2021. április 6., 09:48

Balogiak és veceiek a Szent Korona hídért

Pászti Károly, az ipolybalogi Szent Korona Kórus másodkarnagya elhatározta, hogy minden követ megmozgat annak érdekében, hogy a nagykürtösi járási Ipolybalog és a magyarországi Ipolyvece között egy gyalog- és kerékpárhíd jöhessen létre. Amint azt a leglátogatottabb közösségi oldalon jelezte, a kezdeményezést üdvözlő Csáky Páltól tudta meg, hogy a szóban forgó leendő Ipoly-híd kialakításához legalább egy tárcaközi egyezmény szükséges.

Galéria
+2 kép a galériában
az ipolybalogi oldalon
Fotó: Molnár Ottó és Csáky Mátyás
Az építmény neve Szent Korona híd lenne, acélszerkezetű, faragott fa és kő díszítéssel, két oldalán jelképes őrházzal”

– részletezte Pászti Károly, aki nagy lendülettel vágott bele a szervezésbe, s hamarosan már a Külgazdasági és Külügyminisztérium illetékeseivel tárgyalhat arról, hogy a hídépítés engedélyeztetésének ügye felkerüljön a szlovák–magyar kétoldalú kapcsolatok tárgyalási listájára.

Az elképzelések szerint az Ipolyon átívelő híd – a kiépített kerékpárúton keresztül – Ipolyvece főterét és az ipolybalogi Kápolnadombot kötné össze, s két pillérénél egy-egy őrházat is kialakítanának.

A Szent Korona híd létesítésének ötlete Svélecz Gyula barátom gyógyulásáért való imáim között született. Sajnos ő már csak fentről figyelheti a híd épülését. A magyarországi oldalon lévő őrházat elhunyt barátomnak ajánlom; a neve Svélecz Gyula Határőrház lesz. Gyuszi egyébként is korábban határőrként szolgált a térségben, és mélyen magyar lelkével méltó helyről őrizheti majd az örökkévalóságból a Szent Korona hidat”

– emelte ki a másodkarnagy.

Szent Korona hídBalla
Az ipolyvecei oldalon
Fotó:  Balla Balázs

2021. április 4-én fontos lépést tettek a Szent Korona híd létesítésének érdekében. Bálint Péter ipolybalogi és Molnár János ipolyvecei polgármester – a települések képviselő-testületeinek felhatalmazásával – aláírták az együttműködési szándéknyilatkozatot, egyben megállapodást, amiben egyúttal országaik minisztériumainak hozzájárulását is kérik a határátkelő megépítéséhez. Az ünnepségen a településvezetőkön kívül Jámbor László, Besztercebánya megyei képviselő, valamint Ipolybalog plébánosa, György Ferenc is beszédet mondott.

Az ünnepi ceremónia során jelképes módon is összekötötték a két partot; az átlőtt nyílvesszőre egy kötelet erősítettek, amelynek segítségével juttatták el egymáshoz a dokumentumokat tartalmazó kis csónakot. Az iratok szignózása is az Ipoly partján történt.

A Szent Korona híd célja a két település, közvetetten a két térség, ezáltal a két ország kulturális, gazdasági és nemzeti együttműködésének megerősítése és fejlesztése, egy új gyalogos és kerékpáros közlekedési útvonal kialakítása”

– olvasható az együttműködési szándéknyilatkozat-megállapodásban.

Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.