2022. október 9., 15:01

Babára hangoló Farnadon

2022. október 8-án Babára hangoló címmel egy interaktív előadásra került sor a farnadi kultúrházban. A megjelent kismamáknak a MAMILA polgári társulás tagja, Kelemen Kata szoptatási tanácsadó segített abban, hogy a kellő információkat megszerezve nézhessenek szembe a gyermekágyi időszak legnagyobb kihívásaival.

Mamila
Fotó: Kaszmán-Saróka Liliána
Kelemen Kata

A MAMILA polgári társulás missziója, hogy a teljes szoptatási idő alatt segítséget, tanácsadást és támogatást nyújtson az anyukáknak és gyermekeiknek. Nagyon sok anyukának éppen ilyen támogató közegre van szüksége, hogy a rossz berögződéseken és tévhiteken felül tudjanak kerekedni, s így tudják gyermekeiket a leghosszabb ideig táplálni. A polgári társulásban – az alsószeli Kelemen Katával együtt – jelenleg hat magyarul is beszélő tanácsadó tevékenykedik.

Kata már több anyukának is segített lakóhelye környékén, viszont most először utazott messzebbre, s tett eleget Kaszmán-Saróka Liliána felkérésének, aki Farnadra hívta el egy felkészítő megtartására, hogy az Alsó-Garam menti anyukák is hozzájuthassanak az ilyen jellegű tanácsadáshoz.

A régiónkban a szülőknek ezen a téren, sajnos, alig van lehetőségük hozzájutni a megfelelő szakmai segítséghez. Legyen szó a gyermeknevelés bármelyik időszakáról és nehézségéről, nagyon nehéz szakembert találni, hát még olyat, aki jól is végzi a dolgát, s mindezt magyar nyelven teszi. Ezért is hívtam meg Kelemen Kata szoptatási tanácsadót. Tíz éve ismerem, s tudom róla, hogy nagy tudású és nagyon precíz. Amióta szoptatási tanácsadóként munkálkodik, nagyon sokat tesz azért, hogy minél több anyukának segíthessen”

– fogalmazta meg Kaszmán-Saróka Liliána.

Kelemen Kata is, akárcsak a MAMILA polgári társulás mindegyik tanácsadója, csakis tudományosan alátámasztott tények alapján dolgozik.

Az egészségügyi ellátásunkban nagyon sok dolgot kell még helyre tenni. Bármennyire is jó szándékúak a kórházban dolgozó nővérkék, néha nem tudnak megfelelő gyakorlati segítséget adni az anyukáknak a szoptatáshoz, s még mindig nagyon sok tévhitre épülő rossz szokást tanácsolnak”

– mondta el Kata, aki azzal a céllal tartja a felkészítőit, hogy a jó szoptatási technika megtanulása mellett olyan témákról is szó essen, mint a szoptatás tápláláson kívüli további funkciói, a bőr-bőr kontaktus fontossága, a szoptatást gátló tényezők megismerése vagy a szoptatással kapcsolatos tévhitek eloszlatása.

„Nagyon hálás vagyok ezért a délelőttért; sokkal magabiztosabbnak érzem magam a tanultaktól” – árulta el a felkészítő végén az egyik kismama, aki éppen a 23. hétben jár.

Jó volt látni, hogy mennyire hasznosnak bizonyult a felkészítő. Köszönöm Katának, hogy megosztotta velünk a tudását, s felkínálta a segítségét a továbbiakban is. A közösen töltött időnek az is az egyik hozadéka volt, hogy a környékbeli kismamák megismerhették egymást, lehetőséget adva akár új barátságok kialakulásának is”

– tette hozzá Liliána, aki a későbbiekben is szeretne olyan szakembereket meghívni Farnadra, akik a környékbeli szülők segítségére lehetnek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.