2021. június 3., 20:18

Azzal, hogy egymást bántjuk, önmagunkat gyengítjük, s az ellenséget erősítjük

A Magyar Közösség Pártja Komáromi Járási Elnöksége június 3-án, a gyászos trianoni döntés 101. évfordulóját megelőző délután tartott méltó megemlékezést a Tiszti Pavilonban, majd a helyi Trianon-emlékműnél. Az időpontválasztást egyrészt az indokolta, hogy a helyi szervezetek tagjai meg akarták nézni a városban ma utoljára látható Trianon 1918-1920 - az államfordulat eseményei a mai Dél-szlovákia térségében című vándorkiállítást, másrészt pénteken többen a saját településükön kívánnak emlékezni.

Forró Krisztián beszédében az összefogás jelentőségét hangsúlyozta.
Médialapozó
Forró Krisztián beszédében az összefogás jelentőségét hangsúlyozta.
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Annak ellenére, hogy az MKP-s rendezvény a Te Ügyed Kör (T.Ü.Kör) Polgári Társulás MKP vezetésének írt, kioktató hangú nyílt levele miatt civakodással indult, egy bölcs döntésnek köszönhetően mégis zökkenőmentesen valósult meg. A Feszty Zsolt vezette társulás kifogásolta, hogy a református egyház telkén álló, tulajdonukat képező emlékműnél történő megemlékezéshez a magyar párt köteles lett volna az érintett egyház és társulásuk jóváhagyását kérni, amiről nincs tudomása.

Az sem nyerte el a tetszését, hogy annak talapzatánál az emlékezők mécseseket akartak gyújtani ahelyett, hogy köveket helyeztek volna el, "mert a kő marad".

Leszögezte:

a Tükör Polgári Társulás NEM JÁRUL HOZZÁ, hogy az MKP 2021. június 3-án bármilyen módon felhasználja az általunk magántelken, önerőből állított Trianon-emlékművet a saját, PÁRTOS megemlékezéséhez.
Égő mécsesek és kövek jól elférnek egymás mellett.
Égő mécsesek és kövek jól elférnek egymás mellett.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Nagy György, az MKP Komáromi Járási Elnökségének tagja válaszában leszögezte: egy héttel ezelőtt találkozott Feszty Zsolttal, akivel tudatta, hogy az MKP a Trianon-tárlat közös megtekintése miatt tartja június 3-án a megemlékezést. Állítása szerint

akkor Fesztynek nem volt azzal kapcsolatban ellenvetése, hogy az emlékműnél is tiszteletüket tegyék.

Hozzáfűzte: Fazekas László volt református püspökkel pedig telefonon egyeztetett a tervükről, amibe ő is beleegyezett.

Nos, az ominózus levélváltás után az a döntés született, hogy Forró Krisztián országos és Becse Norbert járási MKP-elnök a Trianon-tárlat színhelyén mond beszédet, s így is történt.

Becse Norbert, az MKP komáromi járási elnöke köszöntötte a jelenlevőket.
Becse Norbert, az MKP komáromi járási elnöke köszöntötte a jelenlevőket.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Becse Norbert a jelenlevők üdvözlése után beszédében hangsúlyozta:

2010-ben, amikor június 4. a Nemzeti Összetartozás Napjává lépett elő, mindenkiben tudatosult, hogy a 15 millió magyarnak szüksége van egymásra, bárhová is sodorta őket az élet szele. Ez az a nap, amikor az összetartozás lángja bevilágítja és felmelegíti arcunkat, és mint egy örökláng, nem hagyja szunnyadni a tüzet. A 2021-es év a Nemzeti Újrakezdés Éve, amely új lendülettel karolja fel a külhoni magyar nemzettest álmainak kiteljesedését. Megbecsülendő a Magyar Kormány igyekezete és helytállása, mellyel komoly hiányt pótol a határokon túl rekedt magyar közeg mindennapi életének jobbá tétele és beteljesedése érdekében...
"Európa szívében, a rengeteg támadás ellenére is, még mindig tényezők vagyunk...“
"Európa szívében, a rengeteg támadás ellenére is, még mindig tényezők vagyunk...“
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Majd Forró Krisztián beszéde elején a 101 évvel ezelőtt történt igazságtalan országcsonkítást és nemzetünk darabokra szaggatását idézte fel. Hangsúlyozta, hogy a rengeteg megpróbáltatás ellenére, még mindig itt vagyunk.

Mi is, felvidéki magyarok, olyan nemzet részei vagyunk, amely kiállta az idők próbáját. Európa szívében, a rengeteg támadás ellenére is, még mindig tényezők vagyunk.

 Hozzátette:

miközben büszkék lehetünk az elődeinkre azért, hogy ők kiállták a próbát, követnünk kell a példájukat, s tovább kell vinnünk és gyermekeinknek át kell adnunk a zászlót.

A trianoni események tanulságaként kiemelte, hogy „egyedül, szövetségesek nélkül mindig nehezebb megvívni a csatákat, és bizony, az nem egyszer vezet vereséghez. Ezért ma is elsősorban a közösségünkön belül kell, hogy egységesek legyünk. Ez azonban nem azt jelenti, hogy egyformán kell gondolkodnunk, ám el kell tudnunk fogadnunk egymást. Szerinte a legfontosabb összekötő kapcsot az jelenti, hogy mindnyájan magyarok vagyunk.

Tudatosítanunk kell, azzal, hogy egymást marjuk, egymás bántjuk, önmagunkat gyengítjük. Az ellenségeink pedig erősödnek...

 – figyelmeztetett.

Komáromban ma volt utoljára látható a Fórum Kisebbségkutató Intézet "Trianon-tárlata"
Komáromban ma volt utoljára látható a Fórum Kisebbségkutató Intézet "Trianon-tárlata"
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

A Fórum Kisebbségkutató Intézet vándorkiállításának közös szemrevételezése után a résztvevők átvonultak a Trianon-emlékműhöz, s annak talapzatánál tetszés szerint emlékköveket vagy égő mécseseket helyezhettek el. Közben az izsai Sámson Gizella és Bulajcsík Júlia odaillő népdalokkal teremtette meg a méltó hangulatot. Záróakkordként az emlékezők a Himnuszt és a Székely Himnuszt is elénekelték.

Távozás előtt többen megjegyezték:

senkinek sincs joga másoknak megtiltani azt, hogy tisztelettudó módon melyik emlékműnél hajtsanak fejet. Az MKP más-más helyszíneken, de minden évben meg szokott emlékezni a trianoni eseményekről, s fájó, hogy ilyenkor sem mellőzhető a viszálykodás és egymás ócsárlása, ami a felvidéki magyarság sírásóinak kedvez.
Egymás után gyulladtak lángra a kisebb-nagyobb mécsesek.
Egymás után gyulladtak lángra a kisebb-nagyobb mécsesek.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

További részleteket a Magyar 7 hetilap június 8-i számában is olvashatnak.

A hajdani református kollégium udvarán álló Trianon-emlékmű
+11 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.