Bálint napi becsali a Selye János Egyetemre

Nagy Miskó Ildikó 2019. február 14., 12:57

Idén február 14-re időzítette hagyományos nyílt napját a Selye János Egyetem. A Konferenciaközpontjában zajlott megnyitó után az egyetlen hazai magyar egyetem leendő hallgatói több előadáson és gyakorlati foglalkozáson vehettek részt, az egyes standok képviselői pedig valamennyi őket érdeklő kérdésre szívesen válaszoltak. Lehetőség nyílt kipróbálni néhány műszaki eszközt és bekapcsolódni érdekes kísérletekbe. Az ifiket egy városnéző kisvonat szállította a kari épületek között, s körülnézhettek a könyvtárban, a kollégiumokban és a sportközpontban is.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Juhász György rektor köszöntőjében hangsúlyozta: „A miénk nem csupán egy felsőoktatási intézmény. A kapunkon, ahol reményeim szerint majd belép, a szlovákiai magyar értelmiséget vagyunk hivatottak képezni, s ez a tanárokat és az itt tanuló hallgatókat is kötelezi“.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Elmondta:

az SJE másfél évtizedes fennállása alatt hozzávetőleg 8 ezer diplomát adtak ki, jelenleg pedig 1 800 fiatalt oktatnak.

Lehetőséget nyújtanak a nemzetközi hallgatói életben való részvételre, magyarországi és más külföldi részképzéseket kínálnak nekik. Felhívta az ifik figyelmét a cserediákprogramokra, az ösztöndíj-rendszerükre, valamint a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) kínálta tartalmas szabadidős tevékenységre. A távolabbról érkezőkkel jó hírként közölte, hogy bővült a kollégiumi férőhelyeik száma.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

„Nálunk hallgató-központú oktatásban lehet részük. Kérem, tájékozódjanak egyetemünk tanulmányi kínálata felől, hogy az SJE szeptemberi tanévnyitóján üdvözölhessük önöket! Segítünk a döntésükben és megmutatjuk, hogy nálunk a változatos hallgatói élet mellett értékes tudásra tehetnek szert.

Megtapasztalhatják: Jól jár, aki ide jár!“

- fogalmazott.

Az SJE nappali tagozatán a következő ingyenes képzéseket kínálja: alkalmazott informatikát, vállalati gazdaságtan és menedzsmentet, vidékfejlesztést, kereskedelmet és marketinget.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Továbbá szabadon párosítható tanári szakokat (informatika, matematika, kémia, biológia, angol, német, szlovák, magyar nyelv és irodalom, történelem, kateketika), valamint óvodai és elemi pedagógiát, pedagógiát és köznevelést, teológiát és szociális gondoskodást, illetve misziológiát, diakóniát és szociális gondoskodást, s akár református teológiát is lehet tanulni a magyar egyetemen.

Azután Milány Kincső ismertette, hogy mivel készültek az idei Bálint-napi nyílt napra. Bemutatta a Szerezz nálunk diplomát! - Jól jársz, ha ide jársz! című friss kiadványukat, amely a jövendő hallgatók szempontjából hasznos információkat és a rendezvénytérképüket tartalmazza. Felhívta a figyelmet a Gazdaságtudományi, a Tanárképző és a Református Teológiai Kar bemutatkozó előadására, valamint a névadó Selye János életéről és munkásságáról szóló kiállításra. Elmondta: az egyes szakok standjainál egyebeken kívül az is kiderül, hogy hová lehet kiutazni cserediákként és milyen ösztöndíjak igényelhetőek.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Az ún. E-jelentkezés során nagy kivetítőn magyarázták el a jelentkezés menetét – kitérve a külföldi jelentkezőkre. A HÖK külön teremben nyújtott ízelítőt a tevékenységéből, a legmerészebbek pedig látványos kísérletekbe, gyakorlati foglalkozásokba és a jelenlegi hallgatókkal, illetve oktatókkal és a gyakorlóiskolák képviselőivel folytatott eszmecserékbe is bekapcsolódhattak.

A Cantus Iuventus egyetemi kórus nyílt próbájára is beülhettek, illetve szemrevételezték az egyetemen összeismerkedett Selyés-párokat ábrázoló fotókat és az egész folyosót végigkísérő egyetemi életképeket. Egy fotóparaván mögé állva és ott fényképezkedve azt is kipróbálhatták, hogy milyen érzés Selyés diplomásnak lenni. Vélhetően mindnyájan sok új élménnyel, ismeretséggel és emléktárggyal gazdagodva tértek haza.

Képgalériánk:
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Juhász György rektor örömmel fogadta a tavalyinál is nagyobb idei érdeklődést.

„Az előző nyílt napunkon hozzávetőleg hatszáz fiatal vett részt. Úgy tűnik, hogy ez alkalommal e számot sikerült felülmúlni. Pontos adatokkal csak a későbbiekben szolgálhatunk. Bízunk abban, hogy a mai látogatók közül ősszel sokan intézményünkbe iratkoznak majd be“.

0 HOZZÁSZÓLÁS