2020. július 24., 17:50

Bajta: Kisközség, amely vállalkozást is működtet

Párkánytól 7 kilométerre egy völgykatlanban fekszik Bajta, a 400 lelkes kisközség. Nem mindennapi, hogy sok házat fiatalok újítanak fel és a 15 ,11, 8 éve átadott bérlakások is mind lakottak. Mivel a község mellett vállalkozás is működik, kevésbé viselte meg őket az állam részéről visszautalt adók csökkenése.

Médialapozó

Benkó József a második választási időszakban áll a falu élén. Vele beszélgetünk, beruházásokról, tervekről.

Tavaly ősszel elkezdtük és tavaszra sikerült befejeznünk a tűzoltószertár felújítását egy belügyminisztériumi 30 ezer eurós pályázatból.

Az épület új tetőt, vakolatot, festést kapott, ki lettek cserélve a nyílászárók. Kialakítottunk egy garázst is, hogy ha idővel kapnánk technikát, oda be lehessen parkolni. A szertár környékét kiraktuk térkővel, kialakítottuk a járdákat. A felújításhoz még saját pénzből is hozzájárultunk.

bajta-3-copy.jpg
Tűzoltószertár

A környezetvédelmi minisztériumhoz sikeresen pályáztunk kultúrházunk felújítására.

Mivel gond volt a közbeszerzéssel, új pályázatot kellett kiírnunk. Így csak tavaly októberben kezdtünk az épület energiatakarékossá tételéhez. Cserélték a villanyvezetékeket, a fűtésrendszer rekuperációsra lett kiépítve, ami szellőztetés, fűtés, hűtés egyben. Mondhatni, megújult az épület minden téren, sőt a kazánház és a szociális helyiségek is. A kultúrházban található konyhát is fel szerettük volna újítani, hogy ez megvalósulhasson, a testület a községi költségvetésből még kiegészítette a felújításra szánt összeget 30 ezer euróval. Korszerű épület és jól felszerelt konyha várja mostantól a rendezvények résztvevőit. A tereprendezés most van folyamatban az épület körül.

Az Interreg Kisprojekt Alapból a magyarországi Letkés községgel sikerült pályázatot nyernünk. A Letkési oldalon egy 17. századi templom feltárását finanszírozzák belőle, mi pedig egy népművészeti házat szeretnénk kialakítani, amely tájházként is funkcionálna.

Mostanra sok olyan tárgy, bútor is összegyűlt, amit majd ott elhelyezhetnénk. Minél hamarabb, még az augusztusi hónapban elkezdjük a község tulajdonában lévő ház átalakítását, hagyomány szerinti felújítását. Kis pihenő és biciklikölcsönző is a pályázat részét képezi. Projektmenedzserünk az ismert nagybörzsönyi szakember Batizi Zoltán.

A ravatalozó teljes felújítása el lett végezve önerőből, kamerarendszerünk kiépítésére pedig a belügyminisztériumtól kapott 12 500 euró pályázati pénzből.

Ami még az idén megvalósul, az az ingyenes WIFI pontok kialakítása a község területén.

Terveink

Van még egy nyertes 12.500 eurós pályázatunk adminisztrációs helyiség kialakítására az önkéntes tűzoltószervezet részére. Ennek megvalósítása lehet, át fog csúszni a következő évre.

A környezetvédelmi minisztériumban most van elbírálás alatt az a pályázatunk, amely majd az árvízvédelmet is szolgálja. Ez magában foglalja a községen keresztülfolyó vizesárok betonlapokkal történő kirakását, valamint része lesz két betontartály, amelyekben felfogjuk az esővizet és nyáron ebből lehetne öntözni a közterületeket.

A község hulladékgyűjtő telepet üzemeltet.
bajta-8-copy.jpg

13 községben mi gyűjtjük a kommunális hulladékot, 3 községből pedig saját autóikkal hordják ide.

Itt is befektettünk – vásároltunk az elmúlt évben egy kukásautót, egy konténerhordót és egy 32 tonnás tömörítő gépet, valamint szennyvízszippantó autót, amellyel a faluban és a környéken nyújtunk szolgáltatást. Így a szennyvíz nem a szántóföldeken végzi, hanem a párkányi tisztítóállomáson, ezzel is óvva környezetünket.

A szeméttározóból azonban nemcsak bevételhez jutunk, de azt rendben tartani és újítani is kell. Ha az újítás megvalósul, jó pár évre meg lesz oldva a szemét elhelyezése a környéken.

Most érezzük igazán vállalkozásunk jelentőségét, amikor az állam részéről nem érkeznek úgy a támogatások, mint kellene, mert ebből tudunk gazdálkodni. nekünk nem kellett lecsökkenteni munkásaink fizetését a járvány ideje alatt.

bajta-6-copy.jpg
Az óvoda épülete

Megemlítem még óvodánkat, amelyik félnapos és 7 gyermek látogatja. 2017-ben, még az első körben kaptunk 42 ezer euró támogatást a magyar kormánytól óvoda felújításra. Ehhez a község hozzátett még 40 ezret és lett egy kívül-belül teljesen megújult óvodánk. Iskola már 1977- től nincs a községben, a gyerekek Párkányba és Szalkára járnak. Igaz, sokba kerül az óvoda működtetése, de megtartása a szívügyünk, hiszen az önkormányzat tagjaival valljuk, kell a faluba oktató-nevelő intézmény.

+7 kép a galériában
Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.