2019. február 25., 19:24

Azt a gyümölcsöt, amit nem ennél meg, ne tedd a pálinkádba sem!

Február 23-án tartották Nagytárkányban a XIV. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivált, amelyre idén Magyarország és Szlovákia mellett Kárpátaljáról és Erdélyből is érkeztek pálinkaminták. 

dolgozik-a-zsuri.jpg
Médialapozó
Fotó: Zsebik Ildikó

Ahogyan a vendéglátó község polgármestere, Kopasz József portálunknak elmondta, az összesen 92 mintát 47 személy nevezte a versenyre - négy kategóriában (szilva, alma, borpárlat és az egyéb) keresték a legjobb pálinkákat. Almából 15, szilvából 27, borpárlatból 19 mintát hasonlított össze a zsűri, míg az egyéb kategóriában a 30 minta között volt bodza, körte, meggy, vegyes gyümölcs, szőlő, barack.

A 8 zsűritag Ógyalláról, Léváról, Komáromból, Dögéről, Sátoraljaújhelyről, Tolcsváról és Garamszentgyörgyről érkezett, és megosztotta a munkát. Egy-egy mintát ketten értékeltek.

Amíg a zsűri dolgozott, kinn a községháza előtt napos, ám rendkívül szeles időben zajlott a gasztronómiai verseny, amelyre három testvérközségből, illetve Magyarország más községeiből érkeztek csapatok. Az erdélyi köröstárkányiak gulyást készítettek galuskával, a magyarországi felsőtárkányiak finom fasírozottat sütöttek, és krumplipürével, valamint savanyúsággal tálalták, a dögeiek és a kistárkányiak toroskáposztát kínáltak, a nagytárkányiak malacot sütöttek... Volt kirakodóvásár is, bár az időjárás miatt kevesen érdeklődtek az árusok portékái iránt.

A közönség szerencsésebb volt, hiszen a meleg kultúrházban követhette a műsort, amelyben elsősorban a népszerű dallamok, az operett és a magyar nóta játszotta a főszerepet. Fellépett a lácacsékei Horváth Imre cigányzenekara, Újvári Marika és fia, a Gór Nagy Mária Színitanoda hallgatója, György László, sztárvendég volt Leblanc Győző és felesége, Tóth Éva. A meghívottak közben kávézhattak, pálinkázhattak, édességet, reggelit, valamint ebédet kaptak.

Miközben a zsűri néhány perces pihenőt tartott, Szlovákia egyetlen női pálinka degusztátorát, a zsűri elnökét, Varga Editet arra kértem, avasson be szakmája rejtelmeibe.

"Természetesen nagyon jól kell ismernie egy degusztátornak a gyümölcsöket. A pálinkakészítés  sok buktatóval jár. Nem lehet a gyümölcs penészes, földes, gallyas, a cefre nem erjedhet melegen, van, aki cefrézési vagy épp lepárlási hibát vét. De a hígítás vagy a hordó megválasztása is lehet hibafaktor. Alaptudás nélkül egyszerűen nem is szabad belefogni a pálinkafőzésbe, hiszen a lepárló a felszabadult gázok miatt akár fel is robbanhat, ha pedig földes gyümölcs kerül a rendszerbe, az elkészült kisüsti akár halált is okozhat, de az egészségre mindenképp káros végtermék születik."

"Gyakorlatilag minden gyümölcsből illetve a keményítőt tartalmazó zöldségekből  lehet pálinkát készíteni. Mi már a párommal készítettünk pl. sárgarépából is. A pálinkák általában 42-52 fokosak, de az ideális a 45-48 fok, mert emellett jön ki leginkább az íz és az illat. Az ennél erősebb pálinka már eltakarja a hibákat. Egy-egy megmérettetés a pálinkák készítőinek remek lehetőség arra, hogy a zsűri véleményének birtokában a versenyző a következő évben még jobb minőségű kisüstit készíthessen."

A kora délutáni órákra végül megszületett a végeredmény, a Szlovákiai Pálinka Lovagrend tagjai bevonultak a nagyterembe, hogy átadják a megérdemelt elismeréseket. A pálinkák esetében a zsűri pontozta a kisüsti fokát, ízét, aromáját, színét illetve az összbenyomást. Maximálisan 20 pontot lehetett egy-egy mintával elérni. Aki 18-20 pontot szerzett, az elérte az aranyfokozatot, aki 16-17 pontot, az az ezüst fokozatot, míg a bronz fokozathoz minimum 14 pontra volt szükség. 

Ami a szilvapálinka kategóriában elért eredményt illeti: 10 minta részesült arany fokozatban.

Kiemelten jó volt, így serleget is kapott Choma Tamás pálinkája. Alma kategóriában 2 arany fokozatú minta született, illetve kiemelték Pitóczky Gyula kisüstijét. A borpárlat kategóriában öten kaptak aranyfokozatot, kiemelve Zilah Vladimír pálinkáját.

Az egyéb kategóriában hét minta érdemelte ki az aranyfokozatot, nyolcadikként Choma Tamás birspálinkája serleget is kapott. Végül az abszolút győztes pálinkának az ógyallai Delícia Destilería Kft. barackpálinkája bizonyult.

A gasztronómiai versenyt megosztva Kőröstárkány és Felsőtárkány csapata nyerte.

A zsüri és segítői
Fotó:  Zsebik Ildikó
A zsüri és segítői

dolgozik-a-zsuri.jpg
+15 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.