követték, s közben a résztvevők megismerhették a válogatás előzményeit is, a vers és Bárdos Ágnes kapcsolatának a történetét. Színes volt a költők listája is, hiszen a műsor tartalmazott verseket régebbi és kortárs magyar, ezen belül felvidéki költőktől is, szép számmal.

A nagy kedvenc, József Attila azonban ezúttal sem maradt ki a válogatásból, csakúgy, mint Szilágyi Domokos. Persze a kedvencek is változnak az idők során, attól függ, éppen ki és mi érinti meg az embert, de ők ketten jelentik az állandót a nagy változásban, mondta. És nem véletlenül kerültek be a válogatásba Bárdos Kinga, az előadóművész lányának versei sem.

Nagyon jó érzés mondani a verseit. Többször volt már rá alkalmam könyvbemutatókon, kiállításmegnyitókon, és ő is szereti tőlem hallani őket"

– mondta, hozzáfűzve, hogy a legmeghatóbb mégis az volt a számára, amikor egy rendezvényen a színpadon ülve hallgathatta, amint az egyik lánya, a színész Judit a másik lánya, a költő Kinga versét mondja.

Egy régebbi Bárdos Ágnessel készült interjúban azt olvastam, a Teremtőhöz vezető utat ő a művészetben, a versekben találja meg.

Rajongok azokért az emberekért, és csodálom őket, akiknek a Jóisten megsimogatta a fejét”

– mondta. Én úgy érzem, a Jóisten egyszer valamikor biztosan megsimogatta Bárdos Ágnes fejét is, hogy azt a sok érzelmet, ami benne és a szeretett versekben van, így tudja átadni nekünk.

Bárdos Ágnes
Az előadóest résztvevői
Fotó:  A szerző felvétele

Megjelent a Magyar7 hetilap 2022/18-as számában.

Pozsony
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.