2019. november 23., 19:44

Bacskai Béla festőművészre emlékeztek szülőfalujában

A persei születésű, füleki gyári munkásból lett festőművészről, minden évben megemlékeznek szülőfalujában. Idén koszorúzással, kiállítással és kultúrműsorral tisztelegtek Bacskai Béla emléke előtt.

bacskai13.jpg
Médialapozó
Fotó: Szvorák Emese

Az ünnepi megemlékezés a helyi temetőben kezdődött, ahol Nagy Gábor polgármester köszöntötte a szép számban egybegyűlteket, majd Nagy Lilla verssel tisztelgett a festőművész emléke előtt. A rövid megnyitót követően az önkormányzat és a civil szervezetek képviselői megkoszorúzták a festőművész fejszoborral jelölt síremlékét, majd a helyi kultúrházban folytatódott a program, ahol Bacskai Béla festményeiből és személyes tárgyaiból kiállítást rendeztek be.

Kép forrása: Szvorák Emese

Nagy Gábor polgármester elmondta: a megemlékezést 1988 óta évente rendszeresen megszervezik, a Csemadok Nógrádi Területi Választmányával és a persi alapszervezettel karöltve.

A művész életét Titton Viktória, a Füleki Vármúzeum igazgatója ismertette a jelenlévőkkel.

Bacskai Béla, a nógrádi táj hűséges krónikása volt olyan művészi szinten, amely egyedi, egyéni és utánozhatatlan. Festészetével rácáfolt kortársai állítására, munkásságának jelentőssége túlmutat a régió határain.

Kép forrása: Szvorák Emese

1935. július 6-án, a Fülek melletti Persén született. Műlakatos és öntőmesteri szakmunkásvizsgát tett, majd a pozsonyi Képzőművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait. Rövid életének gazdag életművét különféle technikával készült művei jelenítik meg.

„Elsősorban akvarelleket készített, de olajképek, rajzok, fametszetek is gazdagították művészetét. Szülőházában rendezte be műtermét, ott alkotta festményei és grafikái nagy részét. Munkássága elején Szabó Gyula, később a nagy posztimpresszionisták, elsősorban Cézanne hatottak rá. Monumentális hatású képeinek témája a nógrádi és a gömöri táj. Grafikáin a füleki és az apátfalvai üzemek munkásait örökítette meg” – tudatta az igazgató.

Persén, a helyi kultúrház nagytermének falát Bacskai nagyméretű falfestménye díszíti, valamint a községi hivatal homlokzatán is látható egy domborműve, amelyet 1974-ben ajándékozott a falunak. Utolsó éveit Guszonán töltötte, de műterme továbbra is Persén maradt. A festő 1980. november 6-án bekövetkezett korai halála után (45 évesen hunyt el), a szülőház és műterem épületét fekete márvány emléktáblával jelölték meg, melyet 1995-ben leplezett le az önkormányzat. A falunak sikerült a szülői ház tulajdonjogát megszerezni, melyben falumúzeumot és Bacskai Béla emlékszobát szeretnének kialakítani, állandó kiállítással összekötve.

Kép forrása: Szvorák Emese

A házon jelenleg felújítási munkálatok zajlanak. Az önkormányzat jövőre kétnapos nagyszabású rendezvény keretében szeretné átadni, amikor Bacskai Béla születésének 85. és halálának 40. évfordulójára emlékeznek majd. A jelenlegi kiállítás még két hétig látható a helyi kultúrházban.

bacskai13.jpg
+14 kép a galériában
Megosztás
Címkék